Dünya yeni yılı böyle kutluyor

Güncelleme Tarihi:

Dünya yeni yılı böyle kutluyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2002 14:57

Almanya’da yılbaşı bir aile bayramı gibi kutlanıyor. Amerika’da ilk olarak hediyenin paketlenmesine bakılıyor. Fransa’da ise evli olmadan bir erkeğin kız arkadaşına parfüm hediye etmesi hoş karşılanmıyor. İsviçre’de yılbaşını misafirlikte geçirmek isteyenler, yanlarına kek, şarap bardağı ve bir parça kömür alıyor.

Haberin Devamı

Yılbaşı... Masal ve sihir kapısını açan en bilmeceli bayramlardan biri. Saf çocuklar, kurnaz gençler, olgun ve ciddi insanlar ve yaşlılar... Bunların hepsi yeniyıla kalan o son dakikaları sayarlar. Hareketli Japonlar, tutarlı İngilizler, sıcakkanlı Finlandiyalılar ve aşka çok önem veren Fransızlar, onlar da Noel’i kutluyor.

Bulgaristan’da yılbaşı  bir gelenek olarak ailece evde kutlanır. Kutlamalardan önce ailenin en küçük bireyi,  çam ağacının yanında dururken misafirlere Noel şarkıları söyler. Aile bireyleri ise çocuğa hediyeler verir. Saat 12’de yılbaşı öpücükleri için bir anda evin bütün ışıkları söner. Işıklar yeniden açıldığında ise evin hanımı içi sürprizlerle dolu özel Noel kekini keser. Eğer pasta diliminizin içinden bozuk para çıkarsa zengin olursunuz. Eğer gül dalı çıkarsa aşk kapınızın önüne dayandı demektir. Bunun gibi sürprizli pasta gelenekleri Romanya ve Avustralya’da da görülür.

Haberin Devamı

Danimarka’da ise çocuklara tahtadan ya da kumaştan yapılmış bir çam ağacı armağan edilir. Bu çam ağacının arkasında ise masallardan alınmış sihirli bir cüce  saklanır. Danimarkalılar, bu ufak orman yaramazının ağaçların ruhunu temsil ettiğini inanırlar.

Gece yarısı ise  evin hanımı, kutlama masasına, içinde sır saklı olduğuna inanılan sütlaç kapları koyar. Bu sütlacın özeliği, yedikten sonra dibinde fıstık veya badem bulunmasıdır. Bu gelenek daha çok evlenmemiş genç kızların hoşuna gider. Çünkü, eğer bir genç kızın yediği sütlaç kabından fıstık çıkarsa, gelecek yıl o kız evlenecek demektir. Bademin ise yeni yılda mutluluk getireceğine inanılır.

İngiltere’de Father Chrismas’a ( Noel Babaya) hediye listesi yazılır ve şömineye atılır. Bacadan çıkan duman, bu istek mektubunu gerektiği yere ulaştıracağını inanmak için yeterlidir. İngilizler, birbirlerine aynı değerde olan hediyeler verir. Bu yüzden aile içinde hediye dağıtımı çok eski bir geleneğe dayanır. Bu geleneğe göre, bozuk para havaya atılır ve ‘yazı-tura’ gelmesiyle hediye, sahibini bulur. Yılbaşında mutlaka bütün arkadaş ve tanıdıklara Noel kartı gönderilir.

Haberin Devamı

İtalya’da eski yılın sonlarına doğru, bütün eskimiş ve gereksiz eşyalar pencereden aşağıya atılır. Bu da  İtalyanların yeni yıla girerken yalnız giysilerini değil, evdeki eşyalarını da değiştirdiklerini gösteriyor. İtalyanların geleneklerine göre, 31 Aralık’ta bütün evli erkekler, eşlerine kırmızı iç çamaşırı hediye ederler. Kırmızı renk, İtalyanlara göre yeniliği temsil eder. İtalyan çocuklar da, Noel Baba’nın eşi olduğunu inanılan La Befana’dan hediye beklerler.

Almanya’da yılbaşı bir aile bayramıdır. Aile bireyleri kutlama masasının başına geçip yemek yemeden önce birbirlerine hediye verir. Buna ‘Bescherung’ denir. Yemeklerinden ise sadece Noel’e özgü ve en önemsenen ‘Lebekuchen’ denilen bir kek yapılır. Bu kek, 16.yüzyıldan bu yana gerçek bir un mucizesi olarak kabul edilir. Geçmişte, şeker ve üzümden yapılan bu kek, bir bank şeklindeydi. İşte bu ‘Bank Keki’ bütün aile ve arkadaşlerıyla birlikte  yenirdi. Kimi bankın kollarını, kimi bankın ayağını, kimi ise bankın sırtını yerdi ve herkese bu kocaman kek yeterdi.

Haberin Devamı

Kuzey Hindistan’da Noel’de insanlar pembe, kırmızı, mor ya da beyaz renkte giysiler giyer. Güney Hindistan’da ise anneler tatlı, çiçek ve küçük hediyeleri özel bir tepsi üzerine koyar. Noel sabahında çocuklar, gözlerini kapatarak, annnelerinin bu tepsiyi getirmesini bekler, ardından da hediyelerini alır.

Amerika’da Noel hediyelerinden çok hediye paketlenme şekline dikkat edilir. Hediyeler çeşitli şekillerde ambalaj ve kutulara paketlenir. Hatta hediye, lahana gibi bir çok kattan oluşabilir.

Fransa’da ise Noel’de çok farklı hediyeler alınır. Ancak hediye verme kuralları biraz serttir. Örneğin, bir kadına sadece kocası parfüm hediye edebilir. Normal erkek arkadaşı bir kadına parfüm hediye ederse hoş karşılanmaz.

Haberin Devamı

İsviçre’de Noel zamanında mutluluğu, baca temizleyicilerin getirdiğine inanılır. Bu nedenle, Noel hediyesi olarak, yüzü kurum içinde olan kumaştan veya çamurdan yapılmış ‘bacacılar’ hediye edilir. Yılbaşı gecesi misafirliğe gidenler, mutlaka bir dilim kek, bir bardak şarap ve küçük bir kömür parçasını yanlarına alırlar. Onların inanışlarına göre sadece bu şekilde yiyecek, içecek ve sıcaklık bütün bir yıla yetebilir. Hediyelerin en ilgicisi ise Grönland’tadır. Burada hediye olarak, buzdan yapılan deniz domuzu veya beyaz ayı verilir. Grönland, yazın bile çok soğuk olduğundan buzdan yapılan bu hediyeler kolayca erimez.

İsveç’te ev yapımı mumlar hediye edilmesi Noel geleneği haline gelmiştir. İnanışlarına göre böyle bir hediye arkadaşlığı, açık günleri ve eğlenceyi temsil ediyor. Çocuklu ailelerde Noel kutlamaları babaların dışarıya çöp bırakmaya gidip ve Yul Tomten ( Noel Baba) kılığında geri dönmesiyle başlar. Gece yarısı olduğunda simler havaya fırlatılır, düdük çalınır ve Noel Baba hediye dağıtmaya başlar.

Haberin Devamı

İspanya’da misafirliğe giderken  Noel sepetinin içine mutlaka şampanya ve kek koyulur. Yılbaşı’nda  ise bütün İspanyollar şehir meydanında çam ağacının başında toplanır. Tam 00:00 da gelenekleri olarak 12 tane üzüm yemeye çalışırlar. Her bir üzüm tanesi bir ayı temsil ettiğini inanırlar. Saatler 12 defa çalmadan önce üzümü bitirenlerin dileğinin kesin olarak gerçekleşeceğini inanılır.

Yunanlılar ise Noel sepetinin içine son yıllarda şampanya ve şarap haricinde iskambil kağıt koymaya başladılar.

İzlanda’da  ise bütün Aralık ayı içerisinde veliler çocuklarına hayran kalır. Çünkü kurnaz İzlandalı çocuklar Noel Baba’nın Aralık ayında herhangi bir gün içerisinde evlerini ziyaret edebileceğini bilir ve çok uslu dururlar. Aksi taktirde Noel botunun içinde istedikleri hediye yerine kocaman bir patates bulabilirler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!