Genç ekip, büyük arayış

Güncelleme Tarihi:

Genç ekip, büyük arayış
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

İdam mahkûmu arkadaşlarının infazını durdurabilmek için çözümü Amerikalı bir eri kaçırmakta bulan beş gencin yaşadıklarını konu alan ‘‘Leoparın Kuyruğu’’ filmi gerçek bir öyküyü sergilemiyor, ama arka planda 70’li yılların Türkiyesi’nin gerçekleri var. Olay beş genç arasında ve iki günde geçtiği için de bütün ağırlık filmin oyuncuları üzerinde yoğunlaşıyor.

Bunun için yönetmen Turgut Yasalar oyuncu seçiminde de çok titiz davranmış. Yasalar, öncelikle aranan yaşlarda oyunculuğunu kanıtlamış aktör sayısını göz önüne alarak çalışmalara başlamış. Çeşitli tiyatrolarda oynayan ve mutlaka oyunculuk eğitimi almış genç oyuncular arasında bir kast oluşturan Yasalar, sonunda Yetkin Dikinciler, Devrim Nas, Hakan Pişkin, Tardu Flordun ve Ümit Çırak’ı seçmiş. Amerikalı er rolü için New York'ta yapımcılık yapan Volga Gürpınar'dan yardım almış. Senaryo ve Amerikalı er rolü üzerine yönetmenin düşüncelerini uzun uzun dinleyen Gürpınar, New York'a dönünce istenen vasıflarda oyuncu arayışına girmiş ve Lamik Blake’in özellikleri uygun bulunmuş.

Ücretsiz oyuncular

Amerikalı oyuncudan istenen, yol ve Türkiye'deki masraflarının karşılanması dışında başka bir ücret talep etmemesiymiş. ‘‘Leoparın Kuyruğu’’nda rol alan tüm oyuncularla, kamera karşısında yapım ve yönetim ekibinin büyük bir kısmı filmin maliyetinin çıkması ve k*ara geçilmesi halinde ücretlerini almak üzere anlaşmışlar.

Oyuncular ilk kez 1998’in mart ayında bir araya gelerek okuma provalarına başlamış. On gün süren prova çalışması süresince tek tek karakterleri ve filmin gelişimini değerlendiren genç oyuncuların birkaçı dışında çoğu kameraya pek aşina değil. Dolayısıyla provalara katılırken yapım-yönetim ekibinden gelen öneriler doğrultusunda senaryo üzerinde en ince ayrıntısına kadar, hatta diğer arkadaşlarının dialoglarına kadar her şeyi ezberlemişler. Daha sonra çekimler için kamera karşısına geçmişler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!