Grip tehlikesi başladı

Güncelleme Tarihi:

Grip tehlikesi başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 1999 00:00

Uzmanlar, her yıl dünyanın dört bir yanında milyonlarca insanı esir alan hastalıktan korunmak için toplu yerlerde dikkatli olunmasını, iyi, dengeli beslenmeyi ve grip hastalarından uzak durulmasını öneriyor.

Sonbaharda başlayıp, özellikle kış aylarında milyonlarca insanı pençesine alan "grip", bu mevsimlerde birçok insanı işinden alıkoyuyor. Büyük iş kaybına yol açan hastalık, çok yaşlılarda öldürücü bile olabiliyor.

Viral bir enfeksiyon olan grip, ateş, titreme, hastalık hali, bitkinlik, baş ağrısı, şiddetli acı ve ağrılarla başlıyor. Bu semptomlara nezle benzeri burun akması, göz sulanması ve boğaz ağrısı gibi belirtiler de eşlik edebiliyor.

Solunum veya diğer kronik hastalığı olanlarda pnömoni (zatürree) gibi çok ciddi durumlara da yol açabilen grip virüsü, sonbahar ve kış aylarında etkili olmakla birlikte ilkbaharda da etkisini sürdürebiliyor.

Grip, hastalığa yakalanmış kişinin hapşırma veya öksürme ile havaya verdiği su damlacıklarının içindeki virüsün sağlıklı kişi tarafından solunması ile bulaşıyor.

Su damlacıkları, iki saat boyunca havada kalabiliyor ve hastalığı bulaştırıyor. Bu yüzden, özellikle birbirine çok yakın çalışan iş arkadaşları veya okuldaki çocuklar, risk altında...

Yorgunluk ve güçsüzlük, daha uzun sürebilmesine rağmen, sağlıklı bireylerde grip hastalığının semptomları, yaklaşık bir hafta süreyle etkili oluyor.

Sonuçta, baş ağrısı, ateş, yorgunluk, bitkinlik, boğaz ağrısı gibi sıkıntılarla boğuşan grip hastaları, işlerine gidemiyor. Böylece, "havada asılı kalan tehlike", dünyanın dört bir yanında kış mevsiminde büyük işgücü kaybına neden oluyor.

Ayrıca, grip, bazı özel hastalığı bulunanlar, bağışıklık sistemi bazı hastalıklar nedeniyle bozuk olan kişiler, bebekler ve çok yaşlılar gibi özel risk gruplarında yaşamı tehdit edici komplikasyonlar oluşturabiliyor.

Grip hastaları, genellikle belirtiler ortaya çıkmadan bir gün öncesinden başlayarak bir hafta sonrasına kadar virüsü çevresindekilere bulaştırıyor.

Kimler grip tehdidi altında

İnsanların yaşamını kısıtlayan, günlerce eve hapseden ve büyük işgücü kaybına neden olan grip, toplumun bazı kesimlerini diğerlerinden daha fazla tehdit ediyor.

Astım, şeker, kronik solunum hastaları, yaşlılar, kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler, kamu görevlileri, sağlık çalışanları, serbest çalışanlar, askerler, öğretmenler, öğrenciler, sık olarak seyahat edenler, hac ve umreye gidenler, grip hastalığının yüksek risk grubunda bulunuyor.

Stres, aşırı yorgunluk, beslenme yetersizliği, geçirilmiş hastalıklar, kronik kalp ve akciğer hastalıkları, gebeliğin son 3 ayı, kalabalık ortamda bulunanlar, öğrenciler, bağışıklık sistemi çeşitli hastalıklar dolayısıyla bozulmuş olanlar ve salgın sırasında kalabalık yerler, grip riskinin arttığı durumlar olarak ortaya çıkıyor.

Risk grubunda bulunanlara aşı

Uzmanlar, grip hastalığının tehditi altında bulunan kişilere, kalabalık yerlerde dikkatli olmalarını, mümkün olduğunca bu gibi mekanlardan ve toplu taşım araçlarından uzak durmalarını, hastaların yanında bulunmamalarını ve beslenmelerine çok dikkat etmelerini tavsiye ediyor.

Ayrıca, grip virüsünün "antijen" adı verilen çok küçük bölümlerini içeren ve vücudun savunma sistemini uyaran grip aşısı da risk grubunda bulunan kişiler için bir çözüm olarak görülüyor.

Gribe yakalanan kişilerin bu hastalığın "pençesinden" bir an önce kurtulabilmeleri için istirahat etmeleri ön koşul olarak görülürken, boğaz dokusunu yumuşatarak hastayı rahatlatan adaçayı, limonlu ıhlamur, hastalığın iyileşmesine yardımcı olan süt ile karıştırılmış bal hekimlerin tavsiyeleri arasında yer alıyor.

Doktorlar, ayrıca boğaz ağrısından şikayetçi olan hastalara bol bol ılık çay ve süt içmelerini, ılık suya karıştırılmış tuzla sık sık gargara yapmalarını da öneriyor.
Haberin Devamı



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!