Figüranlar ayaklandı kendi dizilerini çekiyor

Güncelleme Tarihi:

Figüranlar ayaklandı kendi dizilerini çekiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2012 00:00

İnternet, kendini ve işlerini göstermek isteyenler için büyük bir özgürlük alanı artık. Üstelik yapılan iyi işler mutlaka destekçisini buluyor. Sosyal medya kendi meşhurlarını, yani ‘sosyal starlar’ı yaratmaya çoktan başladı. Bu durum, birçok amatör projenin hayata geçirilmesini de teşvik ediyor tabii.

Haberin Devamı

‘Figüran candır’ sloganıyla, yola çıkan ‘KameraNarkası’ adlı internet dizisi de bunlardan biri. Sıfır bütçeyle çekilen dizi, yaklaşık 20 dakikalık bölümlerden oluşuyor. Senaryosu, ‘Yalan Dünya’ ve ‘İşler Güçler’ gibi dizilerde de gördüğümüz ‘dizi ve sinema sektörü hikâyeleri’ üzerine kurulu. “Senaryoyu yazalı üç sene oldu ama imkânsızlıktan çekemedik. Haliyle rolü alan Üsküdar’ı geçti” diyen Haşmet Tüfenk ise; projenin senaristi, yönetmeni ve fikir babası. 31 Temmuz Salı günü yayına başlayacak internet dizisi KameraNarkası’nı Tüfenk’le konuştuk.

Belki de bize söyleşimiz sırasında nükteli bir üslupla bahsettiği sebeplerden dolayı, ısrarla yüzünü gizlemek istediği için bu sayfada fotoğrafını kullanmadığımız Haşmet Tüfenk, “Daha bir şey yapamasam da kafası durmayan bir senaristim” diye tanımlıyor kendini. KameraNarkası’nın fikri de diğer yazdıkları gibi aniden oluşmuş kafasında. Setlerde yapılan ‘kendimizi çeksek daha güzel olur’ geyiğinden esinlenerek, masanın başına geçmiş. Evvela piyasanın durumuna değinen, film çekmek üzerine komik bir belgesel hazırlama fikri varken aklında, televizyonda buna yakın bir konuyu işleyen yabancı dizi ‘Extras’a denk gelmiş. İki fikri harmanlayarak bir sinema senaryosu yazmış ancak filmi çekecek bütçe olmadığından, senaryoyu internet dizisine uyarlamış.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eb3acef018fbb8f8b3b4f9

ÖZGÜN İŞ VAR DA SENDE KAFA YOK!

Sinema senaryosunu halen saklamakla birlikte, önce eldeki işi göstermek istemiş. Sektörün iş yapan yapımcı ve yönetmenlerini eleştirerek, “Çünkü” diyor; “Bütün yapımcılar ve yönetmenler ‘senaryo yok’ diye ağlayıp durmalarına rağmen hiç senaryo okumazlar. Ama izledikleri filmi beğenirlerse, bu filmi yapalım diyerek, tanıdıkları bir senariste yazdırırlar. Sonra da ‘Özgün iş yok, hepsi birbirinin aynı’ gibi lafları her röportajda okuyup gülersiniz. Özgün iş var da sende kafa yok!”
“Peki, olur da dizi tutar ve teklif gelirse, TV’ye geçmeyi düşünür müsünüz?” diye sorunca, “Düşünmeyiz, hemen kabul ederiz. Amacımız kendimizi gösterip bu işi paraya dönüştürebilmek. Bütün kanalların teklifine açığız. En çok parayı verene gideriz” diyor, Tüfenk. Oyuncu kadrosu da kendisi gibi, şansın bir türlü yüzlerine gülmediği oyunculardan müteşekkil. Üçü hariç tümü eğitimli tiyatro oyuncusu. Başar Uğur TRT’de günlük bir dizide başroldeydi; M. Baran Erdoğan ise epey televizyon reklamında oynadı, mesela. Ama KameraNarkası’nda kendilerini daha rahat göstereceklerine inanıyorlar. Bu bütçesiz internet dizisi, isimlerini duyurmaları için, yüzlerce oyuncunun girdiği seçmelerden daha çok işe yarayacak belki de...

Haberin Devamı

BU EKİP ÇOK KOMİK!

KameraNarkası 31 Temmuz Salı günü yayınlanmaya başlayacak. Ama evvelden ‘İyi figüran nasıl olunur’ konseptli kısa videolar hazırlayıp, internette paylaştılar. Şimdilik bu eğlenceli videoların epey bir takipçisi var. Dizinin bölümleri yayınlandıkça KameraNarkası’nın daha çok takipçisi olacak gibi... Çünkü bu ekip çok komik! Yalnız, sürekliliği sağlamaları çok önemli. Bütçe yetersizliği ve ekibi toplamada yaşadıkları sıkıntı dolayısıyla düzenli çekim yapmakta zorlanıyorlarmış.
İzleyici bir televizyon dizisi veya filmi cilalanmış, bitmiş haliyle izler. Ancak o yapım nasıl çekilir, kimin hakkı yenir, kimin parası ödenir, kim ne çile çeker bilmez. Sektörün çalışanları, kamera arkası ekibi ve oyuncularıyla sokaklara dökülüp, çalışma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayıp duruyorlar, hani...
KameraNarkası işte sektörün bu gibi tüm sıkıntılarını ironik bir dille anlatacak. Hikâyesi, ‘herkes kolayca televizyona çıkıp ünlü oluyor, benim neyim eksik’ diyen Deniz Toprak (Kerem Kaya) adlı ana karakterin figüran ajansına kaydolmasıyla başlıyor. Deniz’in oyuncu olma yolundaki maceraları, figüranlık deneyimleri ve başına gelen gülünç olaylarla sürüp gidiyor. İki haftada bir yayınlanması planlanan KameraNarkası, işitme engelliler için altyazılı olarak da gösterilecek.

Haberin Devamı

YENİ BÖLÜM ÇIKMAZSA HÂLÂ HAYATTA MIYIZ DİYE SORUN

“Figüranlar genelde hiçbir işten para alamaz. Figüran bir ajansa yazılırken sözleşmede yazar; ilk üç iş staj ya da eğitimdir, üçüncü işten sonra ödeme yapılır diye. Ama sözde stajı bittikten sonra tekrar çağırmazlar, para vermemek için. Bu yüzden gazete ve internete ilan verirler. Yenilerin gelmesi lazım ki, bu ödeme yapmama devranı dönmeye devam etsin. Biz de bu ve benzeri bildiğimiz şeylere yer vereceğiz dizide. Sette bütün gün viski içip çekimleri asistanlara yaptırdıktan sonra ortada ‘en kral yönetmenim’ diye gezeni mi, kızlarla alem yapmadan çekime gelmeyen yıldızları mı, kanala dizi kabul ettirmek için dönen dolapları mı istersiniz... Kısacası, sektörde ne saçmalık oluyorsa işleyeceğiz. O yüzden birkaç bölüm sonra yeni bölüm ekleyemezsek, bir arayıp sorun hayatta mıyız diye.”

Haberin Devamı

GÜZEL KIZLARA KAPIMIZ AÇIK

Haşmet Tüfenk esprili bir dille şöyle diyor: “Bize katılmak isteyen bütün güzel kızlara kapımız açık. Erkeklere de yer ayarlarız, bir kenara kıvrılırlar. Kişinin önceden ne yaptığı değil bizimle, bizim için ne yapabileceği önemli. Tabii bir de verdiği sözleri tutacak.”
KameraNarkası’nın oyuncu kadrosu Kerem Kaya, Emrah Bozdemir, Başar Uğur, Yasemin Yüksel, M.Baran Erdoğan, Ali Biber, Zeynep Tuğçe Bayat, Seçil Kaplan, Emre Kantar, Ezgi Burçin, Serdar Bozdemir ve Hüseyin Bozdemir’den oluşuyor. Görüntü yönetmeni Emrah Bozdemir. Yönetmen yardımcısı Tuba Nur Aydın. Müzikleriyse Vehbi Can Uyaroğlu yapıyor. Set dışı işlere Derviş Esen ve Yusuf Ozan Taşdemir bakıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!