Film ve dizi müziklerine ilgi senaryo ve oyuncuları geçti

Güncelleme Tarihi:

Film ve dizi müziklerine ilgi senaryo ve oyuncuları geçti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2010 13:15

Bugüne kadar birçok yabancı sinema filmi, senaryosu veya oyunculukları kadar müzikleriyle de hafızalarımızda yer etti: Baba serisi, Aşk Hikayesi, Pembe Panter gibi...

Haberin Devamı

Hakan GENCE

Son dönemde bu kural yerli dizi ve filmler için de geçerli olmaya başladı. Nefes filminin, Ferhat Göçer tarafından seslendirilen şarkısı Götür Beni Gittiğin Yere ve Olgun Şimşek’in Kapalıçarşı dizisinde seslendirdiği Üflediler Söndüm pek çok popüler şarkının önüne geçti. Pop şarkıcıları, yeni hitlerini dizilerde görücüye çıkarmaya başladı.

Dizi ve filmler için hazırlanan müzikler, en az senaryo ve oyuncular kadar ilgi görüyor. İyi bir müzik, izlediğiniz sahneyi daha gerçekçi kılıyor. Dramatik sahnelerde duyguyu en iyi şekilde anlatan melodiler, izleyiciyi ekrana daha da bağlıyor.

Özellikle jenerik müzikleri kısa sürede dillere dolanıyor. Belki de o diziyi izlemenizde etken oluyor. Bir İstanbul Masalı ve Aliye gibi kimi diziler hala müzikleriyle hatırlanıyor. Dizi müziklerinden oluşan toplama albümler, her geçen gün müzik marketlerin raflarında çoğalıyor.

Haberin Devamı

Albüme sahip olmadan dillere dolanan dizi müzikleri de var. Örneğin Kapalıçarşı’da Olgun Şimşek’in seslendirdiği şarkı son günlerde internet üzerinden hızla yayılıyor. Bu şarkılar aynı zamanda cep telefonu melodisi olarak da kullanılıyor.

SOUL KITCHEN TAM NOT ALDI

Geçtiğimiz seneye damgasını vuran Issız Adam, hikayesi kadar final sahnesindeki şarkısıyla da konuşulmuştu. İstiklal Caddesi, Uzun süre “Anlamazdın” nağmeleriyle inledi. Sinema salonundan çıkan; Ayla Dikmen, Nil Burak, Hümeyra, Sibel Egemen ve Semiramis’in şarkıları için müzik marketlerin yolunu tuttu. Most Production da hızlı davrandı. Soundtrack albüm hemen piyasaya çıktı ve uzun süre liste başı kaldı. 1970’ler ve 80’ler modası bir anda müzik dünyasını etkisi altına aldı. Pek çok yeni albümde eski şarkılar yeniden can buldu. Aşk Geliyorum Demez gibi son dönem filmlerde de, eski parçalar kullanılmaya devam etti. Bazı filmlerse kendilerinden çok müzikleriyle konuşturdu. Örneğin Adını Sen Koy, Melih Kibar’ın son bestesi Sessiz Veda ile adını duyurdu. Sözlerini Demet Sağıroğlu’nun yazdığı şarkı, filmin en can alıcı noktasıydı.

Geçtiğimiz hafta vizyona giren Fatih Akın filmi Soul Kitchen da müzikleriyle köşe yazarlarından tam not aldı.

Haberin Devamı

SOUNDTRACK TAKTİKLERİ

Kıraç, soundtrack dendiğinde ilk akla gelen isimlerinden biri. O... Çocukları ve Komiser Şekspir gibi sinema filmlerinin yanı sıra Zerda, Aliye, Bir İstanbul Masalı, Beyaz Gelincik, Binbir Gece, Annem, Aşk ve Ceza, Küçük Kadınlar gibi pek çok dizinin jenerik müziklerine imza attı.
Şarkıcının diziler için yaptığı müzikler, bazen kendi albümü için bestelediği şarkıların önüne geçti. Kıraç, kendi albümlerinde yaşanmışlıklardan etkilense de, dizi müziklerinde farklı bir taktik uyguluyor. Nasıl mı?
Oyuncuların duygularını melodilere en iyi şekilde aktarabilmek için bölümlerden görüntüleri izliyor. Ya da çekimler bitmemişse önce senaryoyu okuyor. Yazar ve yönetmene sahneyi anlattırıyor. Çekimlerin hangi açılardan yapılacağını dinleyerek, gitarını eline alıyor. Kıraç dizi sahnelerindeki duyguların, kendi albümlerine beste yaparken ona yardımcı olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

DİZİ MÜZİKLERİ SAYESİNDE TANINANLAR

Dizi-sinema müzikleri, pek çok şarkıcıyı ünlü etti. Bu isimlerden en önemlisi, şüphesiz Pinhani. 2004’te soft slow rock türünde müzik yapan bir grup olarak kuruldu. Yıldızları Kavak Yelleri dizisiyle parladı. Hele Bi Gel’in dizide kullanılmasıyla grup geniş kitlelere ulaştı.
Cem Özkan da dizi müzikleriyle parlayan isimlerden. İlk albümü “Kendimce”yi 2006’da çıkardı. Ama 2009’un ilk günlerinde yayına giren “Melekler Korusun” dizisiyle tanındı. Jenerikteki Ben Böyleyim’in ardından, albümde bulunan diğer besteleri de dizide yer aldı. Ardından ES-ES dizisinin müziklerini yaptı. Bu Alemde Tek Geçerim; internet sitelerinde en çok paylaşılan şarkılar arasına girdi. İki dizinin de albümü yayınlandı.
Özgür Kurum, uzun yıllar müzikle uğraşan isimlerden biri. İşe Çemberimde Gül Oya dizisinin müziklerini yaparak başladı. Ardından Doktorlar (1. Sezon), Senden Başka, Fesupanallah, Derdest, Kavak Yelleri gibi dizilerin şarkıları geldi. Arapsaçı, Aşk Oyunu, Azap Yolu, Sırça Köşk, İki Yabancı dizileri ile Yolda ve Tombala isimli filmlerin müziklerinde çalıştı. Geçtiğimiz ay, Dizi Müzikleri isimli albümünü çıkardı. Albümde, dizilere yaptığı toplam 10 besteden sekizine yer verdi.

Haberin Devamı

ZAP’ÇILARI MÜZİK DURDURUYOR

Toygar Işıklı; ismini Aşkı Memnu, Yaprak Dökümü ve Ezel gibi son dönemin en çok izlenen dizilerine hazırladığı müziklerle duyurdu. Ama o sadece beste yapmıyor. Aynı zamanda şarkı sözlerini yazıp seslendiriyor. Haftada üç farklı senaryo okuyor. Karakterlere gerçekmiş gibi bağlanıyor. Her hafta yeni gelen bölüme tüm müzikleri kendi yerleştiriyor. Toygar Işıklı, yaptığı en farklı işin Ezel dizisinin müzikleri olduğu görüşünde. Her hafta, yönetmen Uluç Bayraktar’ın istediği sinema havasını yansıtacak müzikler yapmaya çalışıyor. Müziğin reytinge etkisinin büyük olduğu görüşünde.

ALBÜM SAHİBİ DİZİ VE FİLM MÜZİKLERİ

Asi, Bir Bulut Olsam, Arka Sıradakiler, Doktorlar, Dudaktan Kalbe, Elveda Rumeli, Kurtlar Vadisi, Yaprak Dökümü, Mustafa, Yedi Kocalı Hürmüz, Kurtlar Vadisi Irak, Plajda, Organize İşler, Recep İvedik, Sonsuz, Unutulmayanlar, Yağmurdan Sonra, Yaşamın Kıyısında, Sıfır Dediğimde, 120, Ayakta Kal, Beyaz Melek, Devrim Arabaları, Güneşi Gördüm, Güz Sancısı, Hamam...

Haberin Devamı

CEM YILMAZ BİLE BESTE YAPTI

Son dönem film müzikleri arasında en popüleri, şüphesiz Nefes filminin şarkısı Götür Beni Gittiğin Yere. Emrah, sözü ve müziği kendine ait olan şarkıyı ilk olarak 1996’da “Narin Yarim” albümünde seslendirmişti. Bu kez şarkıyı Irak sınırında görev yapan 40 askerin hikayesini anlatan film için Ferhat Göçer söyledi.
Geçtiğimiz hafta vizyona giren Yahşi Batı da müzikleriyle dikkat çekti. Filmin müzikleri, İnşaat ve Usta gibi filmlerin yanısıra, yaklaşık 4 bin 500 reklam müziği bestelemiş Ömer Özgür’ün imzasını taşıyor. Özgür, film için country ve Osmanlı saray musikisinin bir arada bulunduğu, farklı bir müzik türü denedi: “Toplam 150 dakikalık film müziği üretildi ve filmde bu müziklerin 100 dakikası kullanıldı. Cem Yılmaz da müziklere dahil oldu. Film jeneriğinin içinde bulunan musikiyi besteledi.”

ŞARKILARI DİZİLERDE DUYURUYORLAR

Göksel, Sertab Erener, İzel, Gülben Ergen, Teoman ve Aslı Güngör şarkıları için dizileri seçti. İzel’in Işıklı Yol şarkısı, Adanalı’da kullanıldı. Gülben Ergen, Kördüğüm’ü Canım Ailem’de, Sertab Erener’in Bu Böyle’si Aşkı Memnu’da çaldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!