Grip sizi durdurmadan siz onu durdurun

Güncelleme Tarihi:

Grip sizi durdurmadan siz onu durdurun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2006 00:00

Kış gelince nezle, boğaz ağrısı, öksürük kaderimiz olmak zorunda değil. Yeter ki geç kalmayalım. Unutmayın; tedbirini erken alan, virüsle daha kolay başa çıkabilir!

Dikkat! Mevsimi geldi, aksıranlar, tıksıranlar her yerde. Havalar biraz soğumaya görsün, hemen bulaşıcı kış hastalıkları kendini göstermeye başlıyor. Ama üzülmeyin, Seninle Dergisi’nin yeni sayısında iyi haberler var: Grip patlak vermeden önce yedi aşamadan geçmek zorundadır ve her aşamaya gelindiğinde iyileşmeyi hızlandıracak bazı acil durum tedbirleri vardır.

1. Aşama Burnunuzun içi kaşınır.

Sanki burnunuzun içinde binlerce karınca dolaşıyormuş gibi değil mi? Demek ki virüsler bu sırada burun mukozasını işgal etmekle meşguller. O zaman günde bir adet, suya karıştırılarak içilen 1000 mg’lık C vitamini tabletlerinden alın. Aynı şekilde gün içinde bölüştürerek 2,5 litre (10-12 bardak) su ve bitki çayları için. Böylece mukozayı nemli tutmuş, virüslere karşı savunmada destek vermiş olursunuz. Ayrıca çok önemli: Bedeninizi ısıtın.

2. Aşama Boğazınız ağrır

Eğer boğazınızın içi kızarmış, kaşınıyor ve yutkunurken acıyorsa, hastalık mikropları o bölgeye girmiş demektir. Hemen etkisini gösterecek bir ilk yardım önerisi, boğazınızı sıcak bir bezle sarmaktır. İçeriden savaşmak içinse papatya çayıyla gargara yapmak çok iyidir. Bu gargarayı günde üç defa uygulayın.

3. Aşama Bitkinlik hissedersiniz

Yorgun ve iştahsızsanız, bu maalesef virüslerin yollarında biraz daha ilerledikleri anlamına geliyor. Bu dönemde bolca uyumak ve dinlenmek yapılabilecek en doğru şeydir. Çünkü bedeniniz sizden bunu ister. "Uyku en iyi ilaçtır" der büyüklerimiz ve haklılar. Çünkü dinlenme ve uyku halinde enerji harcamamız azalır. Bağışıklık sistemi kendisini tamamen virüslerle savaşmaya verebilir.

4. Aşama Burnunuz tıkanır

Nezleyken burun salgısı berrak değil, sarımtırak olur. Ayrıca yanaklarınızın iç taraflarında ve alnınızın alt orta kısmında bir baskı hissedersiniz. Virüslerin sinüsleri doldurduklarına dair bir işarettir bu. Sinüzite dönüşmesine meydan vermemek için burnunuza tuzlu su çekerek önlem almalısınız.

Yarım litre suya bir yemek kaşığı tuz katın. Eczanede bulabileceğiniz burun damlalıklarının içine tuzlu suyu doldurun. Geri yaslanın, bir burun deliğinizden içeri akıtın ve bırakın diğer burun deliğinizden dışarı aksın. Eğer damlalık bulamazsanız, burnunuza klasik yöntemle avucunuzdan su çekin. Bundan başka, hastalık sırasında burnunuzu silerken daima bir burun deliğinizi kapalı tutun.

5. Aşama Ateşiniz yükselir

Endişelenmeyin. Virüsler 38,5 derecenin üzerindeki sıcaklıkta hayatta kalamazlar, bu yüzden bedeniniz ısıyı yükseltiyor. Dolayısıyla ateşinizi düşürmek için uğraşmayın. Çok rahatsızlık hissediyorsanız, bacaklarınıza soğuk kompresler yapabilirsiniz. İki tane orta boy havluyu soğuk suya batırıp sıkın ve 15 dakika için bacaklarınızın üst taraflarına sarın. Sağlayacağı serinlik, kısa süreliğine ateşinizi düşürür. Hemen hemen ilaç kadar etkili olan bir başka şey de, sıcak sıcak içilen tavuk suyuna şehriye çorbasıdır. Akyuvarlarınızı zinde tutar.

6. Aşama Öksürürsünüz

Virüsler, bronşlara yerleştiler ve üst solunum yolları iltihaplandı. Bunu kuru öksürükten anlayabilirsiniz. Genellikle öksürür öksürür fakat bir türlü rahatlayamazsınız. Çünkü balgam sökülmüyordur. Solunum yollarını yumuşatmak için günde üç defa buhar çekin. Böylece mukozayı nemlendirmiş ve öksürme ihtiyacını gidermiş olacaksınız.

Bir avuç dolusu ıhlamuru içinde kaynamış su olan bir kaba atın, içine de birkaç damla portakal yağı damlatın. Başınızın üzerinde geniş bir havlu olsun ve yüzünüzü bu suyun üzerinde yaklaşık beş dakika tutun. Sonrasında derin nefes alın.

7. Aşama Ağrılarınız olur

Eğer virüsler tüm bedeninizi sardıysa, adaleleriniz ve kemikleriniz ağrır. Bunun nedeni, artık bünyenizin tam gaz çalışıyor olmasıdır. Virüslerle savaşırken meydana çıkan kimyasal maddeler, sinir sistemini uyarır ve ağrı yaparlar. Bu dönemde yapabileceğiniz en iyi şey; ağrılarınıza da iyi gelecek olan parasetamol içeren bir ilaç alıp, yattığınız odayı sık sık havalandırarak, yataktan çıkmadan birkaç gün dinlenmek olacaktır.

Ne zaman doktora gitmeli

Yüksek ateşte: Ateşiniz 40 derecenin üzerine çıkıyorsa ve dört gündür ateşiniz varsa, mutlaka doktora muayene olmalısınız.

Geçmeyen öksürükte: Bir türlü geçmeyen öksürükte de doktora gitmek gerekir. Aksi takdirde kronik bronşit veya tüberküloz görülmesi mümkündür.

Bademcik iltihabında: Eğer bademcikleriniz şiştiyse, doktora gidip antibiyotik yazdırmanız gerekir.

Aşı olmanız gerekli mi

1İşiniz dolayısıyla insanlar ile çok temas halinde misiniz? Örneğin, hemşire...

Evet
Hayır

2Genellikle kronik rahatsızlıklardan musdarip misiniz? Örneğin, astım...

Evet
Hayır

3Yılda birkaç kez dudağınız uçuklar mı, yani bağışıklık sisteminiz zayıf mı?

Evet
Hayır

4Ailenizde sık sık kalp ve dolaşım rahatsızlıkları görülür mü? Örneğin, yüksek tansiyon...

Evet
Hayır

5Geçen kış uzun süre geçmeyen ağır bir gribe yakalandınız mı?

Evet
Hayır

6Ev ahalinizde küçük çocuklar veya yaşlı kimseler var mı?

Evet
Hayır

Kaç tane "evet" dediğinizi toplayın

3 defadan az "Evet" dediyseniz: Pek tehlikede değilsiniz. Grip aşısı olmanız şart değil. Genel olarak gribe karşı dayanıklı bir yapınız var.

4-6 kez "Evet" dediyseniz: Mutlaka aşı olmalısınız. Kışa korumalı girmek için mutlaka doktorda veya eczanede grip aşısı yaptırın.

Grip aşısı hakkında doğrular

Günümüzde grip aşıları uzmanlar tarafından gripten korunmanın en güvenli yolu olarak kabul ediliyor. Grip aşısı hakkındaki en doğru cevapları işin uzmanından aldık. Sorularımızı Bakteri ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gaye Usluer’e sorduk.

1) Kimler mutlaka grip aşısı olmalı?

Grip, ani başlangıç gösterir ve yüksek riskli kişilerde ciddi sonuçlara yol açabilecek kadar ağır seyreder. Etkinliği kanıtlanan grip aşısı yoluyla gribi önlemek mümkündür. Gripte özellikle risk grupları dediğimiz 65 yaş üzerindeki kişilerin ve astım gibi kronik akciğer hastalığı, diyabet ve kronik kalp hastalığı bulunan bireylerin düzenli olarak mutlaka her yıl grip aşısı olmalarını tavsiye ediyoruz.

2) Eylül-ekim aylarından sonra grip aşısı olunursa fayda sağlamaz mı?

Grip aşısı için ideal aylar ekim-kasım ayları olmakla birlikte, grip mevsimi devam ettiği müddetçe biz bu aşıyı kullanabiliriz. Bu yıl grip aşısıyla ilgili üretimin gecikmesi nedeniyle de aşı olma takvimi grip mevsimi boyunca devam edecek.

3) Grip aşısının koruyucu etkisi ne zaman başlıyor?

Aşının koruyucu etkisi 15 gün sonra başlar. Aşının koruyucu etkisinden yararlanılması için her yıl düzenli olarak yaptırmak gerekir.

4) Grip aşısını kimler yaptırmamalı?

Virüs aşılarının çoğu gibi grip aşısı da yumurta alerjisi olanlara yapılmamalı. Bunun yanı sıra, daha önceki aşılamada ciddi bir reaksiyon geçirenlere önermiyoruz, ayrıca o sırada kişi ateşli bir hastalık geçiriyorsa da aşılama geciktirilebilir. Hamile ve süt veren kadınlardaysa, aşılamayı öneriyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!