Türkiye'nin en çok okunan haftalık dergilerinden Tempo, son sayısında kalp hastalıkları ve
balık arasındaki ilişkiyi araştırdı. Balıkta bulunan omega-3 ve omega 6 yağları, kalp ve damar hastalıklarına karşı en iyi koruyucu.TEMPO'nun son sayısında uzmanlar, kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için haftada 2-3 kez balık yenmesini önerdiler. Alaska, Grönland gibi kuzey ülkelerinde yaşayan ve günlük mönülerinde deniz ürünlerinin ağırlıklı yer tuttuğu insanlarda kalp hastalıkları çok daha az görülüyor. Balıkta proteinin yanı sıra ‘‘doymamış yağ asitleri’’ denilen omega-3 ve omega-6, bol miktarda bulunuyor. Kadıköy Acıbadem Hastanesi Beslenme ve
Diyet Uzmanı Åžengül Sangu, haftada 2-3 kez balık tüketilmesini önererek ‘‘Omega-3'ün en iyi kaynağı balıktır. Ancak semizotu gibi yeÅŸil yapraklı sebzelerde, fındık, badem ve avokado giibi gidalarda da bulunuyor. Omega-3, böbrek hastalıkları, hipertansiyon, tip 2 diyabet, bazı özel böbrek hastalıkları, depresyon, kronik akciÄŸer hastalıklarında etkili’’ diye konuÅŸtu.Marmara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Serdar Fak da ‘‘Sadece balık yaÄŸlarını ön plana çıkarmak yanlış. Kalp saÄŸlığı açısından genel olarak yaÅŸam tarzı önemli. Yani doÄŸru beslenmenin yanı sıra, düzenli egzersiz ve özellikle sigaradan uzak durmak ÅŸart’’ dedi.Â
button