Gençlik zatürreesi

Güncelleme Tarihi:

Gençlik zatürreesi
Oluşturulma Tarihi: Mart 05, 2001 00:00


Haberin Devamı

Mikroplazmaların yol açtığı ve birçok bakımdan tipik zatürreeden farklı özelliklere sahip ‘‘gençlik zatürree’’si ilkokul çocukları, gençler ve genç erişkinleri (4-50 yaş) tehdit ediyor. Her mevsimde görülebilen ve ‘‘sinsi’’ ya da ‘‘atipik’’ zatürree grubunda yer alan gençlik zatürreesi, okul, yurt, kışla gibi gençlerin birarada bulunduğu ortamlarda kolayca yayılıyor.

BULAŞMASI KOLAY

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, hastalığın zatürreeli kişinin öksürmesi sırasında havaya saçılan damlalacıklardaki mikropların solunmasıyla bulaştığını belirtti. Akciğer dokusunun iltihabı olan zatürreenin gelişmeden önce, baş ağrısı, boğaz yanması, kırgınlık ve kuru öksürük gibi üst solunum yolları infeksiyonu belirtileri gösterdiğini söyleyen Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Hastaların genel durumu, tipik zatürreedeki gibi kötü değil. Yani hastayı yatak döşek yatırmaz. Ateş çok fazla yükselmez, daima 38 derecenin altındadır’’ dedi.

İNATÇI ÖKSÜRÜK

Gençlik zatürreesinde kuru, inatçı, sert öksürüğün en tipik belirtiler olduğunu belirten Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Nöbetlerle gelen öksürük geceleri daha da şiddetlenir. Hastanın uykusunu bozar. Öksürük bazen kusmayla sonlanır. Kanlı veya irinli balgama rastlanmaz’’ dedi. Her 10 hastadan birinde kulak zarı iltihabı da geliştiğini anlatan Prof. Dr. Küçükusta, dörtte birinde ise boğaz iltihabı ve lenf bezlerinde şişme görüldüğünü söyledi.

CİLTTE DÖKÜNTÜ

Gençlik zatürreesinin önemli belirtileri arasında cilt döküntülerinin de bulunduğunu belirten Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Bunlar küçük kabartılar, kırmızı lekeler veya ürtiker şeklinde olabilir’’ dedi. Prof. Dr. Küçükusta, ender durumlarda da sinir sistemi belirtileri, eklem ve kalp zarı iltihabı, kansızlık, pıhtılaşma bozuklukları ile akciğer ödemi de geliştiğini anlattı.

AKCİĞER RÖNTGENİ

Gençlik zatürreesinin genellikle selim bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Küçükusta, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi tipik zatürreede görülen belirtilere rastlanmadığını anlattı. Prof. Dr. Küçükusta, akciğer röntgeninde dağınık ve yama şeklindeki gölgelerin hastalığı düşündürdüğünü söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, kesin tanı için hastalara kan testleri yapılması gerektiğini de belirtti.

PENİSİLİN ETKİSİZ

Penisilinin bu zatürreeye karşı etkisiz olduğunu, hekim kontrolünde uygun antibiyotik tedavisi verildiğini belirten Prof. Dr. Küçükusta, ‘‘Tedavi süresi en az 2 hafta olmalı. En az 1 haftalık da yatak istirahati yapılmalı. Ölüme neden olma olasılığı çok düşük’’ dedi.

Diğer zatürree daha ağır

Streptekok adı verilen mikropların yol açtığı zatürree, ani olarak 40 dereceye kadar yükselen ateş, titreme, dudaklarda uçuklama, öksürük, irinli balgam, nefes alırken batar tarzda göğüs ağrısıyla kendini gösteriyor. Tipik zatürreeyi çeşitli mikroplar ve virüsler yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!