Babadan feminist!

Güncelleme Tarihi:

Babadan feminist
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2017 10:57

Ivanka Trump’ın ‘aydınlatıcı’ yeni kitabı ‘Çalışan Kadınlar: Başarının Kurallarını Yeniden Yazmak’ çıkar çıkmaz gündemi salladı. Feminizmi yeniden yorumlayan ABD Başkanı’nın güzel kızı, masaj yaptırmaya bile gidemeyen bir ‘survivor’ olduğunu yazarken kadınlar için başarının kodlarını Coco Chanel’den alıntılarla destekliyor. İşte Ivanka usulü çalışan kadın manifestosu...

Haberin Devamı

"Kadınlar olarak sevdiğimiz şeyleri yapmalı, tutkularımızın peşinden gitmeli ve amaçlarımızı önceliğimiz yapmalıyız. Maraton koşmaya hazırlanmalı, bilgisayar yazılımı öğrenmeliyiz. Çocuklarımızla maceralara çıkmalı, arkadaşlarımızla tatiller programlamalıyız!”

Babadan feminist

“Bu garip laf salatası da ne” derseniz, cevap Ivanka Trump’ın yeni kitabı ‘Çalışan Kadınlar: Başarının Kurallarını Yeniden Yazmak adlı eserinden ‘Ivanka usülü’ feminist manifesto tarifi. Kitap ‘Nazar etme ne olur, çalış Ivanka gibi senin de olur’ havasında: ABD Başkanı’nın gözbebeği kızı, çalışan kadınlar için başarının formüllerini yazmış. İşte  öne çıkan inciler:

Haberin Devamı

- Bölüm başlıkları, “Sen Bihter Ziyagilsin, büyük düşün”  tadında. Büyük düşle, aklını kullan çok çalışma, iz bırak gibi ‘gaz verici’ sloganlardan oluşuyor. ‘Yaşamının mimarı ol’, ‘yeterince istersen olur’ neredeyse iki sayfada bir karşımıza çıkıyor. Neden? Çünkü Ivanka öyle yapıyor: “Seçim kampanyaları sırasında hem şirketlerimi yönettim, hem maratona hazırlandım hem de  üç çocuğumla ilgileniım. Siz de başarabilirsiniz!” Trump, iş-aile dengesini kuran ‘sihirli’ formülü ‘kendine inanmakla’ açıklarken, 217 sayfada babasının 3.5 milyar dolarlık serveti hiç geçmiyor; ‘dadı’ kelimesi bile sadece iki kez kullanılmış.

O, masaja bile zaman ayıramayan gerçek bir savaşçı: Trump, çalışan kadınların kendine zaman ayırma konusunda nasıl zorlandığını anlatıyor: “Babamın kampanyası sırasında sadece ‘hayatta kalma’ peşindeydim. Bir ‘survivor’dım; masaja bile gidemiyordum. O kadar yoğundum yani.” Eğer iş ve çocuklarınızdan maniküre gidemiyorsanız, yalnız değilsiniz.

Ne, sebzeler dolapta kendi kendine belirmiyor mu?  Ivanka, kadınların öncelik sırasını yeterince iyi belirlemediğinden, bu yüzden başarısız olduklarından yana dem vuruyor. “Market alışverişi yapmak, fatura ödemek önceliğiniz olmamalı!” NY Times’da kitapla ilgili çıkan yorum: “Sebze-meyveyi buzdolabında sihirli şekilde beliren şeyler zannediyor olmalı. Yani evindeki gibi.” 

Haberin Devamı

Coco Chanel, Dalai Lama el ele:Kitapta ‘Google’dan özlü söz ara, instagram’da, Pinterest’te paylaş, like kap’ tarzı bir yaklaşım var. Alakalı alakasız, kimi ararsanız bir alıntı eklenmiş; makyaj devi Estee Lauder’dan Socrates’e  Walt Disney’den Oprah Winfrey’e geniş bir seçki mevcut.  Tabii en çok da baba Trump’dan inciler var. New York Times’dan Jia Tolentino durumu şöyle yorumluyor: “Onların ebeveyn-çocuk ilişkisi Joffrey Baratheon ve Cersei Lannister’ı andırıyor. Birinin hırsı aleni, diğeri duyarlı havasında ama kendi çıkarlarını kolluyor. Sonuçta aynı takımdalar. Dokundukları her şeyi sömürüp ucuzlatıyorlar. Trump için bu hedef Amerika, Ivanka içinse feminizm.”

BAKMADAN GEÇME!