Geçmiş olsun

Güncelleme Tarihi:

Geçmiş olsun
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 1997 00:00

Alerji mevsimi

Amerikan Hastanesi doktorlarından Jale Göktan Dölen, yaz sonu ve sonbahar aylarında, bazı alerjilerin arttığını söylüyor. Bu nedenle özellikle alerjik yapıdaki insanların tedbir almasında fayda var. Doç. Dr. Dölen, bu dönemde en sık güneş, arı ve polen alerjileriyle karşılaşıldığını da belirtti.

Haberin Devamı

Arılar parfüm sever

Yazın son günlerinde arılar daha fazla sokuyor. Çünkü arılar yaşam sürelerini yaz sonu, sonbahar başında tamamlıyorlar. Ölüm içgüdüsüyle daha çok çiçek poleni toplamak istiyorlar ve saldırganlaşıyorlar. Parfüm, traş losyonu, çiçekli, canlı giysiler veya kavun, karpuz gibi kokulu meyvelerin yanında oturmak arı sokması riskini artırıyor. Arı alerjisi olanların yanlarında adrenalin ve anti-histaminik ilaçlar bulundurmaları gerekiyor. Dozunu ve nasıl enjekte edeceklerini de doktorlarından öğrenmeleri şart. Çünkü arı sokması insanı öldürebilir.

Polenler gökyüzünde

Sonbahar polen mevsimi. Havada uçuşmaya başladıkları anda polen alerjisi de ortaya çıkıyor. Astımı olan insanlar, polen alerjisini çok daha ağır yaşıyorlar. Mutlaka doktorlarıyla bu aylarda irtibat kurmaları gerekiyor. Alerjik insanların çok farklı maddelere karşı hassasiyeti bulunabilir. Örneğin alkol, üzüm, şarap, çilek, bira her an astıma neden olabilir.

Aylık lensler

Ciba Vision, miyopik ve hipermetropik astigmat bozukluğu olan insanlara aylık değişimli Focus Toric lensin avantajlarını sunuyor. Bu lenslerin diğerlerinden farkı, aylık değişebilir olmaları. Kutularda altı lens bulunuyor. Mutlaka doktor muayenesi gerekiyor. Lensin gözle uyumlu olup, olmadığı test edilmeli.

Sonbahar güneşi

Eğer sonbaharda güneşin yakmayacağını ya da alerjinin ortaya çıkmayacağını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Her iki durumdan da kurtulabilmek için sabah 10.00'dan önce, akşam 17.00'den sonra güneşe çıkmak gerekiyor. Hala teniniz beyazsa, koruyucu krem kullanmalısınız. Daha önce güneşe çıktıysanız veya teniniz bronzsa, düşük koruma faktörlü ürünleri tercih edebilirsiniz.

Rehabilite olalım

Son yıllarda rehabilitasyon kelimesini özellikle bazı hastalıkların tedavilerinden bahsedilirken sık sık duyuyoruz. Tıbbi anlamı şu, kişinin medikal, zihinsel, duygusal, sosyal ve mesleki kapasitelerinin tam olarak yeniden restore edilmesi, elden geçirilmesi. Özellikle kronik hastalıklarda ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik sorunların rehabilitasyon yoluyla halledilmesine çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!