Erken gelen menopoz

Güncelleme Tarihi:

Erken gelen menopoz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eğer doktorunuz size perimenopoz teşhisi koyduysa hiç endişelenmeyin. Perimenopoz bir hastalık değil, vücudun kendini dengeleme dönemidir. Bu dönemde sıkıntı çekmemek için bazı noktalara dikkat edin.

Genellikle 40 yaşındaki kadınlarda, menopoza hazırlık sayılan perimenopoz dönemini teşhis etmek kolay değil. Stres ve adet öncesi sorunlarla perimenopoz belirtileri birbiriyle karıştırılabiliyor.

Menopoz, adetten kesilmeyle başlar. Doktorlar, bir yıl süreyle adet görmeyen kadının menopoz dönemine girdiğini kabul ederler. Menopozdan önceki son dört yıl ise perimenopoz dönemidir. Adet kanamaları kesilmez, fakat düzeni bozulur. Adet kanamalarının başlama tarihi gecikebilir, kanamalar uzun ya da çok kısa sürebilir. Bu arada sıcak basmaları, huzursuzluk hissi ve vajinada kuruluk başlayabilir. Bu belirtiler yumurtalıkların üreme organı olma özellliklerini yavaş yavaş kaybetmeye başladıklarına işaret olarak sayılıyor. Yumurtalıklar kanamayı hızlandıran östrojen ve projesteron hormonlarının salgılanmasını yavaşlatırlar. Östrojen miktarı birden çok azalıp çoğalabilir. Üreme organlarınız değişime hazır değildirler ve büyük bir mücadele vermeden bu değişim gerçekleşmeyecektir. Perimenopoz belirtileri, başka sorunların da habercisi olabilir. Bu nedenle adet kanamaları düzensizleşen, şiddetli kramplardan yakınan kanamaların miktarında sık sık değişmeler olan kişiler, mutlaka bir doktora başvurmalıdırlar.

NELER YAPILMALI?

- Doktorlar, öncelikle sigara tiryakilerini uyarıyorlar. Sigara, kan damarlarını büzer. Bu da sıcak basmalarının artmasına neden olur. Sigara içen kişilerde perimenopoz döneminin sigara içmeyenlere oranla iki yıl daha erken başladığı biliniyor.

- Beslenme alışkanlıklarınızı yeniden gözden geçirin. Kafein, alkol, baharatlı yiyecekler, fazla tuz ve şeker kullanmak sıcak basmalarını şiddetlendirir.

- Bu dönemde kemik erimesine karşı önlem alınması gerekiyor. Perimenopoz dönemindeki kadınların, günde 1500 miligram kalsiyum almaları şart. Günde üç bardak süt içmek ya da kalsiyum bakımından zengin yiyeceklerle beslenmek, yeterli olabilir.

- 40 yaşına gelen kadınlar mutlaka düzenli bir şekilde vücut egzersizleri yapmalılar. Günde yarım saat hızlı bir tempoyla yürümek bile kan dolaşımını hızlandırır. Her gün en az sekiz bardak su içmek gerekir. Bu dönemde hormon tedavisi yaptırmak sakıncalı olabilir. Ağızdan alınan düşük dozdaki doğum kontrol hapları perimenopoz sıkıntılarını giderebilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!