Hamilelikte ruhsal sorunlar

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte ruhsal sorunlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hamilelikle birlikte kadında önemli ruhsal ve duygusal değişiklikler başlıyor. Hamilelik neşe, olgunluk, mutluluk kaynağı olabildiği gibi kaygı veren bir bekleyiş haline de dönüşebiliyor.

Kadınlarda gebelikle birlikte, hormonal yapı ve vücut biçiminin değişmesi sorunlar yaratabiliyor. Hamilelerde bütün bu değişiklikler sonucu depresyona kadar uzanan pek çok ruhsal sorun yaşandığını belirten psikiyatrist Dr. Ebubekir Karataş, ‘‘Bu dönemde, ortaya çıkması olası ruhsal, psikofizyolojik ve psikososyal durumların önlenmesi, tanımlanması önemlidir. Anne ve çocuk sağlığı açısından etkilerinin azaltılması ve ruhsal yönden izlenmesi gereklidir’’ diyor.

Dr. Karakaş, loğusalık döneminde ortaya çıkan ruhsal hastalık veya sorunları üç ana başlık altında topluyor:

DOĞUM HÜZNÜ

Doğumdan sonra yüzde 50, yüzde 80 oranında görülen bir durumdur. Doğumu takiben 1-2 hafta içinde ortaya çıkar. Sıkıntı, üzüntü, ağlama, hissi, uykusuzluk, yorgunluk, uyumsuzluk gibi hafif depresif belirtilerle devam eder. Birkaç hafta içinde, tıbbi yardım gerektirmeden düzelir.

LOĞUSALIK DEPRESYONU

Doğumdan yaklaşık birkaç hafta sonra ortaya çıkar. İntihar düşünceleri, başarısızlık ve yetersizlik duyguları başlar. Ağlamalar, sıkıntı, üzüntü, uykusuzluk veya aşırı uyku, yorgunluk, bitkinlik gibi depresif belirtileri vardır. Mutlaka tıbbi tadavi gerektiren durumdur.

LOĞUSALIK PSİKOZU

Aslında nadir görülen bir durumdur. 1000 doğumda 1-2 adet görülmektedir. Genemlikle doğumu takiben 2-3 hafta içinde başlar ve 2-3 ay kadar sürer. Mantık dışı düşünce ve davranışları vardır. Loğusalık psikozunda, bilincin sislenmesi, şaşılık gibi belirtilerde görülmektedir’’diyor.

Baba adayının desteği önemli

Hamileliğin dönemlerine göre ruhsal uyumda farklılıkların oluştuğunu söyleyen psikiyatrist Dr. Ebubekir Karataş, ‘‘İlk üç ayda, gebelik istenen gebelikse, mutluluk ve haz yaşanır. İstenmeyen gebelikse tersi duygular ön plandadır. İkinci üç ayda, yeni canlı ayrı bir varlık olarak hissedilmeye başlanıyor. Hamileliğin son üç ayında ise artık doğum yaklaşmaktadır. Bebeğin sağlıklı olup olmaması, doğumun nasıl olacağı gibi kaygılar ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında doğum sonrası bebeğe nasıl bakılacak, annelik görevini üstlenebilecek miyim endişeleri oluşmaya başlamaktadır’’ diyor. Bu dönemde hamile kadının yönlendirilmesinin çok önemli olduğunu, baba adayının da desteğinin ve yakın ilgisinin, yaşanan ruhsal karmaşaları azaltacağını vurguluyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!