En iyi giyinen erkek 8.6'yla Rahmi Koç

Güncelleme Tarihi:

En iyi giyinen erkek 8.6yla Rahmi Koç
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2002 01:48

Ünlü modacılardan Vural Gökçaylı, Cemil İpekçi, Sadık Kızılağaç, Cengiz Abazoğlu ve Ferruh Karakaşlı'dan Türkiye'deki ünlü erkeklerin giyim zevklerini değerlendirmelerini istedik.

Ünlü modacılardan Vural Gökçaylı, Cemil İpekçi, Sadık Kızılağaç, Cengiz Abazoğlu ve Ferruh Karakaşlı'dan Türkiye'deki ünlü erkeklerin giyim zevklerini değerlendirmelerini istedik. ‘‘Türkiye'nin en iyi giyinen erkeği kim?’’ sorumuza modacılardan dördü Rahmi Koç, biri Kenan Doğulu yanıtını verdi. Modacılar ayrıca bizim belirlediğimiz toplam kırk işadamı, sanatçı, gazeteci ve politikacının da giyim zevkine not verdi. En yüksek oy 10 üzerinden 8.6 ortalamayla Rahmi Koç'a, en düşük oy ise 4.4 ortalamayla Necmettin Erbakan'a ait.

Şık erkeğin el kitabı

Peki ‘‘iyi giyinmek’’ ne demektir? Şıklığın ölçüsü nedir? Modacılara göre takım elbise giymek şık olmak demek değil. Takım elbise zaten insana şık bir hava katıyor. Önemli olan insanın kendi tarzını yaratabilmesi. Yine de gözardı edilmemesi gereken bazı kurallar var. Her takım elbise giyen de şık olmuyor ne yazık ki. Ceket iki düğmeli mi olmalı üç düğmeli mi? Gömlek çizgili mi olmalı kareli mi? Kravat takarken nelere dikkat etmeli? Bu soruların cevaplarını www.sbg.fr.st sitesinde bulabilirsiniz.

TAKIM ELBİSELER

Düz renk:

Resmi bir takım elbisede kabul gören renkler gri ve laciverttir. Diğer tüm renkler -siyah hariç- fantezi olarak kabul edilir. Siyah takım elbise gece giyilir, bu yüzden saat 18.00'den önce giyilmesi uygun değildir. Beyaz takım elbise ise yazın bile tercih edilmemelidir. Açık bir renk giymek istiyorsanız kıra ve sıcak ülkelere uygun olan krem rengi bir takım elbise seçin.

Çizgili:

İnce ya da kalın, gri ya da beyaz çizgiler lacivert ya da siyah gibi resmi renklerle kullanıldığında son derece şık bir takım elbise ortaya çıkarır. Buna karşılık gri ya da beyazın dışında çizgilerin ve temelde siyah ya da lacivertin dışında renklerin kullanımı rüküşlüğe neden olur.

Prince-de-Galles :

Prince-de-Galles (prens dö gal) bir takım elbise düz renk bir takım elbisenin tek düzeliğini kırar. Buna benzer başka desenler de tercih edilebilir ama takım elbisenin resmiyetini bozmamak için ölçüyü kaçırmamak gerekir.

Tüvit:

Tüvitle ilgili bilinmesi gereken en önemli şey resmi olmayan bir kumaş olduğu ve şehir hayatından çok kır hayatına uygun olduğudur. Doğada gezinirken takım elbise giyilemeyeceğini düşünürsek tüvit takım elbiseyi rahat giyineceğiniz günlerde tercih edebilirsiniz. Kravatsız bir gömlek ya da polo bir tişört de tüvit takım elbisenizi tamamlamakta size yardımcı olacaktır.

ÜÇ TİP CEKET

Düz ceket:

Düz ceketler iki ya da üç düğmeli olur. Dört ya da fazla, hatta bir düğmeli ceketler olsa da ceketlerde iki ya da üç düğme kullanımı yaygındır. Üç düğmeli ceketler vücudu uzun gösterir ve düz bir karın muhafaza edebilmiş olanların kullanması daha uygundur. Galler prensi ve arkadaşı Brummel'e uzanan bir adet gereği kaç düğmeli olursa olsun ceketin en son düğmesi iliklenmez.

Kruvaze ceket:

Kruvaze ceketler düz ceketler kadar resmi değildir. Birbirini genişçe kapatan iki etek kısmından oluşur. Erkekler kruvaze ceketi sağdan ilikler (sağ etek kısmı solun üstüne gelecek şekilde), kadınlar ise soldan. Kruvaze ceketin iliklenmemesi çirkin bir görüntü ortaya çıkarır. Kruvaze ceket iri erkekleri olduklarından daha zayıf gösterir.

Blazer ceket:

Blazer ceket bir İngiliz klasiğidir. Genellikle lacivert renkte, altın rengi düğmeli ve çeşitli amblemlerle süslüdür. Yarı spor bir ceket olan blazer, gri pantolon üzerine giyilir. Beyaz ya da açık mavi bir gömlek ise blazer bir ceketin en iyi tamamlayıcısıdır (gömleğe ve blazer cekete tezat oluşturan renkte bir kravat seçilmelidir).

GÖMLEK: SEÇ SEÇ GİY

Hawai desenliler:

Kadınlar Hawai desenli gömlek giymiş bir erkeği sevimli değil itici buluyor. Anlayacağınız dolabınızı bu tarz gömleklerden temizlemenin zamanı geldi.

Çizgililer:

Dikey çizgiler tercih etmelisiniz. Çizgili gömlekle çizgili kravat kullanmanın şık kabul edilmediğini belirtmekte fayda var.

Düz renkliler:

Sade ama zevkli. Her şey seçtiğiniz renge bağlı. Beyaz gömlek her şeye uyar, dolabınızda mutlaka birkaç tane beyaz gömlek olmalı. Açık mavi gömlekler de oldukça kullanışlıdır. Çok canlı renklerdeki gömleklerden ise uzak durun.

Yakası ve bilekleri beyaz gömlekler:

Yakası ve bilekleri beyaz gömleklerde mavi en çok tercih edilen renktir. Kırmızı, yeşil, gri renkte ya da çizgili olanları da vardır ama siz yine de maviden şaşmayın.

Vichy kumaşlılar:

Vichy deseni son derece küçük ve sıkı olmadıkça resmi sayılmaz. Hayal edebileceğiniz her rengini bulmak mümkündür. Siz yine de en yaygın olarak kullanılan mavi ve kırmızı renklilerini tercih edin.

Kareliler:

Kareleri çok küçük olmadıkça resmi sayılmaz. Doğada yapılan bir gezintide kot pantolon üzerine giymeniz daha uygundur.

KRAVATTA SEÇENEKLER

Regat kravat:

Çapraz kesilmiş, üç parçadan oluşan Regat kravatlar günlük kullanımınıza hitap eden kravatlardır.

Papyon:

Bugün artık papyona pek kravat gözüyle bakılmıyor. Bağlamak zor olduğu için, artık hazır bağlanmış haliyle satılıyor. Smokin giydiğiniz özel gecelerde mutlaka papyon takmalısınız.

Ascot kravat:

En nadir bulunan kravatlardır. Günümüzde sadece prenslerin düğünlerinde takılır oldu. Adını aldığı meşhur Ascot yarışlarında (İngiltere'de aristokratların izlediği geleneksel at yarışları) takılması mecbur. Kravatın yakanın iki tarafından sarkan iki parçası göğüste çaprazlanıp, bir kravat iğnesiyle tutturuluyor. İğnenin (mümkünse gerçek) bir inci taşıması da giysinize ilave bir şıklık katacaktır.

BEYLER AKLINIZDA BULUNSUN

Balina desenli kravat asla!

Kravat ancak kemer tokasını kapatacak uzunlukta olmalıdır.

Ceketin sol cebine konan süs mendiliyle asla uyumlu olmamalıdır.

Aynı kural pantolon askısı için de geçerli.

Balina, banknot, kuru kafa ya da balık desenliler kullanılmamalıdır.

Her zaman gömlekle tezat oluşturmalıdır.

Astarı asla görünmemelidir.

Kalitesinin göstergesi olarak zarf kısmında saklı yedek iplik barındırmalıdır.

Çözüldüğü zaman başlangıçtaki boyunu almalıdır.

Geceleri sadece siyah ayakkabı

İyi bir ayakkabı tamamen deriden yapılmış olmalıdır (tabanı dahil). Burada sözünü ettiğimiz resmi ayakkabılar tabii ki. Deri tabanlar yolda çok güçlü ses çıkarır: bütün mahalle sizin geldiğinizi duyar, bu da sizi daha enerjik yürümeye iter. Tek kötü tarafı tabana yapışan çakıl taşlarıdır.

Deriden başka maddeler de vardır: yılan derisi (yüklü bir servete konduysanız tavsiye edilir) ve süet (çok şık ama bakımı zor) gibi.

Resmi olarak kabul gören iki renk vardır: siyah ve kestane rengi. Akşam dışarı çıktığınızda ise tek bir renge izin var, o da siyah.

Koyu renkle kemer takılmaz

Kemer, gerek maddesi gerek rengiyle ayakkabıyla uyumlu olmalıdır. Parlak deri ayakkabı giydiğiniz zaman sakın yılan derisi kemer takmayın.

Koyu renk bir takım giyildiğinde kemer takılması yaygın değildir, pantolonunuz düşüyorsa pantolon askısı kullanmayı tercih edin. Smokin, frak ve jaket gibi tören giysileriyle kemer kullanmayı ise aklınızdan bile geçirmeyin.

Siz bir reklam panosu değilsiniz. Tokasında marka amblemini (Gucci ya da Chanel) taşıyan kemerleri takmaktan kaçının.

Eldivenin soylusu deri olanı

Eldivenin ince olmasına ve eli tamamen kavramasına dikkat etmelisiniz.

Eldivenlerin rengi ayakkabıların rengiyle uyumlu olmalıdır

Spor eldiven olmadıkça başka renkte eldiven kullanmak kesinlikle yasaktır.

Eldiven yapmak için geyik derisi, oğlak derisi gibi farklı deriler kullanılır.

Astarı yün ya da ipek olanları tercih edin. Deri eldivenin tek kötü özelliği ise yağmur yiyince renginin solmasıdır.

Eldiven üzerindeki düğmelerin şık olarak değerlendirilmediği aklınızda olsun.


EN İYİ GİYİNMEDE İPİ GÖĞÜSLEYENLER

işadamı

Rahmi Koç

Bülent Eczacıbaşı

Cem Boyner

sanatçı/şovmen

Aziz Üstel

Tarkan

Okan Bayülgen

gazeteci

Fatih Altaylı

Uğur Dündar

Ali Kırca

politikacı

İsmail Cem

Kemal Derviş

Devlet Bahçeli
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!