En çok ayaklar etkileniyor

Güncelleme Tarihi:

En çok ayaklar etkileniyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2014 00:00

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçın Ünlü diyabetli hastaların ayak sorunlarından korunması için önerilerde bulundu. Dr. Ünlü, "Diyabetten en sık etkilenen organlar ayaklardır. Şeker kontrol altında tutulmazsa, yıllar içinde sinir uçlarında tahribata yol açar" dedi.

Haberin Devamı

Günlük hayatta çok dikkat edilmeyen ayakkabı seçiminin, diyabetik ayak oluşumunda ve yaranın kötüleşmesinde çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Acıbadem Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Yalçın Ünlü, "Bu nedenle şeker hastaları için ayakkabı seçimi çok önemlidir. Sivri burunlu, sert tabanlı, dar ayakkabılar kullanılmamalıdır. Ayakkabılar yumuşak deriden ve burnu kapalı olmalı, mutlaka yumuşak bir tabanlık içermelidir" diye konuştu. Dr. Ünlü, diyabetli hastaların her akşam ayaklarını iyice muayene etmesi gerektiğini ve en küçük bir renk değişikliği veya yaranın varlığında hemen bir hekime başvurması gerektiğini söyledi.

Dr. Yalçın Ünlü, ayakların ılık su ve sabun ile yıkanması gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu:

"Ayaklar yıkandıktan sonra yumuşak bir havlu yardımıyla iyice kurulanmalı ve parmak araları hariç tutularak kremlenmelidir. Parmak aralarına krem sürülmemelidir. Evde çıplak ayakla dolaşılmamalı, pamuklu çorap ve burnu kapalı terlik kullanılmalıdır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!