Doktor var hasta yok

Güncelleme Tarihi:

Doktor var hasta yok
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devlet hastanelerindeki vardiya sistemi, ilk günlerde pek ilgi görmedi. Haseki, Şişli Etfal ve Haydarpaşa Numune hastaneleri, 16.00-23.00 saatlerindeki vardiya uygulamasında neredeyse boş kaldı.

Vardiya sisteminden en çok akşam mesai saatinden sonra hastaneye giden hastalar memnun kaldı. Sağlık çalışanlarından bazıları uygulamanın yıllardır biriken sağlık sorunlarını çözemeyeceğini sadece kendilerine yeni yük getireceğini düşünüyor, bazıları da ‘‘deneyelim, görelim’’ diyorlar.

Şişli Etfal yavaş

Şişli Etfal Hastanesi sadece göz, cerrahi, onkoloji, biyokimya ve görüntüleme ünitesinde vardiyalı sistemi uyguluyor. Mesai saatleri içinde yoğun olan poliklinikler, 16.00'dan sonra beklendiğinin aksine bomboş.

Hastane Başhekimi Prof. Dr. Lütfü Baş, vardiyalı sisteme yavaş yavaş, ekipleri ayarlayarak geçtiklerini söyledi. Başhekim, personel eksiğini döner sermaye geliriyle eleman alarak gidereceklerini bildirdi.

Vardiyalı sisteme geçen görüntüleme ünitesinde Dr. İrfan Çelebi, önceden 14.00'e kadar çekim yapılması nedeniyle bazen 1 aya varan randevu verdiklerini söyledi. Vardiya sistemiyle hastaların çok beklemeden hizmet alabileceklerini belirten Dr. Çelebi, ‘‘Eğitim olduğu için sabah erken saatte hastaneye gelmemiz gerekiyor. Fedakarlık yapmak zorundayız’’ dedi.

Ya hasta artarsa?

Her branşta vardiyalı sisteme geçen Haseki Hastanesi'nde, en büyük ilgiyi dahiliye ve çocuk poliklinikleriyle röntgen ünitesi görüyor. Hastalardan Turan Bağ, mesai bittikten sonra hastaneye gelerek işini hallettiği için memnun. Yüksek tansiyon ve şeker hastası Şemsettin Pehlivan da ‘‘Çok sık hastaneye geliyordum. Sabahın köründe kalkar, sıra alır, saatlerce beklerdim. Bunlar bittiği için çok memnunum’’ dedi.

İki saat içinde 17 hasta baktığını söyleyen dahiliye uzmanı Dr. Yeşim Gürkan, hasta yoğunluğunun artması halinde personel sıkıntısı yaşanabileceğini söyledi. Birçok meslektaşının muayenehane veya başka kurumlarda da mesaiden sonra çalıştığını hatırlatan Dr. Gürkan, ‘‘Eğer maddi olarak da tatmin sağlanırsa kimse başka yerde çalışmaz’’ dedi.

Gündüz dolu akşam boş

Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde Hemşire Necla Takalık, 3 gündür göz polikliniğinde vardiyalı çalıştığını belirterek, ‘‘Gündüz en yoğun poliklinik bizimki olur. Akşam az hasta geldi’’ dedi.

İsim vermek istemeyen doktorlar da ‘‘Görevden kaçmıyoruz. Ama insanlar aileriyle oturmak, televizyon izlemek varken akşam hastaneye gelmek istemiyorlar. Acil durumlar için de acil servis zaten 24 saat hizmet veriyor. Şimdi gündüz çalışan gece de kalıyor’’ diye konuştular.

65 saat aralıksız çalıştığını söyleyen Dr. Osman Şener ise ‘‘23.00'de hastaneden ayrılıp evime gidip uyuyacak, saat 06.00'da hastaneye gelerek ameliyat yapacağım. Yığılmayı azaltacağını zannetmiyorum ama bekleyelim görelim’’ diye konuştu.

Hasta yakını Recep Bekoğlu, anne ve babasını getirdiğini belirterek ‘‘Eskiden üniversiteleri tercih ederdik. Haberi okuyunca bu kez buraya gelelim dedik. Harika bir uygulama. Bizim işimize yaradı’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!