En iyi 10 plaj kitabı

Güncelleme Tarihi:

En iyi 10 plaj kitabı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2010 00:00

Plajda kimi kumlara uzanır saatlerce güneşlenir, kimi de sudan kafasını çıkarıp kurumaya fırsat bulamaz. Bazıları da bir şezlonga uzanıp kışın yığdığı kitapların içinde kaybolmanın hayalini kurar. Bu haftanın jürisi deniz kum ve güneşe en çok yakışan kitapları seçti. Aralarında tuğla gibi olanlar da var bir çırpıda okunanlar da. İşte dalga sesleri eşliğinde en iyi 10 plaj kitabı

EN İYİ 10

1- Tuhaf / ERTUĞRUL ÖZKÖK
2- İstanbul Hatırası / AHMET ÜMİT
3- Sahilde Kafka / HARUKI MURAKAMI
4- Dikizleme Günlüğü / HAL NIEDZVIECKI
5- Görünmeyen / PAUL AUSTER
6- İncir Tarihi / FARUK DUMAN
7- Bir Yazın Tarihi /H. ZİYA UŞAKLIGİL
8- Kitaplardan Kurtulabileceğinizi Sanmayın / ECO-CARRIERE
9- Ölü bir dilde aşk / LEE SIEGEL
10- Ve.. Sonraki Hayattan 40 Öykü / DAVID EAGLEMAN

TUHAF / ERTUĞRUL ÖZKÖK / DOĞAN KİTAP
Özkök’ün tuhaf hakikatleri


Ertuğrul Özkök’ün Hürriyet’in Genel Yayın Yönetmenliği koltuğunu bıraktıktan sonra kaleme aldığı ‘Tuhaf’ Haziran’da çıktı. Özkök’ün beşinci kitabı köşe yazılarından derleme değil; insan yaşamıyla kesişen gizemli doğa olayları ve tuhaf ayrıntılara yoğunlaşıyor. Hz. İsa’nın babasının kimliğinden tutun da Mevlana’nın mezar odasının sırrına kadar, kendi çocukluk yıllarına inen hikayeler anlatılıyor: “Ben size bu kitapta, başkalarının hayatlarından ve kendi hayallerimden inşa ettiğim tuhaf hakikatleri anlatacağım. Tek şartım var: Sorgulamayacaksınız, kayıtsız şartsız inanacaksınız” diyen Özkök’ün kitabı Ayşe Arman, Gani Müjde ve Buket Aşçı’nın favorilerinden. 16 lira.

İSTANBUL HATIRASI / AHMET ÜMİT / EVEREST YAYINLARI
Seri cinayetlerle İstanbul

Polisiye denince ilk akla gelen isimlerden Ahmet Ümit’in ‘İstanbul Hatırası’ peş peşe işlenen cinayetler etrafında kurgulanıyor. Farklı dönemlerden İstanbul hikayelerini kesiştirip, gerilimi zirveye taşayan Ümit, başrolü İstanbul’a vermiş. Ümit kitabını; “Tutucusundan modernine, eski İstanbullusundan yeni göç etmişine, milliyetçisinden gayrımüslimine varana dek İstanbullu diye adlandırılabilecek herkes bu kitabın içinde kendi öyküleriyle birlikte İstanbul’un devasa çarklarının dişlilerini dile getiriyor” diye anlatıyor. Doğan Hızlan, Ayşe Arman ve Gani Müjde’nin favorisi. 20 lira

SAHİLDE KAFKA / HARUKI MURAKAMI / DOĞAN KİTAP
New York Times’ın gözdesi


Roman, 15 yaşındaki Kafka’nın annesini aramasıyla başlıyor. Tam 650 sayfa. Zihni hem yoran, hem de rahatlatan bir kitap. 21. yüzyılın önemli kalemlerinden Japon edebiyatçı Haruki Murakami’nin en iyi romanı sayılıyor. Sahilde Kafka, yayınlandığı 2005’te New York Times’ın ‘En İyi 10 Roman’ listesine girdi. 2006’da da World Fantasy ve Franz Kafka Ödülleri’ni aldı. Murakami hikayenin nereye gideceğini bilmeden sadece savruk cümlelerle yazmaya başladığını söylüyor. Hüseyin Can Erkin’in çevirdiği kitabı Burcu Aktaş ve Cüneyt Özdemir tavsiye ediyor. 33 lira.

DİKİZLEME GÜNLÜĞÜ / HAL NIEDZVIECKI / AYRINTI YAYINLARI
Dikizlemeden duramayanlara

Niedzviecki bir dedektif gibi, mahremiyet yoksunu çağımızı didikliyor. Bir denemesinde küçük kızının güvenliği için dadısını, hırsızlardan sakınmak için de arka bahçesini gözetliyor. Bir diğerinde de yarattığı kurgu dedektife; video bloglarından Twitter’a uzanan eğlenceli yolculuğunu anlattırıyor. “Bu kitapla popüler kültürün röntgenciliğe, röntgenciliğin sanata, habere ve gazeteciliğe nasıl dönüştüğüne tanık oluyoruz” diyor. Gökçe Gündüç’ün çevirdiği Dikizleme Günlüğü, Gani Müjde’ye göre bu yazın olmazsa olmazlarından. 22 lira.

GÖRÜNMEYEN / PAUL AUSTER / CAN YAYINLARI
New York’tan Karayipler’e

Paul Auster hayranlarının merakla beklediği ‘Görünmeyen’ bu yılın çok satanlarından. Şair olmak isteyen Adam Walker ve yakınları etrafında dönen karmaşık cinsel ilişkiler ağını, New York’tan Karayip Adaları’na uzanarak anlatıyor Auster. Vietnam Savaşı’na öfkeli 68 kuşağının adalet arayışına da tanıklık ettiğimiz roman, pek çok eleştirmene göre Auster’ın en iyi kitabı. Cüneyt Özdemir’in favorisi olan bu kitabın çevirmeni Seçkin Selvi. Auster’ın ‘New York Üçlemesi’ adlı eseri de Ayşe Arman’ın plaj gözdesi. 16 lira.

İNCİR TARİHİ / FARUK DUMAN / CAN YAYINLARI
Zeyrek ve Ümmik’in hikayesi


Şubat’ta okurla buluşan ‘İncir Tarihi’nin baş karakteri Zeyrek, çocukluğunu Üsküdar’da geçirmiş, eğitim fırsatı bulamamış. Ne biliyorsa hepsini yolculuklarından öğrenmiş. Kitap; Zeyrek ve arkadaşı Ümmik etrafında şekillenen bir tarihsel serüven. Duman “Başımdan geçirdiğim olayları anlatmaya başlamamın nedeni, bir kere kaza eseri de olsa kalemi elime almış olmamdır” diye açıklıyor kitabın ortaya çıkışını. Doğan Hızlan’a göre bu yaz için en iyi sahil kitabı. 22,5 lira.

BİR YAZIN TARİHİ / HALİD ZİYA UŞAKLIGİL / ÖZGÜR YAYINLARI
En eski öyküleri

Cumhuriyet döneminin büyük romancılarından Uşaklıgil’in ilk öykülerinden bir derleme. Dört yıl taşrada mühendislik yapan Hasan; yaz tatili için İstanbul’a akrabalarının yanına gelir ve küçüklüklerini hatırladığı dört kızdan hangisine aşık olduğunu bir türlü anlayamaz. Yine de kızlardan en çok Meliha’da aklı kalır... Selim İleri’ye göre tam yaza yakışır bir kitap. Buket Aşçı ise, yazarın ekrana uyarlanan ‘Aşkı Memnu’ kitabının da atlanmamasını, mutlaka okunmasını öneriyor. Bir Yazın Tarihi 12 lira.

KİTAPLARDAN KURTULABİLECEĞİNİZİ SANMAYIN/ECO-CARRIERE/CAN YAYINLARI
İnternetten Mevlana’ya

İki kitap aşığı Umberto Eco ve J. C. Carriére’in çarpıcı diyaloglarından derlenmiş. Kitabın 5 bin yıllık tarihi bu diyalogların konusu. İki entelektüel, zaman mekan demeden bir sohbete dalıp, ‘İnternet olsaydı, Yahudi soykırımı olur muydu?’ sorusundan giriyor, Atatürk’ün tarihteki rolünden çıkıyor. Öyle bir sohbet ki bu; içinde Mevlana da var Salman Rüşdi de. Bu sohbet modernizme ve teknolojinin kullanışına yönelik tespitler de içeriyor. Semih Gümüş’ün gözde olan kitabı Sosi Dolanoğlu çevirdi. 20 lira.

ÖLÜ BİR DİLDE AŞK / LEE SIEGEL / AYRINTI YAYINLARI
Kamasutra üzerinden aşk


Okurken; gizemi, ıstırabı, entrikayı ve mağlubiyeti hissedebilmek mümkün. Merkezine Hindistan’ı koyan öykü, Profesör Roth’un Tac Mahal’de gördüğü kadına aşkını, çelişkilerini ve gizemini anlatıyor. Roth evli ama hissettiği yasak aşkı Hindistan ve ölü dil Sanskritçe’yle yazılan ‘Kamasutra’ üzerinden anlamaya çalışıyor. Romana ten, beden, arzu, seks ve erotizm hakim. Buket Aşçı’nın favorisinin çevirmeni Esra Arışan, 30 lira.

VE SONRAKİ HAYATTAN KIRK ÖYKÜ / DAVID EAGLEMAN / DOMİNGO YAYINEVİ
Öteki dünyadan notlar


‘Öldükten sonra ne olacak?’ sorusu üzerinden 40 öyküyle seslenen Eagleman, hayalgücünü son damlasına kadar kullanıyor. Ölüm sonrası için sarsıcı, komik ve hüzünlü senaryolar geliştiriyor. Geleneksel kavramları da yerle bir ediyor. Time dergisi ‘Eagleman gerçekten farklı. Kitabı okuyun, büyülenin’ derken, Observer’ın ünlü eleştirmeni Geoff Dyer, ‘Şaşırtıcı derecede orijinal... Dudak uçuklatacak kadar dahice” yorumunu yapıyor. Duygu Akın çevirdi, Tuna Kiremitçi tavsiye ediyor. 14 lira.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!