Dünyada neler oluyor

Güncelleme Tarihi:

Dünyada neler oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2012 00:00

Haberin Devamı

Bu rahibe Munch’un torunu olabilir mi?

72 yaşındaki İngiliz rahibe Janet Weber, büyükannesi Eva Mudocci’nin Norveçli ünlü ressam Edward Munch’la bir kaçamağı olduğunu ve 1908’de ikizlerine gebe kaldığını iddia ediyor. Resmi kayıtlara bakıldığında Munch’un çocuk yapmadan öldüğü görülse de durum ciddi gibi... Janet Weber, DNA testleri yaptırmak için kolları sıvadı bile.
İddialara konu olan Eva Mudocci, zamanında Munch’un ilham kaynaklarından biriydi. Ünlü portresi The Brooch’ta kendisini model olarak görmek mümkün. Janet Weber’in iddiasıysa büyükannesi Eva Mudocci’yle 1903’te Paris’te tanışan Munch’un ikizleri olduğu; kemancı Evangeline Hope Muddock ve Eva Mudocci. Bu tanışmadan beş yıl sonra dünyaya geldi ikizler. Ve Eva Mudocci babalarının kim olduğunu asla söylemedi.
Janet Weber’in annesine durumu anlatansa, Eva Mudocci’nin yakın arkadaşı Bella Edwards oldu.
Janet Weber, miras peşinde olmadığını, sadece gerçek aile kökenlerini bulmak istediğini söylüyor.

Haberin Devamı

Venedik Mimarlık Bienali’nde Ortak Zemin konusu

13. Venedik Mimarlık Bienali, 29 Ağustos’ta Venedik Tersanesi’nde açıldı. 10 bin metrekarelik alana kurulan bienalde mimar, sanatçı ve akademisyenlerin hazırladığı 69 proje yer alıyor. Toplamda 119 katılımcının olduğu bienal için 55 pavilyon kuruldu. Hepsinin teması aynı; küratör David Chipperfield’in karar verdiği ‘Common Ground/Ortak Zemin’.
Chipperfield bu temanın sebebini şöyle anlatıyor: “Meslektaşlarımı, çağın bireyselliği önemseyen yaygın profesyonel ve kültürel eğilimlerine karşı eyleme geçmeleri için yüreklendiriyorum.”
Bienal 25 Kasım’a kadar görülebilir.

Unutulmaz poza 20 milyon dolar

ABD’li ressam, film yapımcısı ve yayıncı Andy Warhol’un (1928-1987) efsane aktör Marlon Brando’nun (1924-2004) ‘The Wild One’ adlı filminde motosikletli ve deri kıyafetli ünlü pozundan yaptığı ipek baskı (serigrafi) çalışmasının kasım ayında düzenlenecek müzayedede 20 milyon dolardan satılması bekleniyor. Christie’s’den yapılan açıklamaya göre Warhol’un ‘Marlon’ adını taşıyan çalışması sanatçının en ünlü Hollywood portrelerinden biri. Bir iş adamı ve Çağdaş Sanat Müzesi Mütevelli Üyesi Donald L. Bryant Jr.’ın koleksiyonundan alınan eser, müzayedenin savaş sonrası ve çağdaş sanat bölümünde satışa çıkarılacak.
Marlon Brando, 1953 tarihli filmde Johnny Strabler adlı bir motosiklet çetesi liderini canlandırmıştı. Bu filmin tanıtımı için çekilen pozu ise zamanla ikon haline gelmişti.

NEREDE NE VAR

NEW YORK

Haberin Devamı

MOMA’da Boetti retrospektifi

Madrid’deki Museo Reina Sofia ve Londra’daki Tate Modern’in ortaklaşa hazırladıkları ‘Alighiero Boetti: Game Plan’ sergisi, İtalyan sanatçı Alighiero Boetti’nin (1940-1994) İtalya dışında açılan en büyük retrospektif sergisi niteliğinde. 1 Kasım’a dek görülebilir.
www.moma.org

Shepard’ın yeni oyunu

Sam Shepard’ın yeni eseri ‘Heartless’ bu ay Signature Tiyatrosu’nda sahneleniyor. Kahramanımız Sally’nin hayatındaki sırlar, beklenmedik bir anda evine gelen bir ziyaretçiyle günyüzüne çıkmaya başlıyor. Gary Cole, Jenny Bacon, Julianne Nicholson başrolde.
www.signaturetheatre.org

LONDRA

Sıradışı bir sergi

Yeni sanatçılar keşfetmek istiyorsanız, Thomas Heatherwick’in ilk kişisel sergisi ‘Designing the Extraordinary’yi mutlaka görün. Pek çok tasarımı “Nasıl yani” diye sordurtuyor insana. 30 Eylül’e kadar V&A Museum’da. www.vam.ac.uk

Haberin Devamı

Tam bir İngiliz konseri

Eğer önümüzdeki haftalarda İngiltere’ye yolunuz düşecekse ülkenin en önemli müzisyenlerinden Elton John’un konserini kaçırmayın. 21 Eylül’de Londra’daki Wembley Arena’da.

PARİS

Strauss’un son operası

Paris Operası’nda 27 Eylül akşamına kadar, ünlü besteci Richard Strauss’un Capriccio operası sahneleniyor. Michaela Kaune, Bo Skovhus, Joseph Kaiser, Adrian Eröd, Peter Rose’un sahnede olacağı eseri Robert Carsen yönetiyor.
www.operadeparis.fr.

Pompidou’da bir Alman

80 yaşındaki Alman sanatçı Gerhard Richter, hala aktif olarak çalışıyor. Tate Modern ve Berlin NeueNational galeri tarafından hazırlanan sergide, kendisinin büyük retrospektifini izleyebilirsiniz. Centre Pompidou’da 24 Eylül’e kadar açık. www.centrepompidou.fr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!