Geçmiş olsun...

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş olsun...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 1997 00:00

Uyku ve bronşit
Haberin Devamı

Kronik bronşitten mustarip kişiler genellikle uyku sorunları ile karşı karşıya kalıyorlar. Belirtileri ise şöyle: Gündüzleri uyuklama, uykuda dinlenememe, yorgunluk, şişmanlık, yüksek sesle horlama, uykuda yürüme, yatağı ıslatma, depresyon, sabahları baş ağrısı ve huzursuzluk. Eğer bu hastalıktan şüpheleniyorsanız, teşhis için uykuda yapılan özel bir testi yaptırmalısınız. Kronik bronşiti olan insanlarda kilo kaybetme şikayeti sık görülüyor ve bu da uyku bozukluğunun nedenlerinden biri.

Dinlenmenin kuralları

Eğer geceleri uyuyamı-yorsanız ve yorgun kalkıyorsanız, uzman doktor Bülent Tutluoğlu'nun bazı önerileri var. İyi uyumamış olsanız bile sabahları aynı saatte kalkmayı ilke edinin. Uyandıktan sonra yatakta kalmayın. Öğleden sonra kafein içeren, çikolata, çay, kahve gibi yiyecek, içeceklerden uzak durun. Yatmadan önce alkol almayın. Günde doksan dakikadan fazla şekerleme yapmayın. Haftada en az üç kez yarım saat egzersiz yapın. Ayrıca ılık banyo, bir bardak süt, kitap okuma, masaj yaptırmak, gevşeme ve solunum egzersizleri de dinlenebilmek için gerekli.

Sperm kalitesi

Selenyumun yararları ile ilgili yapılan araştırmalara devamlı yenileri ekleniyor. Geçtiğimiz ay İngiltere'de kansere karşı koruyucu özelliği olduğu açıklanmıştı. En son çalışmanın sonucuna göre ise selenyum, kısırlık tedavisinde de kullanılmalı. İskoç araştırmacı Alan MacPherson, selenyum ve çinko bileşiminin, sperm kalitesini yüzde yüz oranında artırdığını açıkladı. Tablet halinde alınması tavsiye ediliyor.

İnternet'te sağlık

Sağlık alanındaki yeni bilgiler, video oyunları, diyet tarifleri, stresle nasıl savaşacağınız, sigarayı nasıl bırakacağınız, yeni yetmelerin yetişkinlere karşı fast-food savunmaları, hepsi İnternet'teki yeni sayfada. İsterseniz parasız kendi sayfanızı da yaratabilirsiniz. Adresi, health.org.uk.

Cinsel isteksizlik

Güncel Sağlık dergisinde yer alan, operatör doktor Ergin Yücebaş'ın bir makalesinde erkeklerdeki cinsel isteksizlikten bahsediliyor. İsteksizliğe yol açan nedenleri Dr. Yücebaş şu şekilde gruplamış: Ereksiyon bozukluğu, kalp ve damar hastalıkları, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, bazı kanserler, bazı hormonal bozukluklar ve tiroid hastalıkları.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!