Grip mevsimi başladı

Güncelleme Tarihi:

Grip mevsimi başladı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), salgınlara yol açan grip virüsünü 365 gün takip ederek, her yıl ayrı bir aşının üretilmesini sağlıyor. Dünyanın çeşitli merkezlerinde görülen grip virüslerinin izlenmesi sonucu, bu yıl hastalık yapması beklenen 3 tip virüs belirlendi ve aşılar bunlarla savaşmaya uygun olarak üretildi.

Uzmanlar, 65 yaş ve üzerindekilerin, astımlı çocukların, kronik solunum sistemi veya kalp-damar sistemi hastalığı bulunanların, böbrek ve şeker hastalarının, bağışıklık sistemi bozuk olanların mutlaka aşı yaptırmalarını öneriyorlar. Genellikle sonbahar kış aylarında görülen gribin çoğu kere soğuk algınlıyla karıştırıldığını belirten Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, iki hastalığa yol açan virüslerin faklı olduklarını söyledi. Gribin salgınlarla ortaya çıktığını ve yüksek ateş yaptığını belirten Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Grip genel durum bozukluğu yapıyor. Hastayı yataklara düşürüyor. Soğuk algınlığı ise hafif seyreder, hafif ateş ve kırgınlık yapar, kişinin genel durumunu bozmaz, yataklara düşürmez. Daha çok burun akıntısı, hapşırma gibi nezle belirtileriyle birlikte görülür. Grip ise influenza virüsü tarafıdan ortaya çıkarılıyor ve sürekli yapısal değişikliğe uğruyor’’ dedi. Prof. Dr. Küçükusta, gribin salgın yaptığını söyleyerek, yüksek ateş, titreme, baş ağrıları, aşırı halsizlik gibi tipik belirtileri bulunduğunu hatta ölümlerle bile sonuçlanabileceğini anlattı.

AŞININ ÖNEMİ

Gribin en büyük tehlikesinin zatürreeye yol açması olduğunu belirten Prof. Küçükusta, ‘‘Ayrıca, orta kulak iltihabı ve sinüzit yapabilir. Astım ve bronşitlilerde ağır solunum yetersizliğine yol açabilir. Beyinde yerleşip beyin iltihabı ve kalp kası iltihabına neden olabilir’’ dedi. 15 yaşın altında grip geçiren çocuklara aspirin verilmesinin ‘‘Reye sendromu’’na yol açabileceği uyarsında bulunan Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Beyin ve karaciğer iltihaplarına yol açan Reye sendromu, ölümlerle sonuçlanabilir’’ dedi. Soğuk algınlığı yapan 200'ün üzerinde virüs bulunması nedeniyle aşının veya ilacın geliştirilemediğini, ancak gribe karşı aşıların bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Gribe karşı koruyucu aşılar her yıl yapılmalı. Aşının koruyucu etkisi 2-3 hafta sonra başlıyor. Ancak grip aşısı yumurtadan elde ediliyor bu yüzden yumurtaya alerjisi bulunanlar yaptırmamalı’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!