Gündüz panikleri

Güncelleme Tarihi:

Gündüz panikleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Gündüz panikleri, herhangi bir neden yokken ortaya çıkoydr. Kalbin hızlı çarpması, nefes alamama, boğazda tıkanıklık hissi, kontrolü kaybetme ve ölüm korkularının eşlik ettiği gündüz panikleri, her 100 kişiden 2-3'ünde görülüyor ve günlük yaşamı kâbusa çeviriyor.

İnsana kalp kriziymiş gibi dehşetli dakikalar yaşatan ve 10-15 dakikada zirveye ulaşan panik nöbetleri, geldiği gibi aniden kayboluyor. Tekrar yaşanma kaygısı hastayı sokağa yalnız çıkmaktan alıkoyuyor. Toplu taşıma araçlarına, asansöre binemiyor. Araba kullanamıyor. Hastalığın nedenleri tam olarak bilinmese de kadınlarda erkeklere göre 2 kat daha sık görülüyor. Depresyon ve Panik Bozukluk Merkezi (DEPAM) Koordinatörü Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, hastalık konusunda şunları söyledi:

‘‘Hastalığın kaynağı net olarak henüz ortaya koyulmadı. Ancak, psikolojik etkilenmeler, örselenmeler etken olabilir. Bazı uzmanlara göre de sorunun temeli biyolojik. Psikolojik görüşe göre, ebeveynlerden birinin ölmesinin çocukluk yıllarına denk gelmesiyle, çocuğun fobik reaksiyonlarına yaktınlığı artıyor.’’

Dr. Kaya, ayrıca duygu ve düşüncelerini dışarıya yansıtamayan, pasif, çekingen ve başkalarıyla çelişkilere girmekten korkan kişilerin panik ve fobilere yatkınlığının daha fazla olduğunu söyledi.

ALKOLE ZEMİN

Bir yakının ölümü, trafik kazası, hakarete uğrama, gururun zedelenmesi gibi faktörlerin de panik nöbetlerini başlatabildiğini hatırlatan Dr. Kaya, ‘‘Panik bozukluğu, nedeni ne olursa olsun, ciddi bir krizdir. Ağır bir bunaltı ve korku fırtınasıdır. Bu fırtınayı dindirmek için çoğu kere ilaç ya da alkole baş vuruluyor. Alkol ve madde bağımlılarının bir kısmının temelinde panik, fobik ya da başka bir bunaltı bozukluğu yatıyor’’ dedi. Dr. Kaya, şunları söyledi: ‘‘Panik nöbeti geçiren erkekler daha az yardım arayışına giriyor, belirtileri bastırmak için alkole başvuruyorlar. Ayrıca genel olarak bunaltı bozuklukları ve depresyonlar kadınlarda daha sık görülüyor. Çünkü kadınlar, hem ruhsal hem de biyolojik açıdan daha fazla strese maruz kalıyorlar.’’

Hastalığın birçok belirtisi var

Kalp çarpıntısı

Nefes darlığı

Boğuluyor hissi

Göğüs ağrısı

Bazen sol kolda ağrı

Titreme

Terleme

Soğuk-sıcak basmaları

Baş dönmesi

Göz kararması

Baygınlık hissi

Vücutta uyuşma ve karıncalanma

Olayları, nesneleri, bir sis perdesinin arkasından görme

Bulantı ya da karın ağrısı

Şiddetli ölüm korkusu ve kontrolü kaybetme

Çıldırmaktan korkma






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!