En çok yapılan diyet hataları

Güncelleme Tarihi:

En çok yapılan diyet hataları
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2006 00:00

Sadece salata ve meyve yiyerek kilo vermeye çalıştığınız halde başarılı olamıyorsanız, yalnız değilsiniz. Bu aslında birçok kişinin yaşadığı bir problem ve çoğunlukla diyet sırasında yapılan hatalardan kaynaklanıyor. Biz de diyetisyen Aşkın Yüksel ile en çok yapılan diyet hataları ve çözümleri üzerine konuştuk.

Hizmet Hastenesi’nde görev yapan diyetisyen Aşkın Yüksel’e göre, Türk kadınlarının yüzde 30’u kilolu ve bu oran her geçen gün artıyor. Hemen sonuca ulaşmak isteme, egzersiz yapmama hatta gereğinden fazla tüketilen light ürünler bile diyeti olumsuz yönde etkiliyor ve kilo veremediğini gören kişi, diyet yapmaktan vazgeçiyor. Oysa birkaç etkili kurala uyarak istenilen kiloya kolayca ulaşılabilir. İşte bunlardan bazıları..

7 KISA VADELİ DÜŞÜNMEK

Kısa dönem boyunca aç kalmayı diyet olarak algılayanlar, yine kısa sürede diyeti bırakmak zorunda kalırlar. Buna göre sağlıklı bir diyet programında, günlük alınması gereken kalori miktarı, kadınlarda 1300, erkeklerde ise 1500 olmalı. Örneğin 1000 ya da daha az kalorilik bir diyet uygulamaya kalkarsanız, sürekli aç kalmaktan ötürü diyeti yarıda bırakma olasılığınız artacaktır.

7 ÜNLÜLERİN DİYETLERİNİ TAKİP ETMEK

Jennifer Aniston gibi görünme fikri çekici gelebilir ama uyguladığı diyeti uygulamak çok da doğru olmayabilir. Ünlülerin yaptığı çoğu diyet, belli bir besin ya da besin grubunu programın dışında tutmaya yönelik olduğundan, bağlı kalınmaları ve başarılı olunması zor diyetler grubunda yer alıyor. Bunun yerine hem karbonhidrat hem de protein içeren az yağlı bir diyet tercih edilmeli.

7 YEDİKLERİNİZ KONUSUNDA KENDİNİZİ ALDATMAK

Diyetinizi harfiyen uyguladığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak eğer hálá kilo vermiyorsanız, o zaman yedikleriniz konusunda kendinizi kandırıyorsunuzdur. Örneğin, çayın yanında yediğiniz o iki tane bisküviyi ya da doğum günü partisinde elinize tutuşturulan pastayı saymayı unutuyor olabilirsiniz. Eğer kilo verememekten şikayetçiyseniz, bir beslenme günlüğü tutun ve yiyip içtiğiniz her şeyi yazın.

7 EGZERSİZ YAPMAMAK

Elbette egzersiz olmadan da kilo verilebilir. Ancak egzersiz, metabolizmanızı hızlandıracağından çok daha fazla kalori yakarak, hedefinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Günde 20-30 dakikanızı egzersize ayırarak, haftada 700 kalori daha fazla harcayabilirsiniz. Bu da hiç diyet yapmasanız bile 10 günde 1 kg. verebileceğiniz anlamına geliyor. Egzersize vakit ayıramıyorsanız, asansör yerine merdiveni kullanmayı, toplu taşıma araçlarından erken inerek eve veya işe yürümeyi ve bisiklete binmeyi deneyin.

7 BAZI BESİNLERİ TAMAMEN LİSTE DIŞI TUTMAK

Çoğumuzun kafasında diyet, çok sevdiğimiz dondurma, çikolata, kızartma gibi bazı besinleri kesinlikle yememekle eşdeğer. Ancak eğer uzun vadeli bir diyet yapmak istiyorsanız, sevdiğiniz besinleri hiç yemeden o diyete devam edebilmeniz mümkün değil. Aslında işin hilesi şu: Sevdiğiniz besinlerden ufak bir porsiyonu arada bir yemek...

7 ÖĞÜN ATLAMAK

Öğün atladığınızda, kan şekeri seviyeniz düşer. Bu da tatlı besinlere olan ihtiyacınızı artırır. Bunun anlamı ise günün ileriki saatlerinde canınızın tatlı çekmesi demektir. Eğer kaçırdığınız öğünü yeseydiniz, yiyeceğiniz tatlıdan çok daha az kalori alacaktınız. Araştırmalar, kahvaltı yapmayanların günün ileriki saatlerinde daha çok kalori aldıklarını gösteriyor.

7 YEMEĞİ BÜYÜK PORSİYONLARDA YEMEK

Porsiyon ölçmek, kişiyi diyetten soğutan bir başka konu. Diyet birkaç hafta sıkı sıkıya uygulandıktan sonra, diyeti yapan kişi porsiyonların miktarını artık bildiğinden emin olarak, buna eskisi kadar özen göstermemeye başlıyor. Bu arada, porsiyon miktarı farkına varılmadan giderek artıyor. Bunun önüne geçmek için, markette alışverişinizi yaparken, ihtiyaç duyduğunuzdan fazlasını satın almayın.

7 İÇECEKLERİN DE KALORİ İÇERDİĞİNİ UNUTMAK

Eğer sodalı içecekleri, meyve sularını, kremalı kahveleri, şekerli çayları çok sık tüketiyorsanız, kilo vermede yine problem yaşarsınız. Örneğin, şöyle bol çikolatalı nefis bir cappucino size tam 120 kalori ve 8 gram yağ olarak geri döner. Ancak aynı cappucino’yu çikolatalı yerine tarçınlı içerseniz, kalorisi yüzde 50 azalmış olur.

RAMAZAN DİYETİ

Oruç, gün boyu aç ve susuz kalmayı gerektirdiğinden metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Eğer iftar ve sahurda bol yağlı, kalorili besinler tüketiliyorsa, kilo alınması kaçınılmazdır. Diyetisyen Aşkın Yüksel’in sizler için önerdiği "Ramazan Diyeti" ile kilo almak yerine kilo verebilir, istediğiniz ölçülere kavuşabilirsiniz.

SAHUR: Şekersiz çay veya bitkisel çay, 1 veya 1.5 kibrit kutusu beyaz peynir veya 1 adet yumurta, 2 orta dilim kepek ekmeği, 5-6 adet zeytin, 1 porsiyon taze meyve, çiğ sebze serbest.

İFTAR: 1 kase ılık çorba, 100 gr. beyaz et, 5 yemek kaşığı zeytinyağlı sebze, 3 yemek kaşığı pirinç veya bulgur pilavı, 1 orta dilim kepek ekmeği ve sınırsız salata.

İFTARDAN 2 SAAT SONRA: 1 su bardağı süt veya yoğurt, 2 porsiyon meyve (200 gr.), 5-6 adet şekersiz bisküvi.

GECE: 4-5 adet kuru kayısı, 4-5 adet ceviz.

NOT: Diyete her gün 100 gr. meyve, sınırsız sebze, 4-5 kepekli bisküvi ilave edilebilir. Haftada 1 veya 2 kere süt tatlısı veya meyve tatlısı iftardan sonra alınabilir.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!