Geçmiş olsun

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş olsun
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Meme kanseri

Amerikan Kanser Organizasyonu'nun yaptığı bir araştırmaya göre dünyada her on kadından biri meme kanserinden mustarip. Her üç dakikada bir yeni bir meme kanseri teşhisi koyuluyor. Her 12 dakikada bir ise bir kadın meme kanserinden ölüyor. 40-49 yaşları arasındaki kadınlara yılda bir, 50'li yaşlarda ise yılda iki kez meme muayenesi ve mammografi öneriliyor.

Risk faktörleri

Meme kanserine yakalanma riskinizin yüksek olup, olmadığını belirleyebilirsiniz. Eğer ailenizde, özellikle annenizde, kızkardeşinizde meme kanseri varsa, hiç çocuk doğurmadıysanız, 35 yaşından büyükseniz, hiç emzirmediyseniz, selim meme hastalığınız varsa, radyasyona maruz kalıyorsanız, diğer memenizde kanser varsa, sık alkol alıyorsanız, şişmansanız, rahim, yumurtalık ve kalın bağırsak kanseriyseniz kontrollerinizi hiç ihmal etmemelisiniz.

Belirtileri nelerdir?

Meme kanserinin belirtileri arasında ağrı var. Ama sadece yüzde 11 oranında! Ağrı olmaması sizi yanıltabilir. Her iki memeyi karşılaştırdığınızda, şekil ve büyüklük farkı, meme başında değişiklik, meme başının ters dönmesi, meme cildinde çökme, meme başında veya derisinde kalınlaşma, kırmızılaşma ve pullanma, meme cildindeki damarlarda belirginleşme, meme başından kendi kendine gelen akıntı, meme kanserinin belirtileri arasında. Ancak sadece bu belirtilerin görülmesinin anlamı yok, mutlaka bir uzman tarafından ayrıntılı şekilde incelenmeli ve teşhis koyulmalı.

Teşhiste gelişme

Meme kanseri teşhisi koyulabilmesi için mammografi yapılıyor. İntermed Tıp Merkezi'nin verdiği bilgiye göre, meme ultrasonognafisiyle ilgili cihazlar hızlı bir şekilde gelişiyor. Örneğin Bennett Contour Plus her yana yatabilme özelliği nedeniyle memenin altının en iyi biçimde görülmesini sağlıyor ve daha az şua veriliyor. Üç boyutlu dijital ultrasonografi cihazı da yine meme hastalıklarının teşhisinde kullanılan modern cihazlardan.

B vitamini

British Medical Journal Türkiye'de yayınlanan bir habere göre, B vitamini kalp hastalığı riskini azaltabilir. Amerikan Tıp topluluğu dergisinde yayınlanan bir çalışmanın sonucunda, vitamin B6 kadınlarda koroner kalp hastalığı riskini azaltabildiği saptandı. Harvard Tıp Fakültesi Halk Sağlığı 'ndan Dr. Eric Rimm tarafından yürütülen araştırmada, 80 bin kadınla anket yapıldı. Tükettikleri vitamine göre beş gruba ayrıldılar ve 14 yıl boyunca takip edildiler. En fazla vitamin alan grupta, en düşük kalp krizi geçirme oranı saptandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!