Festival zamanı

Güncelleme Tarihi:

Festival zamanı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2009 00:00

10-17 Ekim tarihlerinde düzenlenecek 46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde önemli bir değişiklik söz konusu: AKSAV, bu yıl TÜRSAK’tan görevi devraldı. Tartışmalara yol açan bu görev değişimi kapsamında, Vecdi Sayar da festivalin genel sanat yönetmenliğine getirildi. Değişimin nedenlerini ve beraberinde getireceği yenilikleri Sayar’a sorduk.

Haberin Devamı

*Bu yönetim değişikliğinin nedeni neydi?       

- AKSAV, tüm yetkilerini TÜRSAK’a devretmiş durumdaydı. Belediye Başkanı Mustafa Akaydın doğru bir tercih yaptı. Bu iş yıllarca aynı şehirde devam ettiyse, festivali düzenleyen kurumsal yapının da orada kök salmış ve yeni isimler yetiştirmiş olması gerekir. Bundan sonra Akdeniz Üniversitesi’nin sinema bölümünde festivalci ciddi bir kadro yetiştirmek niyetindeyiz. Ama yönetim değişikliği sadece beş ay önce oldu. Yönetim kurulu seçimlerinin ardından da bu görev bana teklif edildi. Son üç aya sığdırılmış bir çalışma dönemi geçirdik. Bütçe ve zaman dezavantajına rağmen iyi bir mönüyle izleyici karşısına çıkacağız.

*Programa göre birçok film, İstanbul’daki Film Ekimi ile ortak... 

- 7-8 filmimiz ortak sanırım... Bizde ustaların seçkisi oldu. Hepsi de dünya sinemasının önemli yönetmenleri. Dağıtımcıları tarafından hakları satın alınan filmler. Türkiye prömiyerleri Antalya’da yapılacak, sonra ıstanbul’da gösterilecekler. Ardından da vizyona girecekler.

*Bütçede ne gibi bir değişiklik var? 

- Geçen yılki bütçenin 21 milyon TL olduğunu belediye kendi muhasebe kayıtlarından çıkardı. şu anki bütçeye gelince: 3,5 milyon belediye kaynaklarından, 1 milyon 250 bin de Kültür ve Turizm Vakfı’nın desteği... Hepsi bu kadar. Tanıtma fonundan hâlâ bir cevap bekliyoruz.

YABANCI KONUK GETİRMEK BİR MARİFET DEĞİL  

*Peki bu yıl Altın Portakal’da ne gibi değişikliklere tanık olacağız?


- Uluslararası yarışma ve ulusal yarışmayı tek bir çatı altında, yani bir arada sunacağız bu yıl. Ulusal belgesel ve ulusal kısa film yarışmamız var. Geçen yılki programdan daha zengin yerli ve yabancı filmlerden oluşan tematik bölümler altında sıraladığımız seçkiler olacak.

*Film market de kapatıldı...

- Evet, bir de film market vardı. Biz, film marketin gerçekçi olmadığını düşünüyoruz. Dünyada üç, dört önemli market var. Bunlara ek olarak yeni bir film marketin yaşama şansı yok.

*Star getirmeyecek misiniz?

- Festivalin kalitesi ne kadar star getirdiğinle ölçülmez. Büyük festivallere starlar filmlerinin tanıtımı için gelir. Bu festivale de bazı oyuncu ve yapımcılar gelecek. Gereksiz insanlar ve gereksiz harcamalardan kaçınılırsa, festivalin geleceği ve saygınlığı açısından daha doğru olur. Para vererek oyuncu getirdiğiniz zaman uluslararası sinema çevrelerinde itibar kaybı olur. Onları getirmek bir marifet değil, asıl marifet o insanları film programıyla paralel olarak kullanabilmek.

2009’UN YÖNETMENLER YILI OLMASINI İSTEDİM

*Bu yıl kimler geliyor?

- Bob Rafelson, Amerika’nın efsanevi yönetmeni. John Boyd yapımcı. Francesco Maselli, ıtalyan sinemasının en önemli ustalarından. Jüri başkanımız Krzysztof Zanussi, Polonya sinemasının iki büyük ustasından biri... Karoly Makk, Macar sinemasının Oscar kuşağından. Richard Fleeshman, Alman sinemasının ustalarından. Yapımcılar ayağında ıspanyol sinemasının önemli ismi Vicente Gomez geliyor.

*Onur ödüllerinde yabancı ustalar da dikkat çekiyor...

- Bu yıl Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Sevda Ferdağ ve Yalçın Tura’ya onur ödülleri, Erol Günaydın’a Yıldırım Önal Anı Ödülü ve Halil Dede’ye Sinema Emek Ödülü sunulacak. ıki onur ödülü de yabancı... Bob Rafelson 60’ların kült filmlerinden “Easy Rider”ın yapımcısı, “Postacı Kapıyı ıki Kere Çalar”ın yönetmeni... Bill August ise Danimarka’nın yaşayan en önemli yönetmeni. ıki kez Cannes’da Altın Palmiye kazandı.

*Özetle daha az gösteriş, daha çok sinema diyorsunuz.    

- Sinema ve oyuncudan çok yönetmene vurgu... Bu yılın yönetmenler yılı olmasını istedim. Bu sene bir vurgu da müziğe yapılacak. ıki temamızdan biri sinemamızın 60’lı yılları... ıkincisi ise 60’ların en önemli sinema olayı yeni dalga. Sinema ve müzik temamızda ise festival boyunca hem nostaljik filmlerin gösterimi olacak hem de her gece ünlü isimler sahne alacak. Sinema müziği alanındaki usta isimler Cahit Berkay, Erkan Oğur, Mazlum Çimen ve Yeni Türkü ücretsiz konser verecek.

Haberin Devamı

ERDEN KİRAL: HERKESE AYNI UZAKLIKTAYIZ

Haberin Devamı

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin jüri başkanı Erden Kıral, şunları söyledi: “Henüz festivale katılacak hiçbir filmi görmedim. Hepsini merak ediyorum. Festival ile birlikte izleyecek ve karar vereceğiz. Tabii ki insanın kendine daha yakın bulduğu işler vardır ama müşterek bir kararda birleşeceğimizi düşünüyorum. En iyisini seçmek durumundayız. 16 filmin yarısı ilk film. Bu iyi bir şey. ılk film ödülünü alan, en iyi filmi de alabilir. Herkese aynı uzaklıktayız.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!