Festivale katılan topluluklar ve oyunları

Güncelleme Tarihi:

Festivale katılan topluluklar ve oyunları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2004 10:36

Haberin Devamı

CHARLEROI / DANSES – PLAN K  (Metapolis)
14. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Frederic Flamand’ın yönettiği “Metapolis” adlı dans gösterisiyle açılacak. Bugüne kadar Hanover Expo, Venedik Bienali gibi dünyanın belli başlı sanat merkezlerini ve festivallerini dolaşan bir topluluk Charleroi Danses. Metapolis geçtiğimiz günlerde mimarlığın Nobel’i sayılan Uluslararası Pritzker Mimarlık Ödülü’nü alan Irak asıllı Zaha Hadid’in sahne tasarımıyla oluşturulan bir dans ve enstelasyon buluşması. Gösteri kent-insan ilişkisine odaklanıyor. İki ayrı sanat dalı olan dans ve mimarlığın bir araya gelmesiyle ortaya çıkan “Metapolis” te Frederic Flamand ve Zaha Hadid bir uzay kenti vizyonu yaratarak Metapolis’i yani kentin ötesini oluşturuyorlar.

Metapolis
17 ve 18 Mayıs
Atatürk Kültür Merkezi

Haberin Devamı

BİR YILDIZ KENTER PROJESİ (Oscar ve Pembeli Meleği)
Yaşama sanatının incelikleri, duyarlı ilişkiler, özlemler, küçük bir çocuk ve yaşlı bir kadın arasında gelişen sevgi, insan sevgisi, yaşam sevgisi…Yıldız Kenter’in usta oyunculuğunda dile gelen ve belki de insanları dört elle hayata tutunmaya çağıran zarif bir oyun. Yaşlı kadın ve küçük çocuğun dostluğu üzerine kurulubir oyun.

Oscar ve Pembe Meleği
18, 19 ve 20 Mayıs
Kenter Tiyatrosu

ULTIMA VEZ (Blush)
“Blush”, Wim Vandekeybus’un koreografisinde dans, tiyatro, film ve müziği kaynaştırıyor. Duygu yüklü bu enerjik performansta 16 Horse Power ve Woven Hand’ın solisti David Eugene Edwards’ın müziği dikkat çekiyor. Vurucu melodiler hızla akıp giden görüntülerin arka planını oluşturuyor. Hareket ve müziğin içiçe geçtiği Vandekeybus’un bu çalışması dansçıların sınırlarını zorluyor.

Blush
21 ve 22 Mayıs
AKM Büyük Salon

TİYATRO OYUNEVİ – Döne Döne ( Baştan Çıkartma Rondu)
Werner Schwab’ın yazdığı “Döne Döne” kapitalizmin ulaştığı noktada, kentsoylularda kadın-erkek ilişkilerinin bir meta alışverişine dönüşünü eleştiren bir oyun. Kendine, diline, bedenine yabancılaşmış ve bensizleşmiş figürlerin birbirlerini baştan çıkartmakla yetindiği bir tüketim toplumuna parodi ve kara mizahla yaklaşıyor Schwab. Mahir Günşiray sahneye koyduğu oyun Türkiye’de ilk kez seyirciyle buluşacak.

Haberin Devamı

“Döne Döne ( Baştan Çıkartma Rondu) ”
23 ve 24 Mayıs
Taksim Sahnesi

İZMİT ŞEHİR TİYATROSU - “Barış”
Prömiyerini 2003’te Makedonya – Stobi Uluslararası Antik Oyunlar Festivali’nde gerçekleştiren ve “En Başarılı Oyun” ödülünü kazanan “Barış”ta Aristophanes’in sivri eleştirel dili  Yücel Erten’in kıvrak rejisiyle buluşuyor.

Barış
24 ve 25 Mayıs
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

ANKARA DEVLET TİYATROSU  (Hamlet)
 “Hamlet”i, dünyanın önde gelen Shakespeare yorumcularından Gürcü yönetmen Robert Strua sahneliyor. Oyunun müziklerini dünyanın sayılı Bach yorumcularından biri olarak anılan Gia Kançe yapıyor. Londra’da sahnelediği “Hamlet”, ”20. yüzyılın en iyi 4. Hamlet”i seçilen Robert Strua Ankara’da tamamen genç bir ekiple çalışıyor.

Haberin Devamı

Hamlet
25 Mayıs
Atatürk Kültür Merkezi Büyük Salon

TİYATRO STÜDYOSU  (Çift Yönlü Ayna)
“Çift Yönlü Ayna” yirminci yüzyıl tiyatrosunun büyük ustası Arthur Miller’in daha önce Türkiye’de sahnelenmemiş iki oyununu bir araya getiriyor. “Bir Tür Sevda Öyküsü” ve “Bir Bayana Ağıt” oyunlarının öyküleri ve kişileri birbirleriyle ilintli değildir. Ama her iki yapıt da yanılsama maskeleri arasından kesin bir gerçeğe doğru uzanan tutkulu yolculuklardır.

Çift Yönlü Ayna
28 ve 29 Mayıs
Atatürk Kültür Merkezi Oda Tiyatrosu

SCHAUBÜHNE AM LEHNINER PLATZ, BERLIN  (Nora: Bir Bebek Evi)
Festivalin Almanya’dan konuğu Schaubühne Berlin Henrik İbsen’in 120 yıl önce yazdığı ve savunduğu kadın hakları ile 19. yüzyılın tutucu ortamında fırtınalar kopartan “Nora: Bir Bebek Evi” adlı oyun. Avant-garde çalışmalarıyla son yıllarda adından sıça söz ettiren ünlü yönetmen Thomas Ostermeier’in yorumladığı “Nora” bugün de uçlarda dolaşan yorumuyla tartışmalara yol açıyor.  2003 yılında pek çok ödül alan ve belli başlı dünya kentlerini dolaşmış olan “Nora”nın geçtiğimiz ay duraklarından biri Londra’da Barbican Theatre’dı.

Haberin Devamı

Nora :Bir Bebek Evi
29 ve 30 Mayıs
AKM Büyük Salon

İSTANBUL ŞEHİR TİYATROLARI  (Can Ateşinde Kanatlar)
Turgay Nar’ın oyunu Bora Seçkin’in rejisiyle 30 ve 31 Mayıs tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yer alacak. Oyun, Şems-i Tebrizi’nin şüpheli kayboluşunun ardından Mevlana’nın bu ezeli dostunu arayışını konu alıyor. Turgay Nar, Mevlana’nın yolculuğu ile Simurg’a ulaşmak isteyen otuz kuşun yolculuğu arasında kurgusal anlamda paralellik yaratıyor.

Can Ateşinde Kanatlar
30 ve 31 Mayıs
Harbiye Muhsin Etuğrul Sahnesi

                                                  
KENT OYUNCULARI  (İki Hayat Sonra)
İrlandalı ünlü yazar Brian Friel’ın Anton Çehov’un “Köpekli Kadın” öyküsünden ve “Üç Kızkardeş” oyunundan esinlenerek kaleme aldığı iki oyun “Yalta Oyunu” ve “Oyundan Sonra.” Mehmet Ergen’in rejisiyle sahneleniyor. Burada kuşkusuz önemli bir buluşma da Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu Oyuncuları ile Kent Oyuncuları’nın biraraya gelmesi. Tilbe Saran, Mehmet Birkiye, Cüneyt Türel ve Yeşim Koçak rol alıyor.

Haberin Devamı

İki Hayat Sonra
31 Mayıs 1 ve 2 Haziran
Kenter Tiyatrosu

BİLSAK TİYATRO ATÖLYESİ & MAYA SAHNESİ  (Mach 1, Palyaço Ruşen ve Kadın)
Arif Akkaya, Nihal G. Koldaş ve Göze Saner’in Sevim Burak’ın son eseri “Mach 1” adlı romanının üç bölümü alıp oyunlaştırdıkları “Mach 1, Palyaço Ruşen ve Kadın”, birbirinden farklı ritmlerde gelişen üç bölümden oluşan bir gösteri.  İlk bölüm müteahhitlerin İstanbul’u işgali üzerine giderek arkalara kaçanların öyküsü. İkinci bölümde, Bağdat caddesindeki efsanevi amerikan arabası Ford Mach 1’e karşı yaşlanmakta olan bir kadınla, o arabaya hiçbir zaman sahip olamayacak olan Palyaço Ruşen’in duydukları karşılıksız aşk ele alınıyor. Üçüncü bölümde ise ilk bölümde olduğu gibi yitirenlerin tek çareyi sessizlikte bulmaları anlatılıyor. Yönetmen Nihal Geyran Koldaş.

Mach 1, Palyaço Ruşen ve Kadın
1 ve 2 Haziran
Aziz Nesin Sahnesi

CHEEK BY JOWL (Othello)
Festivale katılacak çarpıcı topluluklardan biri de İngiltere’den gelecek olan Cheek By Jowl. Yönetmen Declan Donnellan klasikleri yorumlayışıyla dünyanın ilgi çeken yönetmenlerinden biri. Bolşoy Operası’nda sahneye koyduğu “Boris Godunov”dan sonra şimdi de farklı bir yorumla “Othello”yu ele alıyor. Cheek by Jowl’un Theatre National de Lille ve Paris Odeon tiyatrosu ile ortak gerçekleştirdiği bu proje, geçtiğimiz Mart ayında Oxford’da perde açtı, Lille ve Paris Odeon Tiyatrosu’nda sahnelenen “Othello”, şimdi de Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin konuğu olacak.

Othello
 2, 3 ve 4 Haziran
Taksim Sahnesi

SEMAVER KUMPANYA (Mem ile Zin)
Bülent Emin Yarar ve Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği “Mem ile Zin”’in öyküsü tanıdık bir macera. Leyla ile Mecnun’un , Yusuf ile Züleyha’nın olduğu gibi Mezopotamya’nın bu kadim efsanesinde karşımıza çıkan olay sanki  Nietzsche’nin “her aşk trajiktir” yargısını doğrular. Botan havzasında (bugünkü Cizre) Nevruz kutlamaları sırasında başlayan macera nerede ve nasıl noktalanır? Kürt bilgesi Ahmed i Hani’nin destanından yola çıkarak Cuma Boynukara’nın yazdığı, dramatujisi Yavuz Pekman ve Günay Ertekin’e ait bu versiyon binlerce kez yazılmış olan bir macerayı yeniden anlatmayı deniyor.

Mem ve Zin
3 ve 4 Haziran
Kocamustafapaşa Çevre Tiyatrosu’nda yer alıyor.


ORTAK YAPIMLAR
---------------------------------------


PROJE EMANET – Bir Özen Yula yapımı olan çalışma yazarın “Yakındoğu’da Emanet” üçlemesinin ikinci oyunu. Japan Performing Arts Center ile ortak yapım olan oyun, 2003’te “Japonya’da Türk Yılı” nedeniyle Toga Bahar Festivali’nde sahnelendi. “Yakındoğu’da Emanet”, iç savaş sırasında intihar eden bir adamın ağzından anlatılan ve seyirciye emanet edilen bir hayat hikayesi.

“Proje Emanet
18 ve 19 Mayıs
Aziz Nesin Sahnesi

OİDİPUS SÜRGÜNDE – Stüdyo Oyuncuları yapımı olan ve Şahika Tekand tarafından Sofokles’in “Oidipus Kolonos’ta” adlı oyunu üzerine tasarlanarak sahneye konan bu eser Avrupa Kültür Merkezi Delphi ile ortak yapım olarak gerçekleştiriliyor.

Proje Emanet
22 ve 23 Mayıs
Enka Oditoryumu

ASHURA – 5. Sokak Tiyatrosu yapımı olan ve Mustafa Avkıran tarafından tasarlanan oyunun ortak yapımcıları Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Zuercher Theatre Spektakel, Rotterdamse Schouwbourg, Utrecht Stadtschouwburg ve National Theatre of Northern Greece. Zorunlu göç olgusunun işlendiği oyunda, geleneksel sözlü anlatım ile çağdaş sanat arasındaki bağları koreografi, müzik, dil gibi disiplinleri iç içe geçirerek sorgulanıyor.

Ashura
27 ve 28 Mayıs
Harbiye Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu

HOME SWEET HOME  - Bir Emre Koyuncuoğlu projesi olan bu çalışmanın yapımcıları Kunts Festival des Arts Brussels ve Tanz im August Festivali.  Sanatçının “ev” ve “aidiyet” kavramlarını sorguladığı yapımda dans, ses ve video gösterimleri de yer alıyor. Oyun ilk kez Diyarbakır’da Çeltik Kilisesi’nde Anadolu Kültür/Diyarbakır Sanat Merkezi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi.

Home Sweet Home
 30 - 31 Mayıs ve 1 Haziran
Narmanlı Han Avlusu


YENİ BULUŞMALAR
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali, Türk tiyatrosunda genç sanatçılara, yaratıcı yorumculara tanıdığı olanakları daha da genişletmek ve tiyatromuzun hem ülke çapında hem de dünya sanat arenasında ivme kazanmasını sağlamak amacıyla bu yıl, programında önemli bir bölümü “Yeni Buluşmalar” başlığı altında daha önce Festival’e hiç katılmamış, genç, profesyonel tiyatro ve dans topluluklarının yeni projelerine ayırdı.

İSTANBUL DEVLET TİYATROSU  – “Yangın Duası”
İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nin birlikte sunduğu “Yangın Duası” Krek Tiyatro Topluluğu’nun yazarı ve yönetmeni  olan Berkun Oya’nın bir yapıtı. “Op’la Zo’nun Dramı” ve “Adamlar” adlı çalışmalarında ironi sanatının incelikleri üzerinde oynayan ve ilgiyle izlenen Berkun Oya, “Yangın Duası”nda Krek Tiyatro Topluluğu’nun oyuncularını Ahmet Uğurlu ve Ülkü Duru’yla buluşturuyor.

Yangın Duası
19, 20 ve 21 Mayıs
Atatürk Kültür Merkezi Oda Tiyatrosu

ÇIPLAK AYAKLAR KUMPANYASI – “L’invitation”
Koreografisini Fransız Charles Cré-Ange’ın gerçekleştirdiği “L’invitation” İstanbul’daki farklı renkleri konu alıyor. Dinlerin, kültürlerin birarada yaşaması, yaşayamaması, toprak paylaşımı ve buralardan çıkan hikayelerden oluşur gösteri. Mihran Tomasyan’ın öncülüğünde biraraya gelen topluluk, dansçı, müzisyen, oyuncu, video sanatçılarının da içinde bulunduğu  çok amaçlı bir yapı oluşturarak sürekli deneme aşamasında kalmayı amaçlıyor.

L’invitation
 20 ve 21 Mayıs
Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

ALCHERA TİYATROSU - “Savaş (Silaha Çağrı)”
Temel yapısını Truva Savaşı üzerine kurgulayan bu oyun kültürler-arası bir törensel-düşünsel iletişim aracı olarak beden kullanımı üzerinde yoğunlaşıyor.  Oyun Alchera Tiyatrosu tarafından; ses ve bedenin serbest kullanımı üzerine bir deneme olarak nitelendiriliyor.

Savaş (Silaha Çağrı)
 22 ve 23 Mayıs
Aziz Nesin Sahnesi

VE DİĞER ŞEYLER TOPLULUĞU - “Aksak İstanbul Hikayeleri”
Geçtiğimiz sezonlarda Tünel’de bir apartman dairesinde sahnelediği “Ev-Kakafonik Bir Oyun” ile dikkatleri toplayan ve bu oyunla Wiesbaden Bienali ve Berlin Hebbel Tiyatrosu’ndan davet alan Ve Diğer Şeyler Topluluğu, Festival’de yine Yeşim Özsoy Gülan’ın yazıp yönettiği “Aksak İstanbul Hikayeleri” ile Osmanlı müzik yapısının oyunculuk ve metin üzerine yapılandırılmasını eksen alan bir oyun sergileyecek.

Aksak İstanbul Hikayeleri
26 ve 27 Mayıs
Aziz Nesin Sahnesi

BİR CANDAN BAŞ PROJESİ – “Mirror”
Hush Hush Hush ve ccBe/Culturcentrum Berchem ortak yapımı olan “Mirror” Belçika’da üç dansçının beden, hareket, mekan, zaman kavramlarını sorgulamalarıyla ortaya çıkarak ilk kez 2003 yılında Anvers’te sergilenmiş. “Mirror”, 26 Mayıs tarihinde Taksim Sahnesi’nde farklı disiplin ve ülkelerden gelen sanatçıların katılımıyla farklı bir yorum içerecek. Dört kişinin sıradan yaşamlarını, ilişkilerini, arayışlarını konu alan gösteri, tekrar eden ve hiç bitmeyen döngüleri “ayna” olgusuna dayanarak anlatıyor.

Mirror
26Mayıs
Taksim Sahnesi

STÜDYO DRAMA – “Suret: Beden ve Kent”
Topluluğun 2003 sonunda Bulgaristan’da prömiyerini yaptığı oyun, insanın doğumundan ölümüne kadarki yaşam süresinde nasıl değiştiğini ve bu değişimlerin yaşamını nasıl etkilediğini trajikomik bir üslupla ele alıyor. İnsan üzerine bir kentsel serüveni anlatan oyunun metinleri Stüdyo Drama ortak çalışmasıyla kotarılmış. Yönetmen Onur Bayraktar.

“Suret: Beden ve Kent”
28 Mayıs
Taksim Sahnesi

DAMLA HACALOĞLU PROJESİ – “Gökkuşağı”
Her biri kendi alanlarında deneyimli 20 gencin girişimleriyle ortaya çıkan "Gökkuşağı" projesi, Türkiye'de sahne ve gösteri sanatlarına yeni bir soluk getirecek.  Gösterinin ana teması paylaşmak. Tıpkı gökkuşağında olan renkler gibi birbirinden farklı olan insanların paylaşması üzerine kurulan gösteride görsel anlatım, metin ve müzik kolajıyla birleşerek farklı bir anlatım dili yakalıyor. Bu anlamda da bir "ilk" olan bu proje, sahne sanatlarına yeni bir soluk getirecek. Genç sanatçı Damla Hacaoğlu'nun yönetmenliğinde 29 Mayıs’tan 4 Haziran’a kadar her gece Sultanahmet’te Bizans kalıntılarının bulunduğu Büyük Saray’da gerçekleştirilecek. "Gökkuşağı" gösterisi; günümüz modern dünyasından bir durumu irdeliyor; bireysellik ya da başka bir ifadeyle "paylaşımsızlık."

Gökkuşağı
29 Mayıs, 4 Haziran
Sultanahmet Büyük Saray

TUĞÇE ULUGÜN TUNA PROJESİ - “Vertigo/o.4”
Konsept ve koreografisi Tuğçe Ulugün Tuna’ya ait olan “Vertigo/o.4” beden, ağırlık, denge, mekan ilişkisini sorguluyor. “Baş dönmesine neden olan şey” anlamına gelen “vertigo” sözcüğünden yola çıkarak oluşturulan proje, koreografinin farklı zeminlerdeki uyumunu/uyumsuzluğunu ve bedenin mekanla kurduğu ilişki sonucunda hareketlerde oluşan değişimi yansıtmak üzerine kurulu bir dans gösterisi.

“Vertigo/o.4”
30 ve 31 Mayıs
Proje 4L.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!