Gurmeler Toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Gurmeler Toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 19, 2004 00:00

Bugünlerde bizim ev çok değişik toplantılara ev sahipliği yapıyor. Her hafta hanımlarla, ‘Gurmeler Toplantısı’ yapıyoruz.Son derece heyecanlı, keyifli saatler geçiriyoruz. Ayrıca işin bir çeşit kültürel boyutunu da ortaya koyuyoruz. Maraşlı arkadaşımızın sumak ekşisiyle Diyarbakırlının sumak ekşisinin farklı olduğunu keşfediyoruz. Mardinlilerin içli köfteyi kızartmaya, Diyarbakırlıların ise haşlamaya meraklı olduğunu, fark ediyoruz. Ve daha neler neler.. Kısacası saatlerin nasıl geçtiğini biz hiç anlamıyoruz. Kısa KısaOsmanlı imparatorluğundaki içki sofralarında içilen içkiler meyve şarabıymış, içki dağıtan veya sunan güzele ‘Saki’ denirmiş. Esk şarap’a Bade-i Pir, kırmızı ve keskin şaraba da Ab-i Ateş Para denilirmiş. Köfteli terbiyeli kerevizYapılışı:Öncelikle kerevizlerin kabuklarını soyun. İri kuşbaşı et formunda doğrayıp, içine bir limon suyu sıkılmış 5 bardak soğuk suyun içinde beklemeye bırakın.Öte yandan köfte için; kıymanın üzerine rendelenmiş soğan, pirinç, karabiber ve tuz atıp yoğurun. Yuvarlak fındık köfteler yapın. Küçük bir tepsiye 1 yemek kaşığı unu koyup köfteleri buna bulayın. Bir taraftan kaynayan 8 bardak suya kereviz ve köfteleri atın, tuz ilave edip 10 dakika kaynatın, ocağın altını kapatın.Şimdi de küçük bir kasede yumurta sarısı ve 1 limonun suyunu çırpın. Yavaş yavaş un ekleyip çırpmaya devam edin. Terbiyenin kesilmemesi için yemeğin suyundan 1 kepçeyi karışıma ekleyin. Ocağın altını açmadan ılıklaştırılmış terbiyeyi yemeğin içine karıştırarak dökün. Ocağın altını açarak 10 dakika daha kaynatın. İsterseniz üzerine pul biberle kızdırılmış yağı gezdirip servise sunun.6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi200 gr. köftelik kıyma3 adet orta boy kereviz1 adet orta boy kuru soğan1 yemek kaşığı pirinç1 yemek kaşığı margarin1 yemek kaşığı un1 çay kaşığı karabiber1 çay kaşığı tuzTerbiyesi için1 yemek kaşığı un1 adet büyük boy limonun suyu1 yumurta sarısıLebeniye çorbasıYapılışı:Öncelikle dövme yıkanır ve derin bir kap içinde, üzerine çıkacak kadar şekilde su ilavesiyle akşamdan ıslatılır. Ertesi gün yıkanıp süzülen dövme, üzerine 3 parmak çıkacak kadar su ilavesiyle haşlanmaya bırakılır. Bu arada derin bir kabın içinde yoğurtla yumurtayı çırparak karıştırın ve suyunu ilave ederek, ayran haline getirin. Ocakta pişen dövme iyice yumuşayıp, yenilebilecek kıvama geldiğinde hazırladığınız ayranı kaynayan dövmenin içine karıştırarak ilave edin. 10-15 dakika daha kaynattıktan sonra altını söndürün. Eğer çorbayı sıcak olarak servis yapacaksanız; yağı eritin kuru naneyi ekleyip birkaç dakika pişirin ve çorbanın üzerine gezdirin.6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 kg yoğurt4 su bardağı su1 su bardağı dövme1 adet yumurta1 yemek kaşığı kuru nane3 yemek kaşığı margarin veya tereyağıKrokanlı pastaYumurta ile şekeri çırpın. Margarini, pekmez, tarçın, zencefil, kabartma tozu, un, üzüm ve çilek reçelini karıştırıp yeniden çırpın. Bu kek hamurunu yağlanmış fırın kabına dökün. 175 derecelik fırında 35-40 dak. pişirin. Keki enlemesine 3’e ayırıp bekletin. Krokan için; 1 bardak fındığı bıçakla doğrayın. Tavaya 1 su bardağı şeker ve suyu koyup, rengi koyu kahverengi oluncaya kadar kavurun. İçine fındıkları atın. Koyu ağda kıvamına gelince ocaktan alın. Bu fındıklı ağdayı soğuk suyla ıslattığınız tezgaha incecik serin. Karışım sertleşince bir bıçağın sapıyla kırarak ufak parçalara ayırın. Kreması için; 3 bardak sütü yumurta, un ve mısır nişastasıyla çırpın. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. Kaynayınca birkaç dakika sonra altını kapatın ve 2 yemek kaşığı çilek reçeli suyunu ekleyin.Sonra parçalara ayırdığınız kekin aralarına kremayı paylaştırın. Bütün kremayı spatulayla keke sürün. Üstünü krokanla süsleyip servis yapın.10 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme Listesi250 gr. margarin (eritilmiş soğutulmuş)5 adet yumurta2 su bardağı esmer şeker (veya normal beyaz şeker)1 yemek kaşığı pekmez1 çay kaşığı tarçın1 çay kaşığı toz zencefil (olmazsa fark etmez)2 su bardağı un1 paket kabartma tozu4 yemek kaşığı kuru sarı İzmir üzümü (çekirdeksiz)1 su bardağı fındık (iyice dövülmüş)2 yemek kaşığı çilek reçeli suyuÜstü için2 yemek kaşığı çilek suyu3 su bardağı süt1 yemek kaşığı mısır nişastası1 yemek kaşığı un1 paket vanilyaKrokan1 su bardağı fındık1 su bardağı şeker1 tatlı kaşığı limon suyu2 yemek kaşığı su
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!