Format avcısından anında görüntü

Güncelleme Tarihi:

Format avcısından anında görüntü
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2007 00:00

Yapımcı Osmantan Erkır, yüzde 100 Türk malı dediği Star TV’deki "Popstar Alaturka" ve Fox’taki "Anında Görüntü Show" programlarıyla adından söz ettiriyor. Erkır baştan sona doğaçlama performanslarla dolu eğlence programı "Anında Görüntü Show"u Kelebek’e anlattı.

 "Anında Görüntü Show"da oluşturduğunuz format tamamen yerli mi?

- Evet, yüzde 100 Türk malı bir format. Amerika’da ya da İngiltere’de doğaçlama yapılan şovlar var, ancak bu şovlarla bizim şovumuz arasında doğaçlamanın kullanılması dışında bir benzerlik yok. Mahşeri Cümbüş, "Tiyatro Sporu" adıyla bunu yıllardır sahnede yapıyordu zaten. Biz de bunu televizyon formatı haline getirdik.

n Daha önce de Star TV’de denemiştiniz değil mi bu programı?

- Star’da yazın denedik, bant bir programdı. Canlı heyecanı bantta yaşanmıyor. Bir de gençler ve öğrenciler bizim hedef kitlemizdi, ancak yaz olmasından, okullarının tatil olmasından dolayı onlara ulaşamadık. Seyredilme oranları çok düşük çıktı. Biz de Fox’a gittik, en başındaki Amerikalı yöneticiyle görüştük. Görür görmez çok beğendi fikri. Bize bir şans tanıdılar. Bu kadar alternatif bir projeye şans tanımak bence çok büyük bir riskti; çok teşekkürler hepsine.

n Mahşeri Cümbüş tiyatro grubu ile yollarınız nasıl kesişti?
/images/100/0x0/55ea452af018fbb8f87520bc


- Üç yıl önce onları tanıdım hatta keşfettim diyebiliriz. Sürekli oyunlarına gidip takip ediyorum.

n Osmantan Erkır bu doğaçlama performanslara ileride ayak uyduracak mı?

- Benim orada yaptığım sunuculuk da bir anlamda doğaçlama. Programın içerisinde hangi oyunlar olduğunu bilmiyorum çünkü. Sahnede ne olacağını, neler konuşulacağını bilmiyorum; zaten canlı yayın. Arada sırada ihtiyaç duyulursa ben de ufak ufak oyunlarda yer alırım ama o sahne, bu iş ve hüner Mahşeri Cümbüş’ün.

n Neden salı günü seçildi bu programın yayınlanması için?

- Bence de bu program hafta sonu ya da cuma günü 23.00’ten önce yayınlanmamalı. Alternatif olarak biz bunu koyalım diye düşündük, onlar çok memnunlar. Ben duyunca şok geçirdim, tepki veremedim bile... "Ama..." falan dedim ama sonuçta kanal memnun diye sustum. Yine de böyle bir programın hafta sonu, öğrencilerin daha rahat olacağı, okulu düşünmeyecekleri bir günde yayınlanmalı diye düşünüyorum. Gerçi reytinglerden de memnunuz.

n Formatların çoğunda sunucu sizsiniz. Hep böyle mi olacak?

- Getirdiğim her programı ben sunmam, ama sunuculuğunu yaptığım her programın prodüktörlüğünü ben yaparım gibi bir formül buldum. O ortamda kendini iyi hissetmek esasında bu... Kendimiz için yarattığımız ortamın daha güzel sonuçlar verdiğini düşünüyoruz.

n Programda bile aklınız çoğu zaman "Popstar"a kayıyor...

- "Anında Görüntü Show" projesi de 1999’dan beri aklımda olan bir programdı. Çok inandığım projelerden biriydi. İnancımızı kaybetmedik. Zor bir işti ama kafam "Popstar"a kayıyor arada sırada, bu doğru. Aday numaraları falan diyorum bazen...

n Popstar gibi bir isme alaturka eklemek kararını nasıl aldınız?

- Bence en iyi hareketimiz alaturka yapmak oldu. Nedense Türkiye’de alaturka müziğe karşı bir önyargı vardı. Bizde pop müzik olarak geçen müzikler bile alaturka tarzda. Şarkıların altına bakın, hep yaylılar, darbukalar vardır ve bunlar alaturka tarzıdır. Biz özümüzü bulduk. En son Popstar’ı yaparken Johan adında bir yabancı jürimiz vardı, bize "Sizin müziğiniz çok zor, yarışmacılardan beklentileriniz çok fazla" diyordu. Türk Sanat Müziği söylemek kolay değil. Bu yüzden hiçbir müzik türü veya kültürün küçümsenmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Abidin yanlış zamanda yanlış albüm çıkardı

n Popstar yarışmalarında derece alanların gerçek anlamda şöhrete ulaşamaması size nasıl yansıyor?

- Abidin bence yanlış bir albüm çıkardı, çünkü aslında rock’çıydı. Bir de zamanlaması yanlıştı. Yarışma bittikten kısa süre sonra çıkmalıydı. Ama bu işler böyle. Çıksa bile hemen tutacak diye bir kaide yok. Öte yandan "Popstar" ve "Popstar Alaturka"dan çıkan birinciler hiç boş çocuklar değiller. İyi elemelerden geçiyorlar. Bu konu benim üzerimde de büyük bir yük. Herkes bana soruyor. Abidin benim bildiğim kadarıyla yeni bir albüm yapıyor. Belki bu sefer patlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!