Flaşsız kalma doğal ışıktan şaşma

Güncelleme Tarihi:

Flaşsız kalma doğal ışıktan şaşma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2008 00:00

Işığın fotoğraf çekimlerimizde ne kadar önemli olduğunu, gücünün ve sıcaklığının ne kadar etkili olduğunun farkındayız. Aynı şekilde doğru ve yeterli ışığı her zaman bulmanın zorluğunun da bilincindeyiz. Flaş, yetersiz ışık ortamlarında imdadımıza yetişen bir yardımcı ve çoğu zaman çekimlerimizin vazgeçilmez bir unsuru olarak karşımıza çıkıyor.

FlaŞ sürekli ışık kaynaklarının tersine, ani ve parlak bir ışık etkisi sunar. Bu da profesyonel ışıklandırmadan doğal olarak mahrum çekimlerinizde, çoğunlukla doğal olmayan bir etki oluşmasına, renklerin bozulmasına, bazı yerlerin fazla bazı yerlerin az ışık almasına, derinlik etkisinin kaybolmasına neden olabilir. Bu negatif etkiler, flaşın doğru ve yerinde kullanılmadığı zamanlarda kaçınılmaz bir sonuç olarak karemizin başarısını düşürecektir.

Flaş ayarları

Çoğu amatör kullanıcı çekim yaparken, flaşlarını gerektiğinde kapatabileceklerinin farkında bile değildir. Farkında olanlar da bu seçim imkanını çoğunlukla unutur. Halbuki flaşla çekim için değişik flaş seçeneklerinden yararlanmak ve bazen de kullanmamak çoğu kare için kurtarıcı olacaktır.

Otomatik flaş modu seçili olduğunda ışığın durumuna göre flaş otomatik olarak aktif hale gelecektir. Dolgu flaşı, ışık kaynağı konunun arkasından güçlü bir şekilde geldiğinde veya gölgeli bir ortamda konuda oluşan gölgeleri yok etmek için kullanabilirsiniz. Kırmızı göz giderme modunda ilk flaş gözbebeklerini küçültmek için önce çakacak, ikinci aydınlatmada ise konu aydınlatılacaktır. Gece modunda ise flaşı, örneğin arka planda ışıklı bir şehir manzarasını, öndeki konu ile birlikte net bir şekilde görüntülemek istediğinizde kullanmalısınız. Bu moda yavaş senkronizasyon da denir. Flaş kullanımının yasak olduğu, müze gibi ortamlarda ise flaşınızı kapalı moda getirmeyi unutmamalısınız.

Bilinmesi gerekenler

Kompakt makinelerde direkt makine üzerine monte edilmiş flaş ışığı doğrudan obje üzerine düşer. Bu çekimlerde karanlık arka planlar, fazla ve/veya az ışık almış bölgeler oluşabilir. Bu tür sonuçları önleyebilmek için kapalı alanlarda yaptığımız çekimlerde tavan, duvar ve benzeri yüzeyleri yansıtıcı olarak kullanarak çekimlerimizi iyileştirebiliriz.

Bazı durumlarda flaş ışığını yaymak ve dağıtmak gerekebilir. Kompakt makinelerimizde bu tür durumlar için pratik çözümlerden yararlanabiliriz. Flaşın önüne yarı geçirgen seloteyp benzeri bir film yapıştırmak, yağlı kağıt benzeri bir kağıt koymak, plastik saklama kaplarının buzlu cam benzeri kapaklarından yararlanmak, pratik bir biçimde işimize yarayacaktır. Filtre vazifesi görecek bu yardımcılar, gölgelerdeki keskinliği azaltacak, kuvvetli ışığı yayarak daha yumuşak hale getirecektir.

Flaşınızın etki mesafesini deneme yaparak önceden ölçmeniz, çoğu durumda kurtarıcı olacaktır. Örneğin kapalı bir ortamda yapacağınız topluluk çekiminden önce, mutlaka flaşınızın menzilini denemek üzere ön çekimler yapmalısınız. Kullanım kitapçıklarınızda da flaş menzili hakkında bilgiler verildiğini unutmayın.

Flaşın sert ve ani ışığının bebekler, çocuklar ve ev hayvanları açısından korkutucu ve rahatsız edici olabileceğini de unutmayın. Özellikle yakın çekimlerden kaçının.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!