Erken tanı hayat kurtarıyor

Güncelleme Tarihi:

Erken tanı hayat kurtarıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2009 14:39

Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tedavide başarı yüzde yüz oluyor.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Petek Balkanlı Kaplan, yaptığı basın toplantısında, rahim ağzı kanserinin genellikle 25-35 yaşları arasında oluşmaya başladığını ve rahim ağzında başlayan anormal hücre büyümelerin zamanla dış kısımda sınırları belli kanser oluşturduğunu söyledi..

Rahim ağzı kanserinin ilerlemesinin çok hızlı olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Kaplan, kanserin erken dönemde saptanabilmesi için tüm kadınların düzenli olarak jinekolojik muayene ve pap smear testi yaptırmalarının önemli olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri verdi: “Rahim ağzı kanserine, erken yaşlarda cinsel ilişki, birden çok partnerle cinsel ilişki, erken yaşta cinsel temasın başlaması, düşük sosyoekonomik düzey, sigara kullanımı, genital papilomavirüs enfeksiyonu (HPV) ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden olarak sayılabilir. Erken evre kanserlerinin tedavisinde sadece rahim ağzı ve rahmin alınması ile başarılı sonuçlar elde edilirken, ilerlemiş kanserde büyük ameliyatlar, radyoterapi ve kemoterapi gerekir. Rahim ağzı kanseri erken dönemde yakalandığında, tedavide başarı yüzde 100'dür.”

Rutin testler önemli

Rahim ağzı kanserinin erken evrelerinde kendisini göstermediği için rutin testlerin yaptırılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Doç. Dr. Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Rahim ağzı kanserinin erken evrelerinde hastada hiçbir rahatsızlık, bulgu görülmeyebilir. Kanseri erken dönemde teşhis edebilmek için yıllık rutin pap smear testi yapılması ve jinekolojik muayene gereklidir. Hastalık ilerlediğinde kanlı akıntı, ilişki sonrası kanama ve düzensiz kanama gibi şikayetler ortaya çıkar.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!