Hayali fener gibi

Güncelleme Tarihi:

Hayali fener gibi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2004 00:00

Osmanlı döneminde akşam saatlerinde dükkan açma izni sadece ramazana mahsusmuş. O nedenle ramazan akşamlarında alışveriş mahalleri çok hareketliymiş.Esnaf da müşterilerin ilgisini çekmek için dükkanlarının önüne fenerler astırırmış ki bu fenerler, tenekeden yapılan su kovası şeklinde ve büyüklüğünde ama kağıttan yapılırmış. Bu fenerlerin çevrelerine de tuhaf resimler nakşedilirmiş. İç taraflarına da bir mum dikilip asılırmış. Bu fenerler daima döndüğü için üzerindeki resimler de değişir, bu da çok ilginç bir görünüm oluştururmuş. "Hayali fener gibi dönüp durmak" deyimi de bize işte bu fenerlerden kalmaÉ Bir de elde taşınan fenerler varmış ki, onlar, sahur zamanına dek sokakta gezenler tarafından kullanılırmış. İFTAR YEMEĞİKaymaklı güllaç6 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaMalzeme listesi4 adet güllaç yaprağı3 su bardağı ılık süt1,5 su bardağı toz şekerİç harcı için200 gr kaymak1 çay bardağı ceviz içi (dövülmüş)Üzeri için1 su bardağı soğuk süt1 adet nar 1 çay bardağı ceviz içi veya fındık içiYapılışı: Öncelikle, sütü ve toz şekeri orta boy bir tencereye aktarıp, şeker eriyinceye kadar karıştırarak ısıtın. Dört eşit parçaya ayırdığınız güllaç yapraklarını ılınan sütün içerisinde yumuşayıncaya kadar bekletip, bir tabağa koyun. Uzun kenarlarına bir tatlı kaşığı taze kaymak ve iki tatlı kaşığı ceviz içi koyup, sigara böreği gibi sararak, kenarları yüksek bir servis tabağına yan yana yerleştirin. Servis yapmadan önce, soğuk sütü üzerinde gezdirin. Nar taneleri, fındık, ceviz ya da fıstık içiyle süsleyip servise sunun.SAHUR YEMEĞİMakarna kış güneşi4 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı dolusu kelebek makarna 1 yemek kaşığı tereyağı3 su bardağı ılık su1 çay kaşığı tuzÜzeri için150 gr orta yağlı kıyma 2 yemek kaşığı zeytinyağı1 adet orta boy soğan (rendelenmiş)1 adet yeşil sivri biber (incecik doğranmış)2 adet közlenmiş patlıcan (konserve de olabilir) 1 çay kaşığı tuz3 su bardağı sarımsaklı yoğurtYapılışı: Öncelikle, makarnayı, orta boy bir tencerede erittiğiniz tereyeğında sık sık karıştırarak kavurun. Makarna yumuşayıp rengi kahverengiye dönüştüğü anda ılık suyu ve tuzu ilave edin. Kısık ateşte, makarna suyunu tamamen çekinceye kadar pişirip, ocaktan alın. Öte yandan, üzeri için bir tavaya zeytinyağını, kıymayı, soğanı koyup, 4-5 dakika kavurun. Sivribiberi de ekleyerek 4-5 dakika daha karıştırın. Son olarak, kuşbaşı doğradığınız közlenmiş patlıcanı ve tuzu kıymalı harca katıp 3-4 dakika daha pişirin. Üzerinde kıymalı, patlıcanlı sosu gezdirdiiğiniz makarnayı sarımsaklı yoğurtla servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!