FahiÅŸe Elena rolü beni çok sarstı

Güncelleme Tarihi:

Fahişe Elena rolü beni çok sarstı
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 17, 2008 00:00

Elena adlı Rum fahişeyi canlandıran Beren Saat'le filmi, rolünü ve 6-7 Eylül olaylarını konuştu.

Haberin Devamı

BEREN SAAT FOTOÄžRAFLARI

Kanal D'de ekrana gelen "Aşk-ı Memnu" dizisinde Bihter rolüyle izlediğimiz Beren Saat, Beyoğlu ve Tünel'de kurulan platoda "Güz Sancısı" adlı sinema filmi için de kamera karşısında. Seninle dergisi, Türkiye'nin hüzünlü bir dönemini anlatan filmde Elena adlı Rum fahişeyi canlandıran Saat'le filmi, rolünü ve 6-7 Eylül olaylarını konuştu.

"Hatırla Sevgili" bir dönem dizisiydi ve büyük beğeniyle izlendi. Beren Saat, o dizideki Yasemin karakteriyle iyiden iyiye bütünleşmişti, değil mi?

- Doğrusunu isterseniz, o dizide kamera önüne geçmeye başladığım andan itibaren Yasemin beni büyülemişti. Yasemin’le çok güzel günlerim geçti, onu çok sevdim. Yasemin’i hiç unutmayacağım.

Fahişe Elena rolü beni çok sarstı
"Hatırla Sevgili" dizisinde rol alırken, zaman zaman Yasemin’in etkisinde kaldığın oldu mu hiç?

- Yasemin’in değil ama dizinin anlattığı dönemin etkisinde kaldım elbette.

Haberin Devamı

Şimdi de Tomris Giritlioğlu’nun yönettiği "Güz Sancısı" adlı sinema filmin setindesiniz. Bu da bir dönem filmi. Teklif nasıl geldi, kabul ederken neleri göz önüne aldın?

- Tomris Hanım, bu filmin senaryosunu bana vereli dört yıl oldu. Senaryoyu ilk okuduğum zaman ürkmüştüm. Ancak bu dört yıl içinde senaryoya ısındım, kafamda ve gönlümde olaylar gelişti. Ben olgunlaştım. Bu arada rolümle ilgili, filmle ilgili malzemeler topladım, bilinçli ya da bilinç dışı. Daha sonra bu rolü oynamayı çok istediğimi hissettim.

Filmde Elena karakterini oynuyorsun... Elena’nın yaşadığı dönem Yasemin’den daha öncesi oluyor.

- Evet, Yasemin’den altı yıl önce. Elena benim için heyecan verici bir karakter. Zor bir rol, umarım altından kalkabilirim.

Yasemin çok masumdu, Elena ise bir fahişe...

- Evet, farklı dönemlerdeki, iki farklı karakter onlar.Â

/images/100/0x0/55ea5887f018fbb8f879ee59

Haberin Devamı

Rolüne nasıl hazırlandın?

- Öncelikle Yılmaz Karakoyunlu’nun yazdığı bu romanı okudum. O dönemle ilgili araştırmalar yaptım. Son dönemlerde ise olayların geçtiği Tünel’de ve Beyoğlu’nda dolaştım. Onların yaşadığı mekanlara dokunmak, o havayı koklamak gerekiyordu.

O dönemi yaşamış olanlarla hiç temas kurabildin mi?

- O dönemi bilenlerin anlattıklarını dinledim. O dönemi yaşayanların arkadaşlarından bazılarıyla konuştum. Özellikle 6-7 Eylül geceleri çok önemli. "Çocukluğumda şu olayı hiç unutmuyorum" diyerek başlayan açıklamalar benim için çok sarsıcı oluyor.

Gelelim "Elena"ya... 1955’in İstanbul’unda yaşayan Elena, nasıl biri?

- Elena, bir fahişe... Bu iş ona babaannesi (Zeliha Berksoy) tarafından yaptırılıyor. Çok ciddi travmaları var Elena’nın. O travmaları yenebilmek için büyümemeyi seçmiş. Mazisiyle yüzleşmek istemiyor. Maziden kaçıyor. Aslında Elena çok da acımasız bir hayat yaşıyor. 6-7 Eylül gecesi de, Rum olduğu için çok acımasız bir darbe daha yemiş oluyor.

Haberin Devamı

Romanda olan bazı sahneler vardı. Çok etkileyici, çok vahşi... Özellikle Elena’nın saldırıya uğradığı sahnelerdi bunlar...

- Çok az bir değişim var ama finale dair sahneler olduğu için çok da açıklama yapmak istemiyorum. Roman ayrı, film farklı...

Demek ki Elena’yı izlerken çoğumuz gözyaşlarımızı tutamayacağız...

Fahişe Elena rolü beni çok sarstı
- Elena tabii ki izleyenlere büyük hüzünler yaşatacak. Ancak diğer karakterler de öyle...

Film ne zaman vizyona girecek?

- Yeni yılın ilk aylarında seyirciyle buluşması planlanıyor.

Beren Saat, hep dönem çalışmaları içinde... Peki bundan sonra hangi dönemi düşünüyorsun?

- Şimdi Cumhuriyet’in ilk dönemlerini düşünüyorum. 20’lerin sonu ve 30’lu yıllar. Atatürk’lü dönem ve o dönemde yaşananlar beni çekiyor. Ne var ki bunun da sonu yok, daha ne kadar geriye gidilebilir ki!

Haberin Devamı

Osmanlı’ya mesela...

- Ferzan Özpetek’in çektiği "Harem ve Suare" filmini izlediğimde çok etkilenmiştim. Harem kokusu duymayı çok istemiştim. Dediğim gibi, bunun bir sonu yok aslında, hepsini denemek isterim.

6-7 Eylül olayları için ne diyeceksiniz?

- Ben her zaman partiler üstü, dinler üstü olarak ve hümanist olarak hayatı algılamaya çalışıyorum. KomÅŸularımızın dini ya da kimliÄŸi önemli olmamalı. Geçen gün benden yaşça çok büyük olan bir Ermeni ile sohbet ettim. "Bizim hiç aklımıza gelmezdi, komÅŸumuzun dini, uyruÄŸu. Sormazdık zaten" dedi. 6-7 Eylül olaylarına gelince, sürü psikolojisiyle yapılmış bir saldırı bu. MüthiÅŸ bir öfke, kin... Ancak tepeden bir yönetme, yönlendirme var... Çünkü topraklarımızda çok uzun yıllar azınlıklarla yaÅŸamışız, hiç sorun olmamış.Â

Haberin Devamı

Size "Tarafsınız" diyebilirler...

- "Hatırla Sevgili"de de taraf olduğumuz söylendi, bu filmde de aynı şeyi söyleyecekler. Söylesinler. Bir şeyi anlatacaksanız, elbette taraf olacaksınız. Burada önemli olan, gençlerin bazı şeyleri öğrenecek olmasıdır. Gençler "Bu da mı oldu?" diyecekler. "Hatırla Sevgili" dizisinde Başbakan’ını asmış bir ülke olduğumuz hatırlatıldı. Masumlaşan suçluları tanıttık. Bu filmde seyirciyi yine sarsacağız. Elena seyirciyi sarsacak.


"6-7 Eylül olayları" nedir?

/images/100/0x0/55ea5887f018fbb8f879ee5d

Tarihte "6-7 Eylül olayları" adıyla bilinen olaylarda, 1955 yılında "Atatürk’ün evine bomba atıldı" yalanıyla kışkırtılanlar tarafından İstanbul’da bulunan azınlıkların ev, işyeri ve ibadethaneleri yağmalandı. Olayların kökeninde toplumdaki ekonomik dengesizlik ve siyasal sorunlar yatmaktaydı. Yunanistan’daki Enosis çığlıkları ve yeni filizlenmeye başlayan Kıbrıs sorunu, Türkiye’de gayrimüslim vatandaşlara karşı bir önyargının oluşmasına neden oldu.

Özel hayat mahremdir gizlenmesi gerekir

Gelelim Beren Saat’in özel hayatına. Kamera dışındaki hayatınız pek bilinmiyor, bunun özel bir nedeni mi var?

- Bence özel hayat mahremdir. Uluorta gündeme gelmesi gereken bir şey değil. Diziyle, filmle, yaptıklarımla ortada olmam daha iyi. Hele bir ilişki söz konusuysa, o daha da kötü. Çünkü o zaman da ilişki, iki kişinin ilişkisi olmaktan çıkıyor. Sonra bir de bakmışsınız, sizin yerinize başkaları yönlendiriyor ilişkinizi.

Yaz gelip geçti, Beren Saat tatil imkanı bulabildi mi?

- Çok kısa kısa, iki-üç günlük tatiller yapabildim. Toplayabildiğim kadar enerji topladım ve şimdi yine kamera önündeyim.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!