Güzel ve genç kalmanın beş altın kuralı

Güncelleme Tarihi:

Güzel ve genç kalmanın beş altın kuralı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2006 00:00

Filiz Akın yıllara meydan okuyan güzelliğinin sırlarını "Filiz Akın ile Güzellik, Zayıflama ve Genç Kalma Üzerine" adlı kitabında anlattı. Ünlü sanatçı, Kelebek okurları için hem kanserin yarattığı deformasyonu nasıl ortadan kaldırdığını hem de genç ve güzel kalmanın beş altın kuralını açıkladı.

 Kitabınızı ne zaman yazmaya karar verdiniz?

- İki yıl önce hastalık teşhisinden sonra Amerika’ya gittim. Her kanser hastasına uygulanan tedavi bana da uygulandı. Bir hastalığı iyileştirmeye çalışırken, başka bir yerinizi yok ediyorlar. O yüzden tedavi sürecinde saçlar ve kirpikler dökülüyor. O durum karşısında aynaya baktığınızda ise bir insan değil de bir yaratık görüyorsunuz. O manzarayla karşılaştığınızda ister istemez kendinizi kötü hissediyorsunuz. Midenizde tüpler, kolunuzda serumlar, sondalar ve bayılmalar... İşte bu noktada kendi içinize dönüp o aynadaki mahluka bakarken, "Acaba ben eski halime dönebilir miyim" diye endişeleniyorsunuz. Ben de o günlerde kendime moral vermek için o hastane odasında yatarken notlar almaya başladım. Doktorların bana verdikleri bilgileri ve estetik cerrahla görüşmelerimden edindiği fikirleri hep not aldım. Baktım ki bundan keyif alıyorum, bu notları biriktirmeye devam ettim. Bir baktım ki, çok not almışım. İşte bu notları okuyucularla paylaşmak istedim. Ve ortaya da bu kitap çıktı.

n Kitabınızda bitkilerin özelliklerinden hangi kremin nerede kullanılması gerektiğine kadar yüzlerce bilgiye yer vermişsiniz. Peki, güzellik konusunda neye karşısınız?

- Güzellik konusunu bir takıntı haline getirmeye karşıyım. Bazıları aynayı elinden düşürmüyor. Bu çok sağlıklı bir durum değil. Ama imkanlardan faydalanmak güzel bir şey. Tabii abartmamak şartıyla. Abartmazsan bir yapay güzellik de olmaz. Her şeyden gerektiği kadar, sağlığımızı riske sokmadan faydalanmalıyız.

n Ama öyle yapmıyorlar. Sanki aynı fabrikadan çıkmış gibi birbirinin kopyası yüzlerce kadın var?

- Bu durumu özenti ve uç noktada tüketim hevesi olarak özetliyorum. Önemli olan sağlığını tehlikeye sokmadan kendine yakışanı bulmak. Mesela sırf arkadaşı yaptırdı kadın diye dolgun olan dudaklarını daha da şişirtiyor.

n Angelina Jolie dudağından istiyoruz diye doktora gidiyorlar...

- Ben Angeline Jolie dudağı istemem çünkü bana yakışmaz. Vücut orantısından dolayı dudakları çok güzel duruyor. Ama Jolie’nin dudakları herkeste aynı güzellikte durmaz. Yıllarca kadınlar Naomi dudağı yaptırdı. Naomi, Afrika kökenli bir kadın. O dudaklardaki ayrıntı ten rengi. Türk kadınları bu gerçeği bilmeden yıllarca boşu boşuna Naomi dudağı yaptırdı.

BURNUMU YAPTIRDIM İLGİ ARTTI

n Siz çok estetik yaptırdınız mı?

- Hayır. Genç kızlığımda bir burun estetiği yaptırdım. Bir kez liposuction, bir de yıllar önce lifting yaptırmıştım, o kadar. İnsanları bazı organları rahatsız ediyor olabilir. Mesela benim burnum çirkindi. Ben onun kompleksini yaşıyordum. Kendimi çirkin bulurdum ve "Bir gün gelecek bu çirkin kızdan kurtulacağım" derdim. Oyuncu olmadan önce de burnumu yaptırdım...

n Hemen güzel kız oldunuz mu peki?

- Evet, başkaları da onayladı bunu. Artık sıradan bir genç kız değildim. O yıllarda Kızılay’da uçak bileti satan bir büroda çalışıyordum. Beni görmek için büroya gelenler oluyordu. Hatta eşim Sönmez de o yıllarda, "Uçak bileti satan büroda çok güzel bir kız çalışıyor" diye duymuş. O bile beni görmeye gelmiş. Bunu yıllar sonra itiraf etmişti. Bu değişiklik de benim hayatıma mutluluk getirdi.

n O zaman insanlar, "İç güzellik önemli" derken yalan söylüyorlar değil mi?

- Evet, kesinlikle yalan söylüyorlar. Tamam iç güzellik çok önemli ama içi kadar dışı da çok önemli. Çünkü önce fiziğinizle ilgileniyor insanlar. Dış güzellik bir çekim alanı yaratıyor. Önce güzel insanla bağlantı kurulmak isteniyor. İç güzellik ise tanışıp, oturulup konuşulduktan sonra önem kazanıyor.

n Ülkemizde estetik operasyon denilince iki isim akla gelir: Deniz Akkaya ve Ajda Pekkan... Onların estetikleri hakkında neler söylemek istersiniz?

- Deniz Akkaya’yı çok beğeniyorum. Yaptırdıkları ona çok yakışmış. Ajda Pekkan’a da saygı duyuyorum. Estetik yaptırıyor ve ona da yakışıyor. Onun en ufak bir çizgiye tahammülü yoktur, gider yaptırır ama bu Ajda Pekkan’a yakışır. Çünkü onun sesinin güzelliğini, fiziğinin güzelliği ile ayıramıyoruz. Ajda Pekkan her zaman günün kadını olmayı başardı.

GENÇ KALMANIN BEŞ SIRRI

n Hiç değişmediniz. Genç kalma üzerine sizin kendinize uyguladığınız bir formülünüz var mı? Mesela cildiniz için sihirli bir kreminiz varmış...

- Ben yüzüm için Bepanthene’in hem kremini hem de merhemini kullanıyorum. Merhemi parlaklık için kullanıyorum, kremini de nemlendirmek için. Ama yeni çıkan kremleri de deniyorum. Tabii her dakika sürdüğüm şeyler yok. Zinde, bakımlı ya da genç kalmanın tabii ki bir takım kuralları ve sırları var.

n Sizin yapabildikleriniz neler?

- Herkese tavsiye ediyorum ama ben öyle çok sağlıklı yaşayan birisi değilim. Abur cubur ve hamur işlerini çok yerim. Yerim ama abartmam. Çünkü güzellik için hayatımızı karartmamalıyız. Bunun bir dengesi olmalı. Dolayısıyla şimdi daha kontrollü yemeğe çalışıyorum. İki üç tane sigara içiyordum, sigarayı bıraktım. Alkol hiçbir zaman kullanmadım. Vaktinde uyuyorum, vücudumu dinlendiriyorum. Spor çok önemli. Ben yapamıyorum ama yürüyüşlere başlayacağım. Bir de şunu tavsiye ediyorum, devamlı spor yapamayacaksınız sakın başlamayın. Başlayıp bıraktığınız zaman vücudunuzda hemen yağlanma oluyor. Ömür boyu her gün 10 dakika spor yapın ama asla bırakmayın.

n Size göre genç kalmanın beş tane olmazsa olmaz kuralı nelerdir?

1- Sağlıklı beslenmek, sigara-alkol kullanmamak.

2- Stresten uzak durmak, sevecen, iyi kalpli, gülen, pozitif ve toleranslı insan olmak.

3- Anı yaşamak ve hiçbir şeyi ertelememek.

4- Spor yapmak.

5- Devamlı proje üretmek. Olsun ya da olmasın devamlı proje üretin. Bir hedefiniz olduğu zaman hem mutlu oluyorsunuz hem de beyninizi çalıştırıyorsunuz.

Seksi olmak bana ters

Eski resimlerim ile şimdiki arasında çok fark var mı, doğrusu bilmiyorum. Ben, yaşımın getirdiği güzellikleri yaşamaya çalışıyorum. Yoksa hiçbir zaman kendimi baştan yaratmak istemedim. O yüzden gençlik resimlerim ile şimdiki arasında, "Aaaa bambaşka bir kadın olmuş" denilecek bir değişim geçirdiğimi düşünmüyorum. Benim için cazip bir kadın olmak önemli değil. Bir bütün içinde farklı, güzel, saygılı, ağır başlı bir kadın olmak daha önemli. Seksi bir kadın olmak bana her zaman ters geldi. Birisini bu anlamda beğenebilirim ama bu duruş, benim hayat tarzıma yakışmaz. Bana göre zarif, ölçülü ve akıllı olmak çekicilikten daha önemlidir.

Dizi ve film yapmayacağım

Dizi ve sinema teklifleri alıyorum ama ne dizi ne de sinema filmi yapmak istemiyorum. Çünkü bizler özel bir devrin yıldızlarıydık ve orada kaldık. Kendi adıma öyle de kalmasını istiyorum. Bu benim tercihim. Biz farklı bir dünyada, farklı bir masal yarattık. İşte ben, o masallardaki Filiz Akın’ın akıllarda kalmasını istiyorum.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!