Dünya ortalamasının üstünde

Güncelleme Tarihi:

Dünya ortalamasının üstünde
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2014 00:00

Prostat Kanseri Derneği Genel Sekreteri Dr. Ahmet Tunç Özdemir, Türkiye'de, prostat kanseri görülme sıklığının dünya ortalamasının üstünde olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Prostat Kanseri Derneği'nin tanıtım toplantısında konuşan Dr. Özdemir, prostat kanserinde, dünya ortalamasının yüz binde 28'lerde iken, Türkiye'de bunun yüz binde 37 olduğunu belirtti.

Araştırmaların, büyük şehirlerde hastaların daha erken tanı ve tedavi alabildiğini ortaya koyduğunu ifade eden Dr. Özdemir, bu farkın, tarama testlerine (PSA) kolay ulaşmanın yanı sıra toplumsal alanda yapılan bilgilendirmelerden de kaynaklandığını vurguladı.

Bunun da doğal olarak erken tanı/tedavi ve daha başarılı sonuçlar sunabildiğine işaret eden Özdemir, "Ayrıca büyük şehirlerde hastaların doktora ve online bilgi hizmetlerine daha kolay ulaşabiliyor olması, erken teşhis adına büyük rol oynuyor. Bunun aksi durumunda ise küçük şehirlerde 'doktordan çekinme' sebebiyle erken teşhis evresi kaçırılmış olabiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ülkemizde prostat kanseri görülme sıklığı dünya ortalamasının üstünde" diye konuştu.

Özdemir, "prostatkanseridernegi.org" adlı web sitesinde yer alan testlerin dünyada kullanılan güncel değerlendirme anketleri olduğuna değinerek, bu testler sayesinde hastaların şikayetleri, önem dereceleri, tedavi ihtiyaçları ve tedavi sonrası değerlendirmelerinin saptanabildiğini, gerekli durumlarda uzman hekimlerce değerlendirme yapılarak, tavsiyelerde bulunulduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

DERNEĞİN AMACI

Yönetim Kurulu Üyesi Dr. İhsan Karaman, erken teşhis ve yeni tedavi olanaklarıyla hastalarda 5 yıllık sağ kalım olasılığının, yüzde 99'lara ulaştığını söyledi.

Çeşitli nedenlerle doktora başvurmakta geciken vakaların olduğunu dile getiren Karaman, tarama testlerinin yaygın olmaması, rektal muayeneden çekinme ve erkek sağlığı konusunda bilinçlendirme, bilgilendirme çalışmalarının yetersizliği sebebiyle Prostat Kanseri Derneği'ni kurduklarını bildirdi.

Amaçlarının, erkek sağlığı, prostat hastalıkları, prostat kanseri ve diğer ürolojik tümörler konusunda toplumu bilinçlendirmek ve bu konuda hastalara yol göstermek olduğunu ifade eden Dr. Karaman, "Dernek olarak erkek sağlığı konusunda önemli çalışmalar yürüteceğiz. Ayrıca hastaların tedavi sonrasında kendilerini yalnız hissetmemeleri, konuyla ilgili tüm bilgilere derneğin web sitesinden anlaşılır bir şekilde ulaşmaları ve sitede yer alan online testler yoluyla kendilerine yönlendirmelerin yapılması da bilgilendirme adına oldukça önemli bir adım olacaktır" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

"HER 5-6 ERKEKTEN BİRİ PROSTAT KANSERİ İLE KARŞILAŞABİLİYOR"

Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Faruk Yencilek, Amerikan Kanser Topluluğu verilerine göre, hastalıkla yaşam boyu prostat kanseri ile karşılaşma riskinin yüzde 16,7, ölüm riskinin ise yüzde 2,5 olduğunu bildirdi.

"Her 5-6 erkekten biri hayatı boyunca prostat kanseri ile karşılaşabiliyor. Her kanser türünde olduğu gibi prostat kanserinde de erken tanı ile ölüm oranlarında ciddi azalmalar söz konusu oluyor" diyen Dr. Yencilek, erken evrede tedavi edilen hastalıkta yan etkilerin minimum düzeyde görüldüğünü kaydetti.

Prostat kanseri olan her 3 hastadan birinde ruhsal sorunların görüldüğünü ifade eden Dr. Yencilek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Çalışmalarda prostat kanserinde anksiyete ve depresyon oranları yüksek bulunmuş ve her 3 hastanın birinde psikiyatrik değerlendirmeyi gerektirecek düzeyde ruhsal sorunların oluştuğu, hastaların kaygı bozukluğu ve depresyon yaşadıkları görülmüştür. Ayrıca hastalığın kendisi ve kullanılan tedavilerin cinsel işlevi ve yaşam kalitesini etkileyebileceği biliniyor. Çeşitli kaygılar, hastaların tedaviyi kabul etmemesinde rol oynayan önemli etkenlerdir. Derneğimizin bu noktadaki hedefi, toplumda var olan yanlış kaygıların giderilmesi, tanı ve tedavinin ertelenmesine engel olmak, tedavi sonrası süreçte de hastalara hem teknik hem de psikolojik destek sağlamaktır."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!