Doktor seçimine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Doktor seçimine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olan çiftlerin öncelikle yapmaları gereken işlerin başında bebekleri için uygun bir doktor bulmak geliyor. Bebeğin, sadece hastalandığı zaman değil, normal ve sağlıklıyken de doktor kontrolü altında tutulması gerekiyor.

Genç anne ve babalar için çok önemli olan doktor seçiminde nelere dikkat etmek gerekiyor? Öncelikle doktorun muayenehanesinin oturduğunuz semtte ya da yakınında olmasına dikkat etmelisiniz. Doktor çağrıldığı zaman kolayca evinize gelebilmeli. Ya da siz bebeği fazla huzursuz etmeden doktora götürebilmelisiniz.

Ama sadece yakın adreste doktor aramakla iş bitmiyor. Doktorun muayenehanesinin özelliklerine de dikkat edilmeli. Muayenehanede çocukları oyalayacak oyuncaklar var mı, bekleme yeri, rahat mı? Doktordan randevu aldığınız zaman, çok beklemeden muayenenin tamamlanacağına inanıyor musunuz? Bazı doktorlar, size belirli bir saatte randevu verirler, ama hastaların muayenesi uzadığı için doktorun odasına saatler sonra girebilirsiniz. Bebek ve çocukların beklemeye sabırlarının olmadığını unutmayın. Bu nedenle randevusuna sadık kalan doktoru tercih edin.

TAVSİYE YETERSİZ

Dost ve akrabalarınız size doktor tavsiye edebilirler. Ama doktorların her hastalarıyla aynı derecede başarılı iletişim kurabileceklerini düşünmek yanlış olur. Bir doktorun her hastaya aynı derecede yararlı olabileceğini düşünmemelisiniz. Bu nedenle, övgüyle söz edilen doktoru görüp tanıdıktan ve çocuğunuza karşı tutumunu inceledikten sonra kesin kararınızı vermelisiniz. İyi doktor bulmak, sanıldığı kadar kolay değil. Bu nedenle bebek doğmadan önce doktoru konusunda bir araştırma yapmakta yarar var.

MÜŞFİK OLMALI

Doktorun çocuğa ya da bebeğe müşfik davranması çok önemlidir. Onunla kendi çocuğuymuş gibi ilgilenmesi, çocuğu korkutacak hareketlerden kaçınması gerekir. İyi doktor, muayene ettiği kişiyi ürkütmemeli, ona sert davranmamalı.

Bu arada arkadaşlarıyla birlikte çalışan doktorları tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun değişik dallarda uzmanlaşmış doktorlara ihtiyacı olduğu zaman, doktorunuz birlikte çalıştığı doktorlardan yararlanabilir. Kuşkusuz kliniklere başvurmak da akıllıca bir davranıştır. Bu kliniklerde kan testleri, röntgen çekimleri gerçekleştirilir. Örneğin çocuk, bir kulak burun boğaz uzmanına gönderilecekse klinik içinde bir uzman bulunur.

Çocuğunuza doktor seçerken, zaman ve mesafe tasarrufunu özellikle dikkate almalısınız. Muayenehanede uzun süre beklemeli, telefon ettiğiniz zaman doktorla hemen temas kurabilmelisiniz. Bebekler dünyaya geldikleri andan itibaren doktor kontrolü altında olmalılar. Çocukluk yıllarında da belirli aralarla doktora görünmeliler. Öyle ki çocuklu evlerde, doktor ailenin bir parçası haline gelebilmeli.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!