Hakkımdaki her şey şehir efsanesi

Güncelleme Tarihi:

Hakkımdaki her şey şehir efsanesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2005 00:00

Google’da hakkında 32 bin veri olan, internette fenomene dönüşen, yapımcıların peşinde koştuğu ‘Hayal Et Sevgilim’ şarkısını besteleyen İrem Yağcı’yı Kelebek buldu. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisi İrem, ‘Hakkımda söylenenlerin hepsi birer şehir efsanesi. Ben hukukçu olacağım, herkes ünlü olmak zorunda mı?’ diyor.

- Öncelikle ‘Hayalet Sevgilim’ şarkısının çıkış öyküsünü öğrenelim.

Öncelikle şunu belirteyim, şarkının adı ‘Hayalet Sevgilim’ değil ‘Hayal Et Sevgilim.’ Galiba şehir efsaneleri, yaratıcısı ortada olmadığından dolayı, Hayalet Sevgilim adını uygun görmüşler. Şarkıya gelince... Üç yıl klasik gitar eğitimi aldım ve yedi senedir de gitar çalıyorum. ‘Hayal Et Sevgilim’ şarkısını lise sonda besteledim. Geçen sene üniversite hazırlıkta okurken bir arkadaş ortamında bu şarkıyı söylemiştim. Arkadaşlarımdan biri bu şarkıyı cep telefonuna kaydetmiş. Daha sonra da arkadaşım, bu kaydı başka bir arkadaşına göndermiş.

- Gelelim şarkının fenomene dönüşmesine...

Her şey zincirleme gelişti. Bir arkadaşım, diğer arkadaşına o da başkasına göndereyim derken ‘Hayal Et Sevgilim’ internet ortamında hızla yayılmış. Tabii bundan benim hiç haberim yok. Zaten ben bu olayı kendi şarkım Bahçeşehir Üniversitesi’nde bir çocuğun cep telefonunda çaldığında öğrendim. Ve hemen şarkıyı tasdiklettim. Şarkı o kadar çok sevilmiş ki, Google’da ‘Hayalet Sevgilim’ yazdığınızda tam 32 bin veri alıyorsun. Şarkının rock, pop, arabesk bir sürü remix’ini bile yapmışlar.

- Peki şarkı hakkında yaratılan efsanelerden en çok hangisini sevdin?

Yok sevgilim kavga ettiğimiz gece trafik kazası geçirmiş de ben bu şarkıyı yazmışım, yok efendim ayrıldığım sevgilim ‘Sana son bir hediye vermek istiyorum’ deyip beni evine çağırmış, sonra da kendini beşinci kattan aşağı atmış. En çok hoşuma giden ise şu: Güya ben erkek arkadaşımla kanlıymışım. O vurulacakmış, kimse vurmasın diye herkesten önce ben öldürmüşüm! Sonra hapse girip bu şarkıyı besteleyip kafayı yemişim. Çok yaratıcı efsaneler üretilmiş ama hiçbiri doğru değil. Ben bu şarkıyı gayet kaşına kaşına, oturduğum yerden yazdım.

- Kaşına kaşına sen böyle damardan şarkılar yazıyorsan, hiç hukuk okuma! Yani bu şarkı bir sevgilinin ardından yazılmadı!

Yazılmadı çünkü o dönem bir sevgilim yoktu. Ama ne yalan söyleyim daha sonra üretilen efsaneleri duyunca şarkının sözlerinin bu efsanelere ‘cuk’ oturduğunu düşündüm.

- Şarkının Kutupta Yaz’a benzediği de söyleniyor?

Ben hayatta Baha dinlemem!

- Belki de telefondan kayıt edilmesi şarkıya orijinallik kazandırdı.

Şarkı var ama sahibi belli değil. Tabii bu durum da gizemi artırıyor. Bir diğer nokta ise şarkının Türk halkına uygun sözlere sahip olması. Hani ‘Ah sevgilim gitti kahretsin’ tarzı açıklı şarkılar vardır ya... Bir de ben ortada yokum ‘Ah kız da ölmüş’ falan diye düşündüler.

- Kendi şarkını ti’ye alıyorsun.

Şarkı çok dramatik ve Türk insanı melankoliyi seviyor.

AİLEM BİLE BENİ Tİ’YE ALDI

- Ailen bu duruma ne dedi?

Ailem benim nasıl hayat dolu bir insan olduğumu biliyor. Ama şarkıyı dinleyen herkes aileme ‘İrem, kesin birisinden tekmeyi yemiş ya da büyük bir aşk acısı yaşamış’ demeye başlayınca onların da bazen ‘Kızım kim ölmüş?’ gibilerinden beni ti’ye aldıkları da oldu.

- Şu anda bir erkek arkadaşın var mı? Varsa o bu duruma ne diyor?

Hayır erkek arkadaşım yok.

- Biraz seni tanıyalım. İrem nasıl birisi, ne yer, ne içer, ne dinler?

20 yaşındayım. Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi birinci sınıfta okuyorum. 11 yaşında bir erkek kardeşim var. Annem çocuklara yönelik bir rehabilitasyon merkezinde yönetici. Babam belediyede şef. Bursalıyım. Off Spring’ten İbrahim Tatlıses’e kadar hoşuma giden her şeyi dinlerim. Aşk acısı çekip ağlayan birisi değilim. Gayet mutluyum. Yaşamayı seviyorum, yurtta kalıyorum. Bilirsiniz öğrenci hayatını, işte ona takılıp gidiyorum.

- Şarkının fenomen olmasından sonra neler değişti?

Mesela ‘Sen ünlü oldun bizi görmezsin’ diyen arkadaşlarım çoğaldı. Ya da ‘O sen misin bir yaz beni ağlattın’ diyenler oldu.

- Bundan sonra ne yapacaksın?

Ben hukukçuyum, şarkıcı olmak gibi bir derdim yok. Ama şu olabilir madem Hayal Et Sevgilim bu kadar sevildi, o zaman benim de onay vereceğim bir şarkıcı bu şarkıyı söylesin! Mesela Sezen Aksu ya da Sertab Erener’in bu şarkıyı söylemelerini çok isterim.

- Bir hit şarkı için pop starlarımız birbirini parçalıyor. Kararında ciddisin değil mi? Genelde önce okulum denir, sonra bir bakarsın Telovole’yi sunmaya kadar iş ilerler.

Şarkıcı olmak gibi bir isteğim yok. Şarkıcı olmasam bir şey kaybetmem. Zaten olmak istediğim yerdeyim.

- Madem kendi hayatını sürdürmek istiyorsun, neden şu anda bu röportajı veriyorsun? Bu röportajdan sonra neler olacağının farkında mısın?

Hakkımda olur olmaz o kadar çok şey yazılmaya başlandı ki. Sahte sevgililerim türemeye başladı. Bir sürü çocuk ‘İrem benim için bu şarkıyı yazdı’ diyor. Eski okulumda beni görünce ağlayıp imza isteyenler oldu. Hatta iremhayaletsevgilim.tk diye bir site açılmış. Adamlar siteyi her gün yeniliyor. - Özellikle Hollywood’da ‘Blair Cadısı’ örneğinde olduğu gibi hayali haberlerle, filmler büyük promosyon çalışmalarıyla vizyona sokuluyor. Seninki gibi kendiliğinden fenomen olan parçaya, mutlaka teklif gelmiştir.

Seyhan Müzik, Avrupa Müzik gibi birçok firmadan teklif geldi. Hatta hiç aklımdan çıkmıyor ‘Ben olmaz’ deyince Şahin Özer, ‘Allah Allah nasıl olmaz kızım...’ dedi. Yapımcılardan acayip baskı var.

- Peki sesin için ne diyorlar?

Sesimi çok beğeniyorlar. Ben de beğeniyorum sesimi. Ama her sesi güzel olan albüm yapmak zorunda değil.

- Aslında hem eğitimini, hem de müziğini sürdüren örnekler de var.

Benim bölümümde okulla müzik bir arada yürüyemez. Şu anda bile ‘Hayal Et Sevgilim’ benim çok vaktimi alıyor.

- Bir de bu lafların üzerine albüm yapıyormuşsun.

İrem hukukçu olacağım dedi sahneye çıktı, az sonra! Şu anda müziğe dair hiçbir planım yok. Belki çok ilerde İlhan Şeşen gibi avukatlığını yapıp, müzisyen olabilirim. Belki çok ileride zevk için müzik yapabilirim.

ELLERİ NASIRLI DEDİLER

- Diğer şarkıların nasıl?

Onlar da güzel! Hatta Hayal Et Sevgilim’den daha güzel şarkılarım var. Toplam 13 tane bestem var.

- Kaşına kaşına yazdığın ‘Hayal Et Sevgilim’ fenomen olunca, ‘Vay be iş kolaymış’ dedin mi peki?

Doğrusu ‘Hayal Et Sevgili’mi iki saat içinde yazdım. Ama her zaman iki saatte şarkı yazılmıyor. Tabii para kazanmak için şarkı yazarsam, işin cılkı da çıkabilir. Çünkü ben profesyonel bir söz yazarı değilim.

- Senin bu güzel davranışını ‘Aa, parayı bulmuş, geri veriyor’ gibi karşılayanlar çoğunlukta.

Aynen öyle, ‘Havalanmış bu kız, kendini bir şey sanıyor, kaset çıkartmıyor’ diyenler çok oldu. Sanki kaset yapmak zorundaymış gibi bir durum yaratılıyor. Kaset çıkarmayacağım. Herkes ünlü olmak zorunda mı? En ilginci de özellikle kızların kıskanıp beni kötülemeleri. ‘İrem’in nesi güzel. 40 numara ayakları var, elleri de nasırlı’ diyen bile oldu.

- Kafanda fiziksel görüntüne dair ‘Benden şarkıcı olmaz’ gibi bir önyargı mı var yoksa?

Yoo... Yıldız Tilbe de şarkıcı. Sertab Erener 1.40 boyunda ama o da çok iyi bir şarkıcı.

Birinci Fifty Cent, ikinci İrem

İki üniversite öğrencisinin 30 bin dolara çektiği Blair Cadısı’nın öyküsü internette gerçekte yaşanmış bir olay gibi yansıtılınca, ABD’nin Maryland Eyaleti’nde insanlar cadı avına çıkmış ve amatör kameralarla çekilen film, tüm zamanların en çok kár eden yapımları arasına girmişti. İrem Yağcı’nın ‘Hayal Et Sevgilim’ şarkısı da benzer bir durum yaşadı. Bir cep telefonuna kaydedilen şarkı, sahibinden habersiz internete düştü. Şarkı o kadar çok beğenildi ki, birçok sitede Fifty Cent’ten sonra en çok yüklenen şarkı oldu! Ancak kimse bu gizemli şarkının sahibini bulamadı. Ve devreye şehir efsaneleri girdi! İrem Yağcı’yle birlikte ise şu gerçekler çıktı ortaya: 1- Hayal Et Sevgilim, Blair Cadısı gibi kasıtlı yalan haberlerle değil, doğal ortamda oluşan bir fenomen. 2- İrem Yağcı, tekliflere rağmen bu fenomen şarkıyı paraya çevirme niyetinde değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!