Doktorları korkutan hastalık

Güncelleme Tarihi:

Doktorları korkutan hastalık
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

Çocuklarda soğuk algınlığı benzeri belirtiler ve yüksek ateşle ortaya çıkan meningokoksemi hızlı tanımlanıp önlem alınmadığı taktirde ölümle sonuçlanıyor.

Sonbahar ve kış aylarında her yaşta çocukta görülebilen ‘meningokoksemi’, aileler kadar doktorları da korkutuyor. Soğuk algınlığına benzeyen belirtiler, özellikle yüksek ateşle ortaya çıkan ve çoğu defa şoka kadar varan sonuçlara yol açan meningokoksemi, tedavi edilmemesi halinde ölüme neden olabiliyor.

Haseki Hastanesi Çocuk Kliniği uzmanlarından Dr. Müjgan Deniz, bu aylarda hastalığın sık görüldüğünü ve son iki haftada altı vakayla karşılaştıklarını söyledi. Belirtilerin soğuk algınlığına benzemesi nedeniyle hastalığın farkedilemeyebileceğini belirten Dr. Deniz, ‘‘Çocuk hekimlerinin kabusu olan meningokoksemi hastalığına karşı personelimizi uyardık’’ dedi. Hastalığın yüksek ateş, deri nekrozları, tansiyon düşüklüğü, ciltte kanama tarzında, pire ısırığına benzer döküntüler yaptığını anlatan Dr. Deniz, ‘‘Yaygın damar içi pıhtılaşma bozukluğu da görülüyor. Bu da bütün ciltte kanama tarzında kendini gösteriyor. Bazen hasta kendini kaybetmiş, şok tablosunda bize ulaşıyor. Bu deri döküntüleri gördüğümüzde aklımıza hemen meningokoksemi geliyor. Ancak döküntüleri bulunmayan hastaların diğer hastalıklarla karışıp atlanabilmesi mümkün. Hastada yüksek ateş, başağrısı, kusma, ağır kas ağrısı görülür’’ dedi.

Hastada tansiyonun düşmesi, mikroplarla savaşan beyaz kan hücrelerinin sayısının az olması, menenjitin bulunmaması, döküntülerin erken çıkmasının doktorlar açısından riski gösteren belirtiler olduğunu söyleyen Dr. Deniz, ‘‘Bunların tümü acil sinyaller. Hemen müdehale gerektiriyor. Hastalığa menenjit eşlik ediyorsa, menenjit gibi tedavi ediliyor’’ diye konuştu.

Şok ölümle sonuçlanabilir

Hastaların saniyeler içinde şoka girebildiğini belirten Dr. Deniz, ‘‘Şok halinde gelen hastaya, hemen müdehale edilirse kurtuluyor. Ancak bazen geç geldiğinde müdahaleye rağmen kaybedilebiliyor’’ dedi. Döküntülerin üzerinden alınacak bir damla kanın mikroskop altında incelenmesiyle hastalığa yol açan mikrobun tanındığını söyleyen Dr. Deniz, ‘‘Ortamda hastalığa yol açan mikrop bulunuyor. Solunum yoluyla alınıyor. Ancak neden ‘bazı insanları hasta ediyor, bazılarını etmiyor’un yanıtı henüz netleşmedi’’ dedi. Dr. Deniz, hastalık bulaşıcı olduğu için hastaların yakın temasta bulunduğu ailesine ve arkadaşlarına da koruyucu tedavi uyguladıklarını söyledi.

Dr. Deniz, ABD ve Avrupa ülkelerinde hastalığın görülme sıklığının 100 binde 1-3, gelişmekte olan ülkelerde ise 100 binde 10-25 olduğunu söyledi. Yurtdışı verilerine göre her 100 hastadan 10'u kaybediliyor. Sağlık İl Müdürlüğü'nün sağlıklı olup olmadığı tartışılır verilerine göre, ekim ayı sonuna kadar kentte 25 menigokoksemi vakası bildirildi. Dr. Deniz, hastalığın tedavisi için öncelikle mikroba yönelik tedavi uygulandığını söyledi. Şok gelişmesi halinde damar yolunun açıldığını, plazma verildiğini ve kortizonun da uygulandığını söyledi.

Anneler dikkat!

Meningokoksemi'de yüksek ateş, başağrısı, kusma gibi belirtilerin yanısıra deride döküntü benzeri kanamalar görülebiliyor. Pire ısırığına benzeyen döküntüler birkaç taneyle başlayıp hızla artıyor.

Çocuklarında bu belirtileri gözlemleyen ailelerin acilen sağlık kuruluşlarına başvurması gerek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!