Diyet üzerine doğru bildiğimiz yanlışlar

Güncelleme Tarihi:

Diyet üzerine doğru bildiğimiz yanlışlar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokronoloji, Metabolizma ve Beslenme Hastalıkları Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Üstün Korugan, diyet konusundaki kulaktan dolma, anneden kalma bilgilerimizi değerlendirdi ve doğru bildiğimiz yanlışlarımızı ortaya çıkardı. İşte yanlışlarımız.

Aldığım kaloriyi ne kadar azaltırsam, o kadar çok kilo veririm.

Yanlış; Zayıflama konusunda en çok bu konuda yanlış yapılır. Zayıflamak isteyen bir kişiyi, iki bin 600 kalorilik besinden, 800 kalorilik besin almaya yöneltirseniz, o kişi belki ilk ay 8 kg verir. Ama ikinci ay bir gram bile veremez. Çünkü vücut aldığı enerjiyi harcar. Oysa alınan kalori kademe kademe düşürülmeli. Buna düşük kalorili dengeli beslenme diyeti denir.

Diyet yapıyorum, şeker yemeyip, diyabetik ürünlerden yiyebilirim.

Yanlış; Kalorisinin az olduğunu zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bu ürünlerde de şeker kullanılır, ancak bunlar meyve şekeridir. Kalorisi aynıdır fakat daha yavaş karışır, bu nedenle diyabetler içindir ama diyet yapanlara bir faydası yoktur.

Yemek yerine öğünde meyve yenebilir.

Yanlış; Çünkü meyveyi yemeğin dışında yemek pek doğru değildir. Daha çok acıktırır.

Diyet yaparken etli sebze yemekleri yememeliyim.

Yanlış; Selüloz yönünden zengin yiyecekler, etle pişirildiklerinde sindirim açısından daha yararlı olur. Bilinmesi gereken şey, selüloz açısından zengin olan salata, enginar, çavdar, yulaf, kepek, mercimek gibi yiyecekler, kana daha yavaş karışır, şekerin de, yağın da kana karışmasını kontrol ederler. Her öğünde bunlardan biri mutlaka yiyeceklerimiz arasında olmalı.

Ne kadar çok su içirsem, o kadar zayıflarım.

Yanlış; Su sindirim açısından yararlıdır. Ayrıca diyet yapınca vücut su kaybeder. Evet, bunun karşılanması gerekir. Ancak 3 lt. su içip, üstüne baklava yenirse, tabi ki zayıflanamaz. İnsanın günde ortalama iki litre su içmesi yeterlidir.

Tek gıda diyeti yaparsam, daha kolay zayıflarım.

Yanlış; Bu diyet tarzının hiç bir anlamı yok. Vücudun güçten düşmemesi için dengeli beslenmek gereklidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!