Diyabetli kadınlar orgazm zorluğu ile karşı karşıya

Güncelleme Tarihi:

Diyabetli kadınlar orgazm zorluğu ile karşı karşıya
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2002 01:54

Diyabet hastalığı erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da cinsel fonksiyon bozukluklarına neden oluyor.Diyabetli kadınların yüzde 51.3'ü cinsel fonksiyon bozukluğu yaşıyor.

Diyabet hastası erkeklerin yüzde 35-70'inde ereksiyon sorunu bulunduğunu belirten Amerikan Hastanesi Üroloji uzmanı Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, diyabetli kadınların da yüzde 51.3'ün de cinsel fonksiyon bozukluğu yaşadığını söyledi.

İstanbul Tıp Fakültesi'nde 72 diyabetli kadın arasında yapılan araştırmanın sonuçlarına değinen Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu, ‘‘Hastaların cinsel fonksiyon bozukluk şikáyetleri arasında cinsel arzu azlığı yüzde 77, klitoral (bızır) duyarlılık kaybı yüzde 62.5, orgazm olamama yüzde 49, vajinal rahatsızlık hissi yüzde 41, vajinal kuruluk yüzde 37.5 oranında görülüyor’’ dedi. Prof. Dr. Kadıoğlu, diyabet yüzünden kadın hastaların klitorislerine yeterli oranda kan gidemediğini belirtti. Prof. Kadıoğlu, vajinal kuruluk ve vajinal rahatsızlığın nedenleri arasında, diyabetin damarlarda ve sinirlerde yaptığı tahribatın da bulunmasının kuvvetle muhtemel olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kadıoğlu, diyabetin erkekler açısından da büyük bir sorun olduğunu ve özellikle sertleşme sorununa yol açan faktörlerin başında yer aldığını ifade etti. Türk Androloji Derneği'nin yaptığı bir araştırmaya göre sertleşme sorunu olan hastaların yüzde 50'sinde diyabet bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘‘Diyabetliler sertleşme sorunu görülme oranı üç kat fazla. Sertleşme sorunu diyabet hastalığı olanlarda zamanla ortaya çıkan bir sorun. Örneğin altı yıllık diyabet hastalarında sorunun üç yıl önce başladığını görüyoruz’’ dedi. İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Kliniği'nde, bin 914 hasta üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, sertleşme sorunu bulunan tip 2 diyabetli hastaların sadece yüzde 12'sinin hastalıklarının farkında olduğunu belirten Prof. Dr. Kadıoğlu, ‘‘Bu hastalar diyabet tanısını, sertleşme sorunu dolayısıyla başvurdukları polikliniklerde alıyorlar. Araştırmaya göre, sertleşme sorunu bulunan diyabetlilerin yüzde 79.8'i tip 2 diyabet hastası’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!