Diyabetli kadınlar da gebe kalabilir

Güncelleme Tarihi:

Diyabetli kadınlar da gebe kalabilir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2005 01:39

Diyabetle yaşamayı bilen ve kontrollerini düzenli yaptıran diyabet hastalarının sağlıklı bir bebek sahibi olmaması için neden yok. Ancak gebe kalmadan ve gebelik döneminde bilinmesi, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu arada gebelik döneminde kadınların yüzde 5-9’unda diyabet ortaya çıkabileceği de unutulmamalı.

l Gebelikte diyabet neden olur?

Gebelikte artan gebelik hormonları (Beta HCG ve HPL) diyabetin oluşmasında rol oynar. Bu açıdan özellikle diyabeti olan anne adaylarının diyabet doktoru ve kadın hastalıkları uzmanına başvurmaları önem taşır.

l Bundan anne karnındaki bebekler nasıl etkilenir?

Yükselen kan şekeri plasenta yoluyla doğrudan bebeğe geçer. Bebeğin pankreası sürekli uyarılarak çocuğun kilosunda hızlı artış oluşur. İri bebek doğumuna sebep olan bu durum aslında Tip II Diyabet tohumlarının atıldığının ilk habercisi. Ayrıca özellikle kan şeker düzeylerinin kontrolsüz olarak yüksek olduğu durumlarda, düşük ve ölü doğum, gebelik toxemisi (hipertansiyon) ve plasentanın erken ayrılma riski artar.

l Kimler risk altındadır?

Gebelik diyabeti sadece bazı kadınlarda rastlanıyor. 1’inci derece akrabalarında diyabet öyküsü, kilolu veya şişman, daha önce 4 kilogram ve üzerinde bebek doğuranlar, daha önce ölü doğum ve düşük yapanlar, daha önceki gebeliklerinde ‘gestasyonel diyabet’ geçirenler, tansiyonu ve kan yağları yüksek, yaşı 30 ve üzerinde, daha önce ‘gizli şeker’ olduğu söylenenler, polikistik over sorunu olanlar.

l Testi var mı?

Gebelik döneminde şeker tanısı koymak zor değil. Bunun için yapılması gereken hamileliğin 24 ve 28’inci haftaları arasında 50 gr glukoz ile tarama testi yaptırmak. Testte, günün herhangi bir saatinde, suda eritilen 50 gr şeker alındıktan 1 sonraki kan şekeri değerine bakılır. Eğer glukoz yüklemesinden 1 saat sonraki kan şekeri 135 mg/dl altında ise tarama testi negatif olarak değerlendirilir. Gebede gestasyonal diyabet olasılığından uzaklaşılır.

l Riskli gruptakiler ne zaman test yaptırmalı?

Yukarıda söz ettiğimiz risk faktörleri varsa yükleme testi erken dönem gebelikte yapılmalı. Sonra 24-28’inci hafta arasında tekrarlanmalı. Eğer kan şekeri 135mg/dl üzerinde ise gebeye 100 gr glukoz ile 3 saatlik ikinci bir şeker yüklemesi yapmak gerekir. Gebeliklerinde gestasyonel diyabet tanısı konmuş annelere lohusalık bitiminde 75 gr glukozla şeker yükleme testi uygulanır. Bu test normal çıksa da annenin sonraki gebeliklerinde şeker hastalığına yakalanma riskinin diğer insanlara göre daha fazla olduğunu bilmesi gerekir.

l Tedavi var mı?

Gebeliği sırasında diyabet çıkarsa başlangıçta gebe izlenir ve kişiye özel egzersiz, özel beslenme planı uygulanır. Bir- iki hafta izleme rağmen kontrol sağlanamayan durumlarda kan şekerini ideal hale getirebilmek için insülin tedavisine başlanır.

l İnsüline direnenler oluyor mu?

Hasta ve yakınları tepki gösterebiliyor. İnsülin tedavisi doğal ve fizyolojik bir yaklaşım. Anne ve çocuk için son derece güvenli.

Hazırlayan: Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!