Hamilelikte krema ve sucuktan uzak durun

Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte krema ve sucuktan uzak durun
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çiğ et ve sütten yapılan gıdalarda mikroorganizmalar çok hızlı üreyebiliyor. Uzmanlar listeria ve toksoplazma gibi mikroorganizmaların hamile kadınlarda düşük ve ölü doğumlara yol açtığını belirtiyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tayfun Alper, ’’Hamileler, çiğ süt ve etten yapılmış gıdalardan uzak durmalı’’ dedi.

Doç. Dr. Tayfun Alper, hamilelik süresince kadınların, bebekleri ve kendilerini olumsuz etkileyebilecek gıdaları tüketmemeleri ve besinlerini dikkatle seçmeleri gerektiğini belirtti.

Körlüğe yol açabilir

Hamilelerin özellikle listeria ve toksoplazma gibi mikroorganizmalara karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Alper, ’’Bunların anneye ve cenine bulaşması halinde hayati tehlike, düşük ya da ölü doğum gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir.

Özellikle, pis ve sağlıksız ortamlarda üreyen listeria, ceninin etrafındaki dokulara bulaşarak düşüğe yol açabilmektedir. Ayrıca, çiğ et, iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde bulunan ve en çok da kedi dışkısıyla bulaşan toksoplazma ise düşük, ölü doğum ya da bebekte körlüğe kadar uzanan ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedir’’diye konuştu.

Ne yapmak geriyor?

Hamilelikte beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken bazı kurallar bulunduğunu da hatırlatan Alper, şunları kaydetti:

’’Enfeksiyon riskini azaltmak için çiğ sebze ve meyveleri iyice yıkayın, kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve yumurtayı iyi pişirin ve çabuk tüketin, hazır deniz ürünlerinden uzak durun, pastorize meyve suları ve süt için. Çiğ süt ve sütten yapılmış gıdalardan uzak durun, rokfor, beyaz peynir gibi yumuşak taze peynirler yemeyin, önceden pişirilmiş etler, sosis, sucuk, salam cinsi gıdaları yemeden önce tekrar pişirin.’’ A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!