Gülme yogası dünyayı sardı 50 ülkede 5000 gülme kulübü var

Güncelleme Tarihi:

Gülme yogası dünyayı sardı 50 ülkede 5000 gülme kulübü var
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 25, 2008 00:00

Hindistan’dan başlayan gülme yogası, faydalı, ucuz, kolay ve zevkli. Gülme yogileri 4 Mayıs’ı dünya gülme günü ilan ettiler, Tokyo’dan Melbourne’a, Ottawa’dan Frankfurt’a kadar her yerde kutladılar.

Kitapları, DVD’leri, tişörtleri, "şimdi gülme vakti" diyen saatleri satılıyor. Hatta radikal eylemcileri bile var. Cenevre’de kendilerine kahkaha komandoları diyen bir grup, tramvaylara, otobüslere binip kahkaha kayıtlarını yolculara dinletiyor. Sinirleri bozulan yolcular gülmeye başlayınca inip başka araca geçiyorlar.

İyi bir gülücü, bu salgını 10 kişiye daha bulaştırabilir, anti-depresanlarınızı atın gitsin, küresel kahkaha salgınına katılın.

Gülme kulübü ilanlarında işte böyle deniyor. Gruplar halinde yapılan bu egzersizlerde öğrencilerin günde en az 15-20 dakika herhangi bir espri, şaka ya da materyal olmaksızın gülebilmesi hedefleniyor. Gülmenin sağlık ve moral üzerindeki olumlu etkileri malum. Yeni olansa şu keşif: 1950’lerde insanlar günde ortalama 18 dakika gülerken, bu süre günümüzde 7 dakikaya düşmüş. Hal böyle olunca da Hindistan’da başlayan gülme yogası bütün dünyayı sardı. Bugün 50 ülkede 5000’in üzerinde gülme kulübü var.

Tunus’ta seans bedeli 185 dinar. Fransa’da karışıklık olmasın diye bütün gülme kulüplerine aynı numaradan ulaşılıyor. İster komşu grup, ister şirket, isterse bir okul olun, size en yakın gülme mütehassısını yolluyorlar. Londra’daki 7 gülme kulübünden biri olan UnitedMind ücretsiz: Gelirini seans sonrası yapılan sağlıklı içecek satışından sağlıyor. Kanada’da yarın anlamlı bir seans var: Quesnel Gülme Kulübü üyeleri Kanada Kanser Derneği’yle birlikte kanserli hastalarla gülecek, onlara umut aşılayacak. ABD Kansas City’de bu haftasonu iki günlük hızlandırılmış eğitmen kursu var. Gülme Yogası Enstitüsü’nden hoca sertifikası alınacak. Çok kolay iş bulabilirsiniz, hoca açığı olan bir sürü bölge var. Kaçırırsanız önümüzdeki ay New York’ta yenisi düzenlenecek. Iowa’da bir Lutheran kilisesi cemaat toplamak için gülme kulübü kurdu. Gülen Lutheran’lar (www.laughinlutherans.com) her çarşamba 18.00’de kilisede toplanıyor.

ANAVATANI HİNDİSTAN

Gülme yogasının anavatanı Hindistan’da 500’ün üzerinde kulüp var. Zaten bu yoga türünün kurucusu da bir Hintli: Dr Kataria felsefesini gülmenin insan sağlığına yararları üzerine çalışırken geliştirdi. Gülme seanslarında esas, mümkün mertebe sebep olmaksızın gülmek. Kahkaha egzersizleriyle başlayan dersler bir süre sonra toplu gülme krizine dönüşüyor. Gerçeği olana kadar sahte kahkaha (fake it untill you make it) tekniği, gülmenin insandan insana bulaşıcılığı özelliğine dayanıyor.

İLK DENEYEN TÜRK BURSA’DA

Türkiye’de ilk deneme 2004’te Bursa’da yapıldı. Kulübün kurucusu İlhan İnan Dündar’ın (üstte) üç saat aralıksız ve sebepsiz gülme rekoru var. Fakat kulüp yaşamadı. Dündar’a göre gülmeyi ayıp kabul eden muhafazakar bir mantığımız var.

MİZAH ZEKAN 25’TEN DÜŞÜKSE  MARŞ MARŞ GÜLME KULÜBÜNE NEYE YARIYOR?

Gülmek damarları genişletiyor, kan dolaşımını hızlandırıyor.

Bol bol kahkaha atmak bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

Güldüğümüzde virüslerle savaşan hücrelerin sayısı da artıyor.

Titreşen adaleler iç organlara masaj yapıyor.

Bir dakika gülmek 10 dakika kürek çekmek kadar kalori harcatıyor.

Verimliliği, yaratıcılığı artırıyor.

İnsan ilişkilerini geliştiriyor: Birlikte gülebilen birlikte üretebilir!

DOKTORA DANIŞMADAN KİMLER KATILAMAZ?

Herhangi bir yerinde fıtık problemi olanlar

Herhangi bir kalp rahatsızlığı olanlar

Son 3 ay içinde ameliyat geçirmiş olanlar

Aşırı şişmanlık-obezite problemi olanlar

Grip, nezle gibi bulaşıcı hastalığı olanlar

İlerlemiş ya da kanlı hemoroidi olanlar

SONUÇLAR:

0-15 puan: Ciddiyet de bir yere kadar! Vahim durumdasınız, çeneniz kilitlenmiş. Reçete: Aç karnına bol kahkaha.

15-25 puan: En son bir hatanıza ne zaman gülümsediniz? Hadi seçin birini de, biraz gevşeyin.

25-45 puan: Doğru yoldasınız. Toplumun sizin gibi pozitif insanlara ihtiyacı var, sevildiğinizi bilin.

45-65 puan: Bu yazıyı niye okuyorsunuz ki? Siz gülmenin kitabını yazacak, dersini okutacak insansınız.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!