Gözler yalan söylemez

Güncelleme Tarihi:

Gözler yalan söylemez
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2004 00:31

Göze bakarak sahibinin ruh ve bedeniyle ilgili fikir edinmek mümkün. Göze rengini veren ve parmak izi gibi herkeste farklı olan ‘iris’ ve gözbebeğinin renkli kısmı, yani gözbebeğinin genişlemesi veya daralması bile duyguları aktarabiliyor.

Hatta hekimler gözden içeriye baktıklarında çok daha fazla şey görebiliyor. Bazı hastalıkların ilk işaretlerini alabiliyorlar.

l Gözbebeğinin görevi nedir?

Asıl görevi göze giren ışık miktarını ayarlamak. Işıkta gözbebeği küçülür, az ışıkta genişler. Göz dokularının beslenmesini ve gözün sertliğini sağlayan göz içi suyunu üretir. Göz renklerini yine gözbebeği yaratır.

l Gözbebeğindeki şekil değişiklikleri hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Ortası yuvarlak boşluk olması gereken gözbebeği doğuştan armut veya gözyaşı damlası şeklinde olabilir. Bu göz merceği ile göz arkasındaki sinir tabakasının eksik gelişmesiyle birlikte görülebilir. Gözbebeğinin yuvarlak olan şekli damamen düzensiz olabilir. Bu göz içerisindeki iltihaplara bağlı yapışıklıktan olabileceği gibi bazen gözbebeği arkasındaki bir tümör de bunu yapabilir.

Şekil düzensizliğinin doğuştan olması ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek göz tansiyonunun habercisi olabilir. Eşit olması gereken gözbebeğinin ortasındaki boşluğun birden bire değişmesi tehlike işareti. Beyindeki bir tümörün, damar genişlemesinin veya kanamanın ilk belirtisi olabilir.

Gözbebeğinin ortasındaki boşluk herhangi bir nedenle kapanabilir. Görme kaybıyla sonuçlanan bu olayın en sık nedeni katarakt dediğimiz gözbebeğinin arkasında yer alan göz merceğinin şeffaf halini kaybetmesi. Bu özellikle çocuklarda ciddi bir durumdur ve en kısa zamanda tedavi gerektirir. Göz içi iltihaplarının uzun süre devam etmesi gözbebek renginde değişiklik yapar.

l Duyguları gözbebeğinden nasıl okuyabiliriz?

Gözler yalan söylemez, ele verir. Korkan ve stresli insanın gözbebeği genişler. Çünkü her iki durumda da adrenalin deşarjı olur. Yalan söyleyenler gözlerini kaçırır, karşısındakine bakamaz. Kendilerine güvenenler, candan, samimi olanlar muhataplarının gözlerinin içine bakarak konuşur.

l Hangi hastalıkların ilk bulgusu gözlerden anlaşılabilir?

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve damar sertliği başta olmak üzere birçok hastalığı, muayenede kullanılan bazı yöntemlerle gözün içine bakarak belirlemek mümkün.

l İrisin kişiye özel olması teknolojide de kullanılıyor değil mi?

Evet. Renkli kısım harikulade bir yapı. Ortasında siyah gördüğümüz nokta ise aslında siyah değil. Orada bir karanlık bir boşluk bulunduğu için siyah görülüyor. Mikroskopla bakıldığında irisin ortası delik, yuvarlak bir halkadan ibaret olmadığı anlaşılır.

İris düz bir zemin değil. Her gözün irisinde farklı düzlükler, ovalar, kanyonlar, mağaralar var. Rengi de aslında yeşil, mavi, kırmızı yüzlerce rengin karışımı. Dışardan görülen, hakim renk. Hiçbir insanın irisi diğerine benzemez. Bugün iris tanıma programları ile insanları tanımak mümkün.

l İris dokusuna mikroskopla bakarak vücutla ilgili önemli bilgiler elde edilebilmesi uygulaması Türkiye’de var mı?

İris dokusunu mikroskopla inceleyerek vücutla ilgili önemli bilgiler elde edilmesine iridoloji deniyor. Klasik tıbbın dışında sayılan bu bilim Fransa gibi ülkelerde gelişmiş. Bizde bunun uzmanı bulunmuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!