Gençler, kalsiyumunuz eksik

Güncelleme Tarihi:

Gençler, kalsiyumunuz eksik
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2003 00:00

Gençlik, tüm dünyada genellikle kolalı ve enerji veren içecekleri tercih ediyor. Oysa sağlıklı bir yaşam ve gelecek için bu yaşlarda kalsiyum alımı çok önemli. Özellikle genç kızlar, ‘‘süt ve süt ürünlerinin şişmanlatacağı’’ önyargısıyla kalsiyum alımını tehlikeli düzeyde azaltıyorlar.KALSİYUM sağlıklı dişler ve güçlü kemikler için gereklidir. Özellikle gençlik yıllarınızda kalsiyum almanız daha da önemlidir, çünkü kemiklerinizi hızla gelişmektedir. Yeterli kalsiyum almamanız, yaşlılığınızda daha yüksek kemik kırılması olasılığı anlamına gelen ‘‘osteoporoz’’ (kemik kırılganlığı artışı) ile sonuçlanabilir. Süt ürünleri, kalsiyum ve D vitamininin ana kaynaklarıdır ve her gün düzenli tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Buna rağmen, gençlik yıllarında kalsiyum alımı çoğu kez yetersiz olmaktadır. Pek çok genç süt yerine soda, enerji içecekleri ve meşrubat içmektedir. Buna ek olarak, erkelerden daha çok kalsiyuma ihtiyacı olan genç kızlar özellikle süt ürünlerinden kaçınmaktadır. ÖZELLİKLE GENÇ KIZLARGenç kızlar, maalesef kalorileri saymakta ve tüm süt ürünlerinin yağlı olduğunu düşünmektedirler. Süt ürünlerinin ve sütün yağlı olduğu doğrudur, ama sütün, peynirin ve yoğurdun yağı azaltılmış olanları da kolaylıkla bulunabilir. Bazen yağı azaltılmış olanlar tam yağlı olanlardan daha fazla kalsiyum bile ihtiva edebilirler. Her gün yeterli kalsiyum aldığınızdan emin olun. Gençler için önerilen günlük miktar, 1200-1300 mg'dır. Ayrıca kalsiyum, doğal olarak süt ürünü olmayan pek çok gıdada bulunabilir veya çeşitli meyve suları, kahvaltı gevrekleri veya ekmek gibi gıdalara eklenebilir. Kalsiyumu bol olan besinler, peynir, yoğurt, süt, zenginleştirilmiş soya sütü ve ıspanaktır. Gençlerin özellikle genç kızların gelişme çağlarını en yüksek kemik yoğunluğu ile tamamlayabilmeleri, gelecekteki osteoporoz tehlikesinden korunmalarında anahtar noktadır. DÜNYADANKoroner kalp tanısı için yeni bir testKoroner kalp hastalığı riskinin değerlendirilmesinde yüksek duyarlıktaki CRP testinin (hs-CRP) yararlı ve güvenilir olduğu Amerikan Kalp Birliği tarafından da kabul edildi. Test, koroner kalp hastalığı riski taşıyan kişilerde riski tarayıcı ilave bir parametre olarak kullanılabilir. Testin güvenilirliği için yüksek duyarlıklı analiz tekniğinin kullanılması, hiçbir enfeksiyon bulgusunun olmaması ve metabolik yönden sabit bir düzeyin mevcudiyeti gerekli ön şartlar. Bu şartlarda yapılan hs-CRP taramasında 3 mg/L'nin üstündeki değerler, yüksek risk göstergesidir. Can boğazdan gelir sözü, yerini can boğazdan gidere bıraktıAmerikan Tıp Birliği Dergisi'nde yayınlanan yeni bir çalışmada şişmanlığın ömür kısaltıcı etkisi net bir şekilde gösterildi. Çalışma, şişmanlığın yaşam süresini azaltıcı etkisinin en belirgin olarak genç erkeklerde görüldüğünü ortaya koydu. 20-30 yaş arasındaki genç erkeklerde şişmanlık, ortalama yaşam süresini 13 yıl kadar azaltabilmektedir. Şişmanlığın hipertansiyona, şeker hastalığına, eklem sorunlarına, safra kesesi taşına, kalp hastalığına ve kansere yol açtığı dikkate alındığında bu bulgu pek şaşırtıcı değil. Şişmanlık yeni çağın en önemli sağlık sorunlarında biri olmaya da aday. Doğru ve dengeli beslenerek, düzenli aerobik ve egzersiz yaparak ideal kilonuzu korumaya ve kilo fazlalalığı ile şişmanlığın en güvenilir göstergesi olan ‘‘Vücut Kitle İndeksi’’ni (VKİ) 23-25 arasında tutmaya çalışmalısınız. VKİ'nin 29'u geçmesi alarm işareti olark değerlendirilmeli. Unutmayın: Daha uzun ve daha sağlıklı bir hayat için daha dengeli ve sadece ‘‘yeterli miktarlarda’’ yemelisiniz. ‘‘Can boğazdan gelir’’ deyimi yerini çoktan ‘‘Can boğazdan gider’’e bıraktı bile.WELLNESS NOTLARIC ve E vitaminleri ile çinko, göz için şartYaşlanma sonucu meydana gelen ve ileri yaşlardaki görme kaybının başlıca nedenlerinden biri olan maküler dejenerasyon engellenebilir veya geciktirilebilir mi? Maküler dejenerasyon, yaşlılardaki görme problemleri ve körlüğün başlıca nedenidir. Maküler dejenerasyonda korunmak ve yaşlanmaya bağlı göz sorunlarını geciktirmek için pek çok besin desteği önerilmektedir. Çinko, bakır, C ve E vitamini ile beta karoten bunlardan bazıları. Bu desteklerin bilinçli ve düzenli kullanımının görme problemlerinde önemli ölçüde azalma yapabileceği belitilmekte. ‘‘Lutein’’ ve ‘‘Zeoxantine’’ ise son zamanlarda sık kullanılan yeni göz desteği karotenoidleridir. PORSİYONLARI KÜÇÜLTÜNPorsiyonları küçültmenin en iyi yolu, yiyecekleri günlük ölçülerle birimlemektir. Yağsız et, tavuk, balık için avuç içi kadar büyüklüğü ya da köfte kadar büyüklüğü; peynir porsiyonları için kibrit kutusu ölçülerini; pirinç, patates için tenis topu hacmini; bakliyat için yemek kaşığını; sebze ezmeleri için su bardağını ölçü olarak alın. NOT ALINGünlük düzenli vitamin desteği, kronik hastalık riskini azaltıyorAmerika'nın saygın tıp dergisi American Medical Journal'de yayınlanan bir çalışma, vitaminlerle kalp-damar hastalıkları, kanser ve osteoporoz (kemik kırılganlığı artışı) gibi kronik hastalıkların riskinin azalması arasında bağlantı olduğunu belirtti. Raporda, çoğu insanın sadece diyetle bütün vitaminlerin uygun miktarını tüketmediklerini belirtilmekte ve tüm yetişkinlere vitamin desteklerini düzenli olarak alması tavsiye edilmekte. Araştırmalar, ihtiyaçtan daha az vitamin alımının, kronik hastalıklar için önemli bir risk faktörü olduğunu gösteriyor. (The Journal of The American Medical Association, Haziran 2002)Erkekte göbekte iç yağlanmaya dikkat YAĞLI beslenmenin erkeklerde birçok hastalığa yol açabilen, karın boşluğunda gizli yağlanmaya neden olduğu belirlendi. Karın boşluğundaki iç yağlanmanın şeker, kalp ve damar hastalıklarının nedeni olduğu bildirildi. Akdeniz usulü beslenen deneklerde iç yağlanmanın daha az meydana gelebildiği gözlendi. Egzersizin iç yağlanmanın azaltılabilmesi açısından iyi bir yöntem olduğuna dikkat çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!