Hapı yut, saçı kurtar

Güncelleme Tarihi:

Hapı yut, saçı kurtar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 16, 1999 00:00

Haberin Devamı

Saç dökülmesine karşı yeni bir tedavi yöntemi.

Milyonlarca erkek için umut ışığı olacak tek dozluk hap çalışmasının sonuçları geçtiğimiz ay 8. Avrupa Akademisi Dermatoloji ve Veneroloji Kongresi'nde açıklandı. İlaç saçın dökülmesini önleyip dökülen saçın yerine yenisini getirdiği gibi saç kalitesini de artırıyor.

Tarihte saç; din, imaj, kariyer, tepki gibi pekçok anlama bürünmüş. Peruklu Mısırlılar, sarı saç takıntılı Yunanlılar, çelenkleri ile Romalılar, uzun bukleli Ortaçağ Avrupası ve berberler loncasının kuruluşu.

Saç bir ifade şekli olunca, tarağımızda yolunmuş saç telleri görünce paniklemek de doğal oluyor.

Her yetişkinin kafasında ortalama 100 bin adet saç kökü var. Bunun hergün ortalama 50-150 adeti ise dökülüyor. Dökülen saçın yerine üç ay içinde yenisi çıkıyor.

SAÇ KONGRESİ YAPILDI

Ya dökülen saçın yerine yenisi çıkmazsa. Saç dökülmesi özellikle erkeğin karşı karşıya kaldığı yaygın ve kalıtsal bir problem. Erkeğin saçının dökülmesine tıpta ‘‘Androgenetik Alopesi’’ adı veriliyor. 40 yaşın üzerindeki erkeklerin yaklaşık yarısında saç dökülmesi görülüyor. Saç dökülmesi 15-25 yaş arası gibi çok erken de başlayabiliyor.

Saç dökülmesi genetik dışında yetersiz beslenme, hormon seviyesindeki düzensizlik, deri enfeksiyonu gibi pek çok çeşitli nedenlerden ortaya çıkabiliyor.

Tedavi yöntemi saç derisine sürülmek üzere şişelenmiş serum halinde satılan solüsyonlardan, başın arka kısmında yer alan sağlıklı saç köklerinden derin şeritler alıp, küçük tohumlar halinde keserek baştaki kel bölgeye nakdelimesine dek, çeşit çeşit.

Geçtiğimiz hafta Amsterdam'da yapılan 8. Avrupa Akademisi Dermatoloji ve Veneroloji (Cilt ve Zührevi Hastalıklar) Kongresi'nde konuşulan bir konu da erkeklerde saç dökülmesiydi. Kongrede erkeklerdeki saç dökülmesine karşı geliştirilmiş yeni bir tedavi yöntemi, 80 ülkeden toplam 5 bin 250 katılımcıya sunuldu.

Saç dökülmesini önleyen ve uzamasını sağlayan bir ilaç tedavisi bu. İlaç bir merhem ya da solüsyon değil. Günde bir kez ağızdan alınan 1 miligram dozunda bir hap bu.

Kaliforniya Üniversitesi Dermatoloji Bölümü'nde görevli doktor Vera Price, ilk defa kullanılan, Saç Ağırlığının Ölçülmesi yöntemiyle dozajı nasıl tespit ettiğini anlattı:‘‘Bu, saç ağırlığı ölçümleri ile bulunan bir dozaj. Önce büyüyen saçın toplam ağırlığını belirledik. Bu saçın büyümesini güvenilir bir şekilde ölçmemize yaradı. Çalışma 96 hafta sürdü. Çalışma sonunda tedavi edilen vakalarda başlangıçtaki ağırlığa göre anlamlı bir artış görüldü.’’

İlaç, Dihidrotestosteron (saçın büyümesini sağlayan bir androjen hormonu)'u dengeleyerek erkeklerdeki saç dökülmesini önlemek ve tedavi etmek üzere geliştirilmiş. İlacın içinde, DHT'nin oluşmasını sağlayan enzimi bloke eden bir madde var.

İlaç piyasaya çıkarılmadan önce saçı dökülen yaklaşık 2 bin erkek üzerinde denenmiş. Altı erkekten beşine bu ilaç verilmiş. İki yıl içinde deneye tabii tutulan erkeklerin saç dökülmesinin durduğu gözlemlenmiş. İlaç saçın kalınlığı, uzunluğu, rengi, büyüme oranı ve büyüme süresine faydası olduğu gibi saçın kalitesini de artırıyor.

EN AZ 3 AY KULLANILIYOR

Etkisi tedaviye başladıktan 3-6 ay içerisinde kendisini gösteriyor. Tedavi iki aşamalı. Bir yıl içinde saçın dökülmesi duruyor. İkinci yılda tedaviden önce dökülmüş olan saçların yerine yenisi geliyor.

ABD'de 1997'den beri kullanılıyor. İlaç, pekçok Avrupa ülkesinin dışında dünyada 22 ülkede de var. Merck, Sharp & Dohme (MSD) adlı ilaç firması Türkiye'ye ilacı getirdi. Pek yakında piyasaya çıkacak. Fiyatı hakkında henüz bir bilgi yok.

SADECE ERKEKLER İÇİN

18-41 yaş arası erkekler rahatlıkla alabilir.

41 yaşın üzerindekilerde prostat kontrolü yapılmasında yarar var

Çok yaşlı erkeklerde klinik çalışmaları sonuçlanmış değil.

Aç ya da tok karnına alınabiliyor.

Ciddi ve kalıcı yan etkisi olmadığı tespit edilmiş. (Ancak 3200 hastadan bazılarında libidoda azalma, sertleşme sorunu, cinsel ilişkide atılan menide azalma gibi etkiler görülmüş.)

Doktor kontrolünde kullanılması gerekiyor.

Yalnızca erkekler için hazırlanmış. Klinik çalışmalarda özellikle hamile kadın ve çocukların ilacı kullanmaması tavsiye ediliyor.

SAÇ DÖKÜLMESİ ÇEŞİTLERİ

ALOPESIA AREATA

Kafa ya da vücudun başka bölgelerinde bozuk para büyüklüğünde yuvarlak açılmalar görülüyor. Nedeni bilinmese de genetik özellikler, alerjik yapı, bağışıklık sistemi, stres gibi faktörler biraraya gelerek bu rahatsızlığa yol açıyor.

TELOGEN EFLIVIUM

Bu tip saç dökülmesinde saç inceliyor. Hormon düzeylerindeki değişiklikler, stres ve beslenme bozuklukları bu saç dökülmesinin nedenleri arasında.

MANTAR

Enfeksiyonel ve iltihaplı hastalıklar da saç dökülmesine birer neden. Mantar daha çok çocuklarda yaygın olarak görülüyor tedavi edilmediği takdirde kafada yer yer kellikler oluşuyor.

TRAVMA

Zararsız gibi görünen örgü, saçı sıkı bir şekilde toplamak gibi saç şekillendirme yöntemleri de saç köklerine zarar vererek travmatik saç dökülmesine neden olabiliyor. Bazen saç kökleri tamamen yok oluyor ve saç dökülmesi önlenemiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!