Gömlek klavuzu

Güncelleme Tarihi:

Gömlek klavuzu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özellikle klasik giyimde dikkat etmeniz gereken kuralları öğrenmek ister misiniz?

Erkekler için alışverişde en hassas konulardan biri, gömlek seçimi. Hem bedeninize, hem modaya, hem de yerine göre giyilecek takım elbiselere uygun gömlek seçebiliyor musunuz? Beymen erkek bölümünün sorumlusu Nur Koca, erkeklerin taleplerini, sorularını da dikkate alarak bir gömlek klavuzu hazırladı.

Klasik gömlek hangisi?

Yakası kravatla kullanmaya müsait (tercihan balenli), kumaşı genellikle pamuklu, renkleri düz veya beyaz üzerine çizgili, kareli veya kendinden desenli kumaşlardan üretilenlere klasik gömlek adı veriliyor.

Doğru kumaşı nasıl seçersiniz?

Gömlek alırken yüzde yüz pamuklu kumaşları tercih etmekte fayda var. Pamuk, doğal bir elyaf olduğu için cildin nefes almasını sağlıyor. Eğer gömleğin kumaşı sadece pamuklu değil, karışık ise, sentetik oranının üçte biri geçmemesine özen göstermelisiniz. Kışın daha ağır pamuklu kumaşlar giyilebilirken, yazın hafif pamukluların yanısıra keten ile karışık pamuklular, pamuk ile karışık ipekli kumaşlar da giyilebilir. İlle de klasik gömlek diyorsanız, pamuklu kumaşdan vazgeçmeyeceksiniz. Pamuklu kumaşların kalitesi iplik numaralarına göre değerlendiriliyor. İplik numarasının yükselmesi, daha kaliteli olan ince elyafları ifade ediyor.

Klasik bir gömlek alırken...

Yeni bir yaka veya kalıp deniyorsanız, prova etmeden satın almamalısınız. Yakanızın düğmesini kapattığınızda, boynunuz ile gömlek arasına bir parmak girecek kadar boşluk kalmalı. Gömlek kumaşı, bedeni ne aşırı sarmalı ne de pantolondan dışarı fazla taşmalı. Gömleğinizi mutlaka üzerine ceket giyerek prova etmelisiniz. Sırttaki pililerin fazla olmamasına, ceket önünde gömlek kumaşının gereğinden fazla toplanmamasına dikkat etmelisiniz. Gömlek yakası, ceket yakasından, gömlek manşeti ise ceket kolundan 1,5 santimetre dışarı taşmalıdır.

Yaka size uygun mu?

Yakaya karar verirken, yüz şeklinize ve boynunuza uygun olmasına özen göstermelisiniz. Uzun ve ince boyunlular, boyunlarını daha kısa gösterecek yaka kuşağı kalın ve geniş yakaları tercih etmeliler. Kısa boyunlular ise aksine ince yaka kuşağı ile mümkün olduğu kadar küçük yakaları seçmeliler. Uzun ve dar bir yaka ince yüze, orta kalınlıkta uçları daha açık bir yaka ise geniş yüze daha uygun. Eğer gündüz önemli bir toplantıya ya da 16.00'dan sonra davete gidecekseniz, kesinlikle düğmeli yaka gömlek kullanmayın. Klasik gömlekler mutlaka boyun çevresine göre santim olarak bedenleniyor. 40, 41, 42 veya 1,2, 3, 4 veya S, M, L gibi bedenler, spor gömleklerde kullanılıyor. Klasik gömlekler mutlaka kravat ile giyilmeli. Klasik gömleklerde en üst düğme kesinlikle açılmamalı. Kısa kollu gömlekler sadece spor giyimde ve kravatsız olarak tercih edilebilir. Klasik gömleklerde kontrast renkte dikiş kullanılmıyor. İplikler, kumaşın rengine uygun olmalı. Yaka ölçüsü, kol boyu veya bedeni standartlara uymayan kişiler mutlaka özel sipariş vermeliler.

Renkler uyumlu mu?

Gömleğin kıyafet içindeki uyumu, renk dengesi çok önemli. Örneğin, pastel renkli ceket, pantolon ve kravat ile mutlaka pastel tonlarda bir gömlek seçmelisiniz. Gömlek, ceket ya da kravatla renk uyumu içinde olmalı. Düz renkli ceketler kullanıldığında, gömlek-kravat uyumuna daha da özen göstermelisiniz. Desenli ceketler ile renk dengesinden emin olamadığınız durumlarda düz veya kendinden çizgili gömlekler kullanın. Çok parlak ve kuvvetli renkleri klasik giyimde tercih etmemelisiniz. Davetlerde kullanılacak gömlekler genellikle beyaz veya krem. Bu tür gömlekler düz veya kendinden desenli olabilir. Genellikle düğmenin iliklendiği yerdeki pat yoktur veya gizlidir yani düğmeler görünmez. Kesinlikle cep kullanılmaz. Kol düğmesi ile kullanmak üzere çift katlı manşet şıklık katar.

Manşet nasıl kullanılıyor?

Normal manşette genellikle bir veya iki düğme kullanılıyor. İki düğme varsa, bilek kalınlığına göre biri seçilir. Çift manşet, kol düğmesiyle tercih edilmeli. Asla düğmeli yakalı bir gömlek, çift manşetli olamaz ve kol düğmesi ile kullanılamaz. Manşetlerin üst kısmında, dirseğe yakın açıklıkta genelde bir düğme ve ilik daha bulunur. Bu düğmenin işlevi sadece el yıkarken, manşetlerin ıslanmasını önlemek amacıyla yukarıya kıvrılmasına izin vermek içindir. Normal kullanımda bu düğme daima iliklenmeli.

İşleme ister misiniz?

Klasik gömleklerde, arzu edilirse, kişinin baş harfleri manşete, cebe veya gömlek cepsiz ise sol göğüs altına işlenebilir. İşleme gömlek kumaşıyla aynı renkte veya bir ton koyu olabilir.

Hangi düğme?

Klasik gömleklerde hakiki sedef düğme, gömleğin kalitesini gösteriyor. Ayrıca kumaş ile gömleğin kalitesini gösteren en önemli unsurlardan biri, dikiş. Santimetre başına düşen iğne vuruşu sıklaştıkça ve yaka çevresindeki dikişler kenara yaklaştıkça dikiş kalitesi artar.

Gömleğin bakımı

Pamuklu kumaş makinede yıkanırken ve özellikle santrfürjde belli bir oranda çeker ve kumaş yıpranır. Bunu engellemek için en doğrusu gömlekleri elde yıkamak. Ancak vakitsizlik nedeniyle makinede yıkamanız gerekiyorsa, su sıcaklığının 30 dereceyi geçmemesine dikkat etmeli ve sıkmamalısınız. Gömlek suları akarken, baş aşağı asılmalı. Yakalarda kullanılan balenler eğer çıkabiliyorsa, yıkamadan önce çıkartılmalı ve gömlek ütülendikten sonra tekrar takılmalı. Gömlekler nemliyken ütülenmeli, tamamen kuruması beklenilmemeli. Gömlek düğmelerinin üzerine ütü basmamak gerekiyor. Hem düğmelerin zedelenmesine neden oluyor hem de düğme ipliğinin yıpranıp, kısa zamanda kopuyorlar.

BONNIE VE CLYDE

GQ dergisinin moda çekimlerinde mankenler, Bonnie ve Clyde'ın kimliğine ve kıyafetlerine bürünmüştü. Erkeğin klasik giysisi ve çift renkli ayakkabıların, gömleğin havası bugün bile yakalanabilmiş değil.

Beymen Erkek bölümünün sorumlusu Nur Koca, erkeklerin sorularını cevaplandırdı.

KADİFE VE JARSE

Donatella Versace'nin Istante koleksiyonu, gençler tarafından çok beğeniliyor. Bu yılın gözdesi çiçek deseni. Klasik gömleklerden sıkılanlar zaman zaman deneyebilirler. İddialı, kendinden emin erkekler için ideal. Tasarımcısı, kaliteden asla taviz verilmeyeceğini söylüyor.

Ekosenin modası geçmez

azı erkekler ekoseye meraklı ve ekosenin de modası geçmiyor. Ekose kelimesi, Fransızca'da İskoçyalı anlamına geliyor ve İskoçyalılar'ın eteklerindeki gibi kareli kumaşları anlatmak için kullanılıyor. Ekoseler, erkek giyiminde hemen her alanda var.

Takım elbisede; lacivert, siyah, gri üzerine çizgileri silik ve kareleri küçük olduğu müddetçe klasik sınıflamaya giriyor ve herzaman moda. Renk kombinasyonları farklılaştıkça, kareler büyüdükçe ve silüet değiştikçe ekose takım elbise ‘‘trendy’’ sınıfında.

Ceketlerde; takım elbiselerden daha farklı tonlar kullanılarak, klasik ekose ceket elde etmek mümkün. Özellikle ince yünlü, desenli kumaşlar gri melanj yünlü pantolonlarla, erkek giyiminde en çok kullanılan kombinasyonu yaratıyorlar. Kalın kumaşlardan üretilen ceketler ise daha spor ve kadife, flanel, koton pantolonlarla hafta sonuna çok uygun.

Gömlekte; zemin beyaz ve pastel renk ve klasik yaka ekose çok kullanılıyor.

YAKALARA DİKKAT

Yakaya karar verirken, yüz şeklinize ve boynunuza uygun olmasına özen göstermelisiniz. Uzun ve ince boyunlular, boyunlarını daha kısa gösterecek yaka kuşağı kalın ve geniş yakaları tercih etmeliler. Kısa boyunlular ise aksine ince yaka kuşağı ile mümkün olduğu kadar küçük yakaları seçmeliler.

DÜNYANIN TÜM RENKLERİ

Gömlek ve kravat uyumunda bu yıl alışılmışın ötesinde denemeler vardı ve erkekler tarafından da çok beğenildi. Yeşil ve mavi bileşimi Beymen koleksiyonundan seçildi. Aynı renklerden bıkanlar, bu modadan kolay kolay vazgeçemeyecekler. Ayrıca gömlekle aynı renk kravat kombinasyonu da hala kullanılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!