Genç yaşlarda kalp krizleri neden arttı

Güncelleme Tarihi:

Genç yaşlarda kalp krizleri neden arttı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2005 01:56

Geçen haftadan beri genç insanlarda art arda meydana gelen ani kalp ölümleri, kamuoyunda üzüntü ve merak yarattı. Bir kalp hastalığı yakıştırılmayan gencecik insanlar, spor yaparken, gezerken ya da sevişirken kalp krizi sonucu yaşamlarını yitirdiler. Hürriyet’in Sağlık Grup Başkanı Dr. Gündüz Tezmen, bir hekim olarak bu ölümlerin nedenlerini araştırdı.

TENİS OYNARKEN

AKP Ağrı Milletvekili Mehmet Melik Özmen, önceki hafta tatile gittiği Çeşme’de tenis oynarken kalp krizi geçirip yaşamını yitirdi. 39 yaşındaki Özmen’e bir yıl önce anjiyo yapılmış, bir damarında önemli oranda daralma olduğu belirlenmişti.

OTELDE SEVİŞİRKEN

İlaç mümessili 29 yaşındaki Serkan Öztürk, önceki gün Adapazarı’nda Rumen uyruklu bir kadınla kaldığı otel odasında sabah 06.00 civarında kalp krizi geçirdi. Otel görevlilerinin çağırdığı ilkyardım ekibi Öztürk’ü hayata döndürmeyi başaramadı.

KANYON GEÇERKEN

Özgür Dinçer, Antalya’da Göynük Kanyonu’nda, önceki gün katıldığı kanyon geçişi sırasında kalp krizine yakalandı. 29 yaşındaki Dinçer’e grup rehberinin müdahalesi, ölümü engelleyemedi.

BANTTA KOŞARKEN

Müteahhitler Birliği Genel Sekreteri Selçuk Polat, Almanya’da bir zayıflama merkezinde önceki gün koşu bandında kalp krizi geçirdi. Fazla kilolarını atmaya çalışan 54 yaşındaki Polat kurtarılamadı ve hayatını kaybetti.

YIRTILMAYA YATKIN DAMARLAR

Bu genç kişilerin damarlarında hızla gelişen tıkayıcı plaklar vardır. Bu tıkayıcı plaklar hızlı geliştiği için, ileri yaştaki hastalarda görüldüğü gibi, kalp damarlarının ‘kendi by-pass’ını yapması’ denilebilecek, tıbbi adı ‘kollateral’ olan yan damarların oluşmasına zaman kalmaz. Bu nedenle genç yaşlarda geçirilen kalp krizleri daha tehlikeli sonuçlar yaratır.

Gençlerin damarındaki plaklar yırtılmaya daha yatkındır. Bu nedenle yapılan tetkiklerde damarda yüzde 40-50 gibi bir düzeyde, henüz dolaşımı bozmayan boyutta daralmalar görülüyorsa, bu kişinin ‘5-6 ay sonra gel seni ameliyat edeyim’ diye ertelenmesi çok sakıncalıdır. Eğer henüz ameliyat düşünülmüyorsa, bu kişi LDL kolesterolü (zararlı) 70 civarına indirilecek şekilde, gerekirse en yüksek dozda statin (kolestrol ilacı) ve tansiyonu 115/75 mm. düzeyine indirilecek şekilde, gerekirse tansiyon ilacı kullanılmalıdır.

Bu kişilerin ideal kiloya inmeleri de çok önemlidir. Ancak ‘hızlı kilo vermek’ de öldürebilir. Günde 1000 kalorinin altında ve yeterince protein içermeyen diyetlerde ani kalp ölümleri sık görülmektedir.

UZMAN GÖZÜYLE

Gündüz TEZMEN

Fındık fıstıkla uğraşmayın

Değerli okurlar, sizden özellikle rica ediyorum, sporun nasıl ne zaman yapılacağı, fındık fıstığın birkaç tane mi, yoksa avuçla mı yeneceğini bir kenara bırakın. Eğer olay fındık yemekle çözümlenseydi, Türkiye’de en çok kalp ölümleri Karadeniz bölgemizde olmazdı. Bu, damar sertliği gibi ciddi bir sorunda dikkati ayrıntıya yöneltip esas sorunun gözden kaçmasına yol açıyor.

Damar sertliği ve buna bağlı sorunlar, çok faktörlü sistemik ve ciddi hastalıklardır. Bu nedenle tüm faktörlere ciddi yaklaşım gerektirir.

Tüm faktörlere birden dikkat ederek geniş bir bakış açısıyla yaklaşım, ‘risk yönetimi’ adını almaktadır.

Bir kişide tansiyon yüksekse, tedavi altında bile olsa, o kişide kolesterolün normal sınırlardan çok daha düşük düzeylere inmesini sağlamak gerekiyor. Bunun için gerekiyorsa kolesterol düşürücü ilaçtan da kaçınılmamalıdır.

Bir kişi şeker hastası ise, hatta halk arasında ‘gizli şeker’ denilen şekilde bir düzensizliği varsa, o kişinin tansiyonuna da kolesterolüne de çok daha dikkat etmesi gerekiyor.

Hele ailenizde 50 yaşından önce, kalp hastalığı teşhis edilmiş olan ya da kalp krizi geçiren veya nedeni belli olmayan şekilde aniden ölmüş olan varsa, yüksek risk altında olduğunuzu unutmayıp, bir kalp merkezinde tetkik olmanız gerekiyor.

Sigara en tehlikeli risk faktörüdür.

Hayatı boyunca spor yapmamışsanız, 50 yaşına gelince, spor faydalıdır diye yoğun sporlara başlamayın. Haftada en az 3 kez tempolu olarak 20 dakika yürüyün.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!