GeriKelebek Editör
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Editör

Sonsuzluk ve Görelilik Sempozyumu20-24 Eylül 2005 tarihleri arasında Eski Foça'da Belediye'nin Sosyal Tesisleri'nde "Sonsuzluk ve Görelilik" isimli bir sempozyum gerçekleştirilecek. Sempozyum, "Mantık, Matematik ve Felsefe"nin (MMF) üçüncü konusu. Geçen yıl ise "KAOS" konusu tartışılmıştı. Sempozyum bildiri kitapları İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından bastırılıp katılımcılara dağıtılıyor. 3.sempozyum, 2005 Fizik Yılı da göz önünde bulundurularak "Sonsuzluk ve Görelilik" başlığı ile düzenlenecek. III.Ulusal Sempozyumu içinde yörede geziler yapılacak ve önceki yılda olduğu gibi halka yönelik etkinlikler düzenlenecek. Sempozyumda sunulacak bildiriler, İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından basılacak ve katılımcılara dağıtılacak. İletişim: Bildiri sunmak isteyen katılımcıların, bildirilerinin özetini bir sayfayı geçmeyecek şekilde ve en geç 22 Temmuz 2005 tarihine kadar Yard.Doç.Dr. Arzu Şen’e (a.sen@iku.edu.tr) göndermeleri... Ayrıntılı bilgi: //fen-edebiyat.iku.edu.tr/mmf3/ilkduyuru.htmToprak ve bitkide mikoriza kursuÇukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü 8Ğ10 Haziran 2005 tarihleri arasında Mikorizanın örneklenmesi, analizi ve değerlendirilmesi stratejileri (Sampling and evaluation strategies for Arbuscular Mycorrhiza Fungi (AMF)) başlıklı kurs düzenlemeyi planlıyor. Söz konusu kursta mikoriza ve Piriformospora konusunda özelde de kök biyolojisi konusunda son yıllardaki gelişmeler işlenecek. Kursun amacı: Toprakta yararlı mikroorganizmalardan mikoriza'nın bitki sağlığı ve toprak kalitesi üzerindeki etkileri konusundaki son gelişmeler ve kullanılan bilimsel ve teknik konular hakkında ülkemizdeki bilim insanlarını bilgilendirmek. Kurs, teorik ve pratik bilgileri birlikte işleyecek şekilde organize edildi. Kursa katılan adayların kurs sonunda mikorizanın topraktan nasıl izole edildiği, bitki köklerinde mikoriza varlığı ve nasıl teşhis edildiği konusunda laboratuvar bilgisi kazanması hedeflenmekte. Kursa Tarım ve Köy İşleri, Orman Bakanlıkları, Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü elemanları yanı sıra Üniversitelerin Ziraat Fakültelerinin (Bitki koruma, Toprak, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri, Peyzaj Mimarlığı ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümleri), Orman Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi (Biyoloji, Botanik, Mikrobiyoloji, Ekoloji Bölümleri) elemanları başvurabilir. İletişim: Tel: 322 3386819BİLTEK 2005 Uluslararası Bilişim KongresiTürkiye Bilişim Derneği (TBD) 10-12 Haziran 2005 tarihleri arasında Eskişehir Anemon Hotel’de BİLTEK 2005 Uluslararası Bilişim Kongresi düzenliyor. BİLTEK 2005, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) tarafından, araştırmacıların, uygulamacıların, özel sektörün, kamu kurum/kuruluşlarının ve eğitimcilerin bir araya gelerek, bilişim teknolojilerindeki yenilikleri, deneyimleri, gelişmeleri ve yaklaşımları tartışmaları amacı ile başlatılan kongreler serisinin ilkidir. BİLTEK 2005’in bu seneki ana teması ‘Yazılım’ olarak belirlenmiştir. Kongreye sektörden ve akademik dünyadan yaklaşık 700 kişilik üst düzey katılım beklenmektedir. BİLTEK 2005 hakkında daha ayrıntılı bilgi, www.biltek2005.org.tr adresinden alınabilir. "İnsan Bilimleri ve Felsefenin Kavşağında Teknik ve Teknoloji"Maltepe Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe ve Psikoloji Bölümleri işbirliğiyle ilki geçen yıl düzenlenen "İnsan Bilimleri ve Felsefe" Sempozyumu, bu yıl 03Ğ04 Haziran 2005 tarihlerinde Maltepe Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü Konferans Salonunda "İnsan Bilimleri ve Felsefenin Kavşağında Teknik ve Teknoloji" konusunu tartışıyor. Sempozyumda, teknik ve teknolojik gelişmeler ışığında bilimde, felsefede ve insan dünyasındaki değişimleri ele alacak. "Nermi Uygur" anısına düzenlenen sempozyuma yurtdışından ve yurtiçinden çok sayıda akademisyen konuşmacı katılacak. Değişen dünyanın bu değişim hızına ayak uydurabilmek; geleceği bugünden görüp, şekillendirebilmek, günümüz insan dünyasını bir bütün olarak anlamak, açıklamak ve tanımlamaktan geçmektedir. Sempozyumun bu amaca hizmet edeceği belirtiliyor.Katılanlar: Aytekin Berkman, Betül Çotuksöken, Zeynep Davran, Uluğ Nutku, Harun Tepe, Mücella Uluğ, Mircea Dumitru, Robert Newman, Figen Karadayı , Serdar Atav, Nermin Çelen, Pınar Eraslan, Sevil Atasoy, Yusuf Çotuksöken, Aytuğ Kolankaya, Levent Öne, Ömer Saydam Uysal, Peyami Çelikcan, Cemal Güzel, Neylan Ziyalar, Tüten Anğ, Sevgi İyi, Gülay Özkan, Bayhan ÜgeKonular: "Nermi Uygur’un Anısına...", "Felsefe Açısından Teknik ve Teknoloji", "İnsan Bilimleri Açısından Teknik ve Teknoloji", "Fırsatlar", "Tehditler" "Genel Bir Değerlendirme". Bilgi: 0 216 626 10 50 Ğ 1101/1102/1104/181, www.maltepe.edu.trYesek yesek ne yesek!Gazeteyi okuyorum, tanrım, kızartma yağında bütün zehirleri gözlere sokan son araştırmanın sonuçları tüyler ürpertici!.. 20-30 yıl önce saklayıp yeniden kullandığımız yağları anımsamak bile istemiyorum.. Sonra, kızartma yağlarını açıkta değil buzdolabında saklamamız gerektiği salık verilince, bir süre de öyle yaptık.. Hemen arkasından, kızartma yağlarını ikinci kez kullanmanın zararlarını okuduk; hepsi anında çöpe gitti! Tabii, bildiğiniz gibi çok geçmeden kızartmanın bizzat kendisinin bedene verdiği zararlar üzerine diziler sökün etti gazetelerde. Türk damak tadını bu anlamda bıraktık, Kızartama yağı ile ilgili ‘evrimsel gelişme’, aslında yiyeceklerle ilişkimizin fotoğrafı gibidir.Bilim son yıllarda yiyecek veya beslenme rejimlerimiz ile hastalık ve sağlık arasındaki ilişkiyi sorguluyor. Binlerce deneğin izlendiği kapsamlı ‘epidemiyolojik’ araştırmalardan bazı sonuçlar çıkartılmaya, ayrıca, moleküler düzeyde şişmanlık-yağ ve çeşitli hastalıklar arasındaki ilişkiler anlaşılmaya çalışılıyor.Tabii bilimin bu alanda en yeni ve en popüler konusu, beslenme rejimi ile kanser arasındaki ilişki. Acaba bazı yiyecekler veya yemek alışkanlıkları, kanseri tetikliyor mu? Bazı araştırmalara göre ‘yüksek yağ içeren beslenme şekli kolon, rektum, meme, prostat ve akciğer kanseri riskini yükseltiyor!’ (Liste, iç sayfalarımızda!)Fakat, başka araştırmalar, bilimin bütün bu ilişki arayışlarının henüz başında olduğunu vurguluyor.Buna rağmen kesin olan bazı noktalar var: ‘sanayi ürünü’, yani çok sayıda işlenmiş yiyecek ve yağlı besinler zararlı.. Herşeyin tazesini ye, üzerlerine ‘makine eli’ değmemiş bol meyve sebze tüket. Şişmanlık ile hastalıklar arasındaki birebir ilişkiyi ise artık tartışan bir Allahın kulu bile yok bilimciler arasında! Arabada radyoyu dinliyorum. Tıpçılar kendi aralarında sağlıklı beslenmeyi konuşuyor gibiler, ama aslında dinleyiciyi makasa almış durumdalar! Patates kızartmalarına ve benzeri ne kadar bol yağda kızartılmış ‘sanayi ürünü’ varsa, hepsine verip veriştiriyorlar. İki nokta ilginçti:Evde bir kişi için diyet olmaz! Herkes diyete uymalı!Mutfağın kumandanı kimse (tabii genellikle kadınlar) mutfakta sıkıyönetim uygulamalı!.. Evde sağlıklı beslenmenin yolu mutfakta kurallara sahip olmaktan ve bunları istisnasız ve katı olarak uygulamaktan geçer! İşe, mutfakta bir temizlik yapmakla (büyücek bir çöp torbasını hazırlayın!) ve hemen arkasından kuralları yazılı hale getirip asmakla başlanabilir!Gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla!Editör
False