Erkekler topuklu giyiyor buna Sarkozy efekti deniyor

Güncelleme Tarihi:

Erkekler topuklu giyiyor buna Sarkozy efekti deniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2008 00:00

Nicolas Sarkozy’deki Napolyon kompleksi, ülkesinde öteden beri alay konusu. Ama Küçük Nicolas’yı topuklu ayakkabılarıyla dünya gündemine taşıyan, eşi Carla Bruni ile İngiltere’ye yaptığı resmi ziyaret oldu. İngiliz gazetelerinde bu topuklar üzerine çıkan yorumlardan sonra, topuklu erkek ayakkabı satışında artış olduğu belirlendi.

İktidardaki erkeğin boy sorunu, Fransa’dan dünyaya yayılan bir problem. Boyunun kısalığı, Napolyon için önemli bir psikolojik engeldi. Yaşadığı sırada bu çok tartışılan bir konuydu. Oda uşağı Constant, anılarında tartışmalara son noktayı koymak istemiş, "Boyu tam tamına beş ayak iki parmak üç çizgiydi" diye yazmıştı. Bu da 1 metre 68 santim 5 milimetre anlamına geliyordu. Ama bugün bile Napolyon’un boyu tartışılıyor ve 1.65’in çok altında olduğu iddia ediliyor.

Napolyon, bu hassasiyetiyle erkeklerde sık rastlanan bir komplekse adını koydu. 200 yıl sonra Fransa’yı yine kısa boylu bir erkek yönetiyor, üstelik erkeklerin ortalama olarak çok daha uzun olduğu bir dönemde. Boyunun kısalığına hiç aldırmasa belki bu kadar alay konusu olmayacak. Ama onda Napolyon kompleksi var. Kendisinden uzun iki karısının da hep düz pabuçlar giymesi, diğer liderlerle fotoğraf çektirirken ya pozisyonunu ayarlaması ya da ayak uçlarında yükselmesi bunu yeterince gösteriyor. Peki ya topuklu ayakkabı giymesi?

İNGİLTERE ZİYARETİNDE YENİ AKIM BAŞLATTI

Nicolas Sarkozy’nin topuklu ayakkabıları, dünya ölçeğinde ilk kez İngiltere ziyareti sırasında dikkatleri çekti. Zemine sıfır düz pabuç giymiş eşi Carla Bruni ile, Kraliçe Elizabeth ve Prens Philip’in yanında durup fotoğraf çektirdiklerinde, İngiltere’deki bütün gazete editörlerinin gözü dört çift ayağa çevrilmişti. Birçok İngiliz gazetesinde Sarkozy’nin birkaç santimlik topuğu iyice gözükecek şekilde zoom yapıldı bu fotoğraflara. Üstelik, ayakkabının topuğu sadece dışarıda gözüken kısımdan ibaret değildi. Ayakkabının içinde de bir yükselti vardı. Karısının Christian Dior marka babetleri, markası bile bilinmeyen bu erkek topuklu ayakkabılarının yanında ikinci planda kaldı.

Bir süre sonra Londra’daki Selfridge mağaza zincirinin erkek giyim reyonu şefi David Walker-Smith, 5 santime kadar varabilen gizli topuklu erkek ayakkabıların satışında bir fırlama olduğunu söyleyince, tüm dünya gazeteleri konuya eğildiler. Tom Cruise, Mick Jagger, Elton John, Karl Lagerfeld gibi ünlüler de bu tür ayakkabıları seviyordu. Ama onlar böyle bir moda başlatmayı başaramamışlardı. Çünkü Mick Jagger (1.78), Karl Lagerfeld (1.80) ve Elton John (1.70) bu tür ayakkabıları boylarını uzatmak için değil çarpıcı ve farklı görünmek için tercih ediyorlardı, Tom Cruise ise filmlerde boyunun kısalığını kamera hilesiyle saklayabiliyordu.
/images/100/0x0/55ea934df018fbb8f888f496

Aslında 1970’lerin sonunda bir ara erkeklerde "Küba topukları" lanse edilmişti. Bu işte öncülüğü, yine boyunun kısalığından yakınan şarkıcı Prince üstlenmişti, hatta 1989’da Elle dergisi, Küba topuklarına epeyce bir yer ayırmıştı. ( Küba topuklu ayakkabıların kökeni, latin dansçıların pabuçları.) Ama mağaza sahipleri, bütün çabalara rağmen Küba topuklarının ciddi bir akım haline gelemediğini söylüyorlar.

Sarkozy’nin ayakkabıları çok daha farklı. Onun hem Cumhurbaşkanı olması, hem de çok güzel bir kadınla evli olması, erkeklere topuklar konusunda olumlu mesaj verdiği için, bu akıma "Sarkozy efekti" deniyor.

BUNLARI KİM SEÇTİYSE GİYOTİNE YOLLAMALI

Dünyanın en iyi erkek ayakkabılarını yaptığı söylenen İtalyan Silvano Lattanzi, topuklu erkek ayakkabısını hiç de tuhaf karşılamıyor. Sarkozy efektini onunla tartışmaya çalışan El Pais muhabirine şöyle diyor: "Bunda ne var ki? Bir erkek topuklarla daha iyi hissediyorsa kendini, neden giymesin? Belki de gözümüz alışır zamanla."

Müşterileri arasında krallar ve başkanlar bulunan, ayakkabı fiyatı 5 bin ile 20 bin Euro arasında değişen Lattanzi ideal erkek topuğunu da şöyle tanımlıyor: "Kusursuz olması için erkek topuğunun fazla göze batmaması gerek. Dışarıda sadece 28-30 milimetre olmalı, içeride de bunun iki katı olabilir." İşte bu nedenle, Lattanzi usta, Sarkozy stilini onaylamıyor ve suçu Carla’da buluyor: "Bu ayakkabıları kim bulduysa onu giyotine yollamalı! Carla’nın da kocasına böyle bir ayakkabı giymeyi yasaklaması lazım."

Asıl işi kadın ayakkabısı yapmak olan, sonradan erkek koleksiyonu da üretmeye başlayan tasarımcılar, Lattanzi kadar tutucu değil. Örneğin Fendi bu seneki koleksiyonunda Sarkozy efektini son noktasına taşıyan kırmızı topuklu erkek ayakkabısıyla adından çok söz ettirdi. Şimdilik böyle bir ayakkabının yaygınlaşması düşünülemez ama geleceğin ilk adımı da olabilir.

LİDERLERDE NAPOLYON KOMPLEKSİ

Muhalifleri onu da Napolyon kompleksine sahip olmakla suçluyor ama Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin için kimse "topuklu ayakkabı giyiyor" iddiasında bulunmadı. Ancak Başbakanı Dimitri Medvedev’in ondan birkaç santim kısa olmasının, bu role seçilmesinde etkili olduğunu iddia edenler var. Topuklu ayakkabı giydiği söylenen bir başka lider İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi. Onun boyu, ülkesinde ciddi bir mizah konusu. Ama Berlusconi, Sarkozy’nin aksine bu konu hakkında rahatlıkla konuşuyor: "Putin ve Sarkozy’den daha uzunum. Prodi kadar uzunum ben de. Boyum 1.71. Niçin bütün karikatürcüler beni cüce gibi çiziyor bilmiyorum."

DÜNYAYI YÖNETENLERİN BOYU

Vladimir Putin:1.70 (resmi)

1.67 (dedikodu)

Dimitri Medvedev:1.68

Angela Merkel:1.68

Nicolas Sarkozy:1.70 (resmi)

1.65 (dedikodu)

George W. Bush:1.83

Silvio Berlusconi:1.71

Romano Prodi:1.74

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!