Güneş gözlüğü aksesuvar değildir

Güncelleme Tarihi:

Güneş gözlüğü aksesuvar değildir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2005 00:21

Güneş ışınları sadece cilde değil, göze de zararlı etkilerde bulunabiliyor. Hatta katarakt oluşumunda bile rolü bulunduğu biliniyor. Bu nedenle gözleri de korumak için önlem almamızda yarar var. Örneğin güneş ışığına alerjisi olanlar için en pratik yöntem, güneş gözlüğü kullanmak.

l Güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmeli?

Güneş gözlüğü aksesuvar değil bir sağlık malzemesi olarak kullanılmalı. Polarize camlar, güneşin zararlı ışınlarını süzerek gözü korur. Eğer kalitesiz camlardan hazırlanan gözlükler kullanılırsa, gözde onarılmaz zararlar oluşabilir. Gözlüğün antirefle ve ultraviyole engelleyici kaplı olması da önemli. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı gözlükler tercih edilmeli.

l Lensler güneşten korur mu?

Ultraviyole korumalı kontakt lensler, güneş gözlükleriyle birlikte kullanıldığında katarakt riskini azaltıyor. Özellikle gözlük kullanma zorunluluğu olan hastalarda -miyop, astigmat gibi- eğer UV korumalı lens tercih ediliyorsa, lens gözün tamamını örtmediğinden gözlük kullanımı yine gerekli. Gözlük tüm gözü kaplayıp yanlardan dönmüyorsa ışınları tam önleyemez.

l Güneş gözlüğü kataraktı da mı önlüyor?

Güneş gözlüğü kullanımı, kataraktın oluşumunu da azaltmak için gereklidir. Güneş gözlüğü kullanma alışkanlığı edinemeyen pek çok kişi katarakt olma ihtimaliyle karşı karşıya. Güneş ışınları, 60-70 yaşında ortaya çıkan kataraktın, güneş gözlüğü kullanmayanlarda 40’lı yaşlarda oluşmasına yol açabiliyor. Özellikle uzun süre güneş ışığına maruz kalanlar gözlük kullanmalı.

l Katarakt nedir?

Baktığımız cisimlerden yansıyan ışınlar önce gözün önündeki saydam tabaka (kornea) ve içindeki mercek (lens) tarafından kırılarak gözün en arkasında yer alan ve sinir liflerinden oluşan retina tabakası üzerine odaklanır. Retinada oluşan cismin görüntüsü optik sinir vasıtasıyla beyindeki görme merkezine taşınır ve görme oluşur. Katarakt, göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi ve kesifleşmesiyle gelişir. Göz merceği renkli tabakanın arkasında yer alır ve gelen ışığın gözün sinir tabakası üzerindeki alıcı hücreler üzerinde odaklanmasını sağlar. Lens keşifleştiği ve ışık geçirgenliği azaldığında yani katarakt geliştiğinde, alıcı hücrelere ışık ve görüntü yeteri kadar ulaşmaz. Böylece görme azalır.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!