Bildirileri nasıl okumak lazım?

Güncelleme Tarihi:

Bildirileri nasıl okumak lazım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2016 12:08

Türk maarifinde bugüne kadar benzeri yaşanmamış bir şey oluyor: Sosyal medya ve internet 12 günde ülkenin 52 köklü lisesinden gelen bildirilerle çalkalanıyor. İşte o bildiriler ve madde madde onları anlama rehberi...

Haberin Devamı

** Bildiri trafiği temel olarak iki ana koldan yürüyor: Birincisi, okulların kendi kendilerine yayımladıkları bildiriler. Şu ana kadar (Cuma; 22.00) bildiri yayımlanan 52 köklü lise arasında ‘Fen’ ve ‘Anadolu’ liseleri ağırlıkta ama aralarında ‘Mesleki Teknik Eğitim’, Galatasaray, İtalyan Lisesi gibi özel statülü liseler de var.

** Yayımlanan bildirileri incelediğinizde her lisenin kendisine göre öncelikleri olduğunu görüyorsunuz: Özel liselerdekiler bilimsel eğitim alabilmek için para ödemek zorunda kalmaktan, fen liseleri laboratuvar yüzü görmeden mezun olmaktan yakınıyor.

** İstanbul Erkek Liseliler yaptıkları protestonun politik bir yanı olmadığını söylüyor. Böyle bakınca mesele, köklü geleneği olan liselere o okulların dokusuyla (öğretmen, öğrenci, veli ve mezunlar) uyuşmayan yöneticiler atanmasıymış gibi görünüyor. Ama onlardan ilham alınarak sonradan yayımlanan bildiriler açıkça hükümetin eğitim politikalarına karşı duruş sergiliyor.

Haberin Devamı

** İkinci kol ise Türkiye Gençlik Birliği’nin (TGB) lise örgütlenmesi Türkiye Liseliler Birliği (TLB)... Hazırladıkları ortak bildiriyi imzaya açtılar, bugüne kadar aralarında iki ‘imam hatip’in de olduğu 377 lise imzaladı.

Bildirileri nasıl okumak lazım

 

KARŞI BİLDİRİLER

** Bu gruptaki bildirilerin okullarda mezunların, velilerin ve öğrencilerin ne kadarını temsil ettiği belli değil. İzmir 60’ıncı Yıl Anadolu Lisesi’nden okul başkanı ve  TLB İl Başkanı Ece Pekesen, “Farklı görüşlerde arkadaşlar tabii ki olabiliyor ancak sorun hepimizin yaşadığı sorunlar olunca herkes bir ortak paydada buluşuyor” diyor.

** Tabii aynı belirsizlik, okullarda her şeyin güllük gülistanlık olduğunu anlatan karşı bildiriler için de geçerli. Önceden bildiri yayımlayan okullardan Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nde böyle bir karşı bildiri kaleme alındı.

 

Haberin Devamı

Bildirileri nasıl okumak lazım

 

ORTAK RAHATSIZLIKLAR

** Bilimsel eğitimden uzaklaşılması
** Okullarda ‘gerici’ kurumların stant/konferans/afiş gibi etkinlikleri
** On yıllardır yapılan etkinliklerin yasaklanması
** Kılık-kıyafet dayatmaları
** Atatürk karşıtı tavır ve hareketler
** Muhalif öğrenci ve öğretmenlere baskı...

 

“İKTİDAR HAYATI HEDEF ALDIĞINDA HAYAT, İKTİDARA DİRENİŞ OLUR”
MERSİN ANADOLU LİSESİ 
‘Dindar nesil yetiştireceğiz’ söylemiyle, liseleri sistematik bir şekilde nasıl karanlığa götürdüklerini (...)  biliyoruz. İktidar hayatı hedef aldığında hayat, iktidara direniş olur.”

“ŞEHİTLER HAFTASI’NDA SIRA GECESİ”
SAMSUN S. BİLİMLER LİSESİ
(Mezuniyette) müzikli eğlence isteği reddedildi. Öğretmenler, bizler vatan hainliğiyle suçlandık. Kendilerine düzenledikleri sıra gecesinin Şehitler Haftası’na denk geldiğini ve (bir önceki gün) Şırnak’ta iki şehit verdiğimizi hatırlatırız.

Haberin Devamı

“UZAKLAŞTIRMAYLA, ATILMAYLA TEHDİT EDİLİYOR”
ANKARA HASAN HÜSEYİN AKDEDE FEN LİSESİ
Okullarımızda AGH, İHH (...) gibi kurumların faaliyet göstermesi serbest. Ayrı faaliyeti demokratik lise isteyen öğrenciler yaparsa uzaklaştırma, atılma gibi yaptırımlarla tehdit ediliyor.

 

Bildirileri nasıl okumak lazım


“GERİCİLEŞME MÜDÜR YARDIMCILIĞIYLA BAŞLADI”

BEYOĞLU ANADOLU LİSESİ
Gericileşme müdür yardımcılığı atanmasında yaşanmıştır. Önceki yardımcı haksız yere görevden alınıp yerine 3 yıllık bir din kültürü öğretmeni atanmıştır. Kız lisesi kararına karşı çıkıyor, karma eğitimin devamını istiyoruz.

“TEK DİN, TEK MEZHEP DAYATILIYOR”
ANTALYA METİN ÇİVİLER ANADOLU LİSESİ
Saçımıza, makyajımıza, giyinişimize karışan, tek din, tek mezhep anlayışını bize dayatan, antibilimsel, cinsiyetçi, homofobik, eğitim sistemini sorgulamayan, biat eden, dindar bir nesil yetiştirmek isteniyor.

Haberin Devamı

“BİLİMSEL EĞİTİM İÇİN PARA ÖDEMEK İSTEMİYORUZ”
İTALYAN LİSESİ
Laik ve bilimsel eğitim için para vermek zorunda olmayı, amacı dinci bir nesil yetiştirmek olan bu eğitim sistemini istemiyoruz. Artık herkesin taşımaktan çekindiği bu aydınlanma bayrağını biz elimize alıyoruz.

 

Bildirileri nasıl okumak lazım


“ARKADAŞLARIMIZIN YANINDAYIZ”

KORKMAZ YİĞİT ANADOLU LİSESİ
Bu tür gerici baskılardan uzak bir okulda eğitim alma şansına sahip olsak da, ileride sıranın bize ve bizim okulumuza da geleceğini şimdiden görüyor, (...) karanlığın üstüne yürüyen arkadaşlarımızın yanında olduğumuzu belirtmek istiyoruz.

“MİLLİ BAYRAMLAR GEÇİŞTİRİLİYOR”
NİŞANTAŞI NURİ AKIN  ANADOLU LİSESİ
Milli bayramları ufak törenlerle geçiştirip, dini bayram bile kabul edilmeyen günleri büyük törenlerle ve masraflarla kutlayan bir idare istemiyoruz. Biz de diğer liseli arkadaşlarımız gibi gerici eğitim sistemine başkaldırıyoruz!

Haberin Devamı

“KONFERANSLARA ZORLA GÖTÜRÜLÜYORUZ”
ANKARA ATATÜRK ANADOLU LİSESİ
Yaratıcı etkinliklerimiz engelleniyor. Düzenlemek istediğimiz konferanslar engellenirken, gerici kurumların konferanslarına zorla götürülüyoruz. Okulumuz dinci kurumların afişleriyle donatılıyor.

 

Bildirileri nasıl okumak lazım


“BİRİKMİŞ ÖFKENİN ESERİ”

KIRKLARELİ ANADOLU LİSESİ
Haklı isyanımız, bize küçüklüğümüzden beri dayatma uygulayanlara (...) karşı bunca yıllık birikmiş öfkenin eseridir. Evrim Teorisi işlenmeyen fen bilgisi derslerinin ve sorgulamaya açık olmayan zorunlu derslerin eseridir.

“SUSMAK FITRATIMIZDA YOK”
İZMİR KARŞIYAKA ANADOLU
Üstten yapılan atamalarla en iyi liselerimizin ele geçirilmeye çalışılmakta olduğunun (...) farkındayız. Ve bu karanlık sisteme biz de sırtımızı dönüyoruz. Kalem tutan ellerimiz, çağdaş düşüncelerimizle gelecek güzel günleri şekillendirmeye geldik.

“TERCİHEN 120 ÜZERİ IQ SEVİYESİNDE...”
GALATASARAY LİSESİ
Galatasaray Lisesi mezunu, sağduyu ve izan sahibi, akli dengesi yerinde, tercihen 120 üzeri IQ seviyesinde, öğrencinin çamaşır makinesini, piyanosunu çalıp evine almayacak, Tevfik Fikret makamına yakışan müdür aranıyor. Maaş dolgun (Para biriktiriyoruz)...

 

Bildirileri nasıl okumak lazım

 

“EĞİTİM İLE SİYASETİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMASINI...”
ERENKÖY KIZ LİSESİ
(... Müdürün) Kutlu Doğum Haftası bahanesiyle AKP seçim araçlarını okulumuza sokarak yandaşlığını, taraflılığını ispatlamasını eğitim ile siyaseti birbirine karıştırmasını 500 kişilik katılımla duyurmuştuk. 

“ATATÜRK ADI ÇOK GEÇMESİN...”
SAMSUN ANADOLU LİSESİ
Okulumuzda İHH konferans düzenledi ve bizlerden zorla yardım toplandı. TÜBİTAK Bilim Fuarı’nda arkadaşlarımızın yapacağı konuşmada Atatürk adının çok fazla geçmemesi ve İslam âlimlerinin adlarının anılması konusunda müdürden uyarı aldı.

“SUSMUYORUZ, SİNİRLİYİZ, ÜZGÜNÜZ!”
İZMİR ATATÜRK LİSESİ 
“Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları’nda öğretmen ve öğrencilerini şehit veren, Hasan Tahsin ve arkadaşlarının ilk kurşunu atmadan toplandığı
yer olan lisemiz, İzmir Atatürk Lisesi. Susmuyoruz! Sinirliyiz!
Üzgünüz! Ama umutsuz değiliz!”

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!