Diyabet ve oruç

Güncelleme Tarihi:

Diyabet ve oruç
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2004 00:00

Şeker hastalığı olarak da bildiğimiz diyabet, oruç tutmayı engeller mi? Diyabet hastaları üç ana öğün ve üç de ara öğün yemelidirler çünkü, vücutlarında eksik salgılanan insülin ancak bu sık sık ve belli miktarda yenen yemeklerle dengeli bir şekilde kullanılır.Öğün atlamak kan şekerinin çok düşmesine neden olabilir. Ve açlık hissi, bu hastaların bir sonraki öğünde yedikleri yemek miktarını arttırır. Bu da kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olur. Oruç tutmak, kan şekerinin zaten diyetle dengelenmeye çalışıldığı hastalar için insülin ve ilaç alımının sıklığının artması demektir. Eğer şeker hastasıysanız ya da şeker hastası olan yakınınız varsa zaten bizim topladığımız bu ayrıntıları biliyorsunuz demektir. Dolayısıyla başta sorduğumuz soruyu siz çoktan yanıtlamış olmalısınız. İNCE NOKTALARPilav yaparken suyuna birkaç damla limon sıkarsanız pirinçler daha beyaz görünür.İFTAR YEMEĞİKıymalı fukaYapılışı:Öncelikle, kıymayı, iki yemek kaşığı kadar suyla 5 dakika pişirin. Kuru soğanı ve zeytinyağını da katarak kavurun. Üzerine maydanoz serperek tuzunu ve karabiberini de ekleyip ateten alın. Öte yandan, bayat ekmekleri, iri lokmalar, yani fukalar halinde, derin bir tepsiye dizin. Ekmek lokmalarını ılık suyla ya da et suyuyla ıslatın. Hazırladığınız kıymayla, ıslanmış ekmek fukalarının üzerini kaplayın. Sıcak olarak servise sunun.6 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 10 dakikaMalzeme listesi8 dilim bayat ekmek2 su bardağı su veya et suyuKıymalı harç için3 yemek kaığı zeytinyağı200 gr orta yağlı kıyma2 adet orta boy kuru soğan (incecik kıyılmış)1 çay kaşığı tuz, karabiber10 dal maydanoz (incecik kıyılmış)SAHUR YEMEĞİEşkili siyaset makarnasıYapılışı:Makarnayı 10 bardak tuzlu suda 10-12 dakika haşlayıp süzün. Sos için bir tencereye kıymayı ve zeytinyağını koyup, 4-5 dakika kavurun. Salçayı, kuru soğanı, havucu ve kerevizi ekleyerek 2-3 dakika daha pişirin. Biberleri de ilave edip, 1 su bardağı suyu tencereye aktarın. Kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Tuz ve karabiberle beraber soya sosunu ya da sirkeyi de katın. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra kıymalı sosu ocaktan alın. Son olarak da içine ince kıyılmış maydanozla kaşar peyniri rendesini ekleyip, haşlanmış makarnayla iyice harmanlayın. 6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 paket makarnaSosu için200 gr orta yağlı kıyma4 yemek kaşığı zeytinyağı1 adet orta boy kuru soğan2 tatlı kaşığı biber salçası 1 adet orta boy havuç1 adet orta boy kereviz1 adet yeşil dolmalık biber2 yemek kaşığı soya sosu1 çay kaşığı tuz, karabiber1 çay bardağı kaşar peyniriÜzeri için1/2 demet maydonoz
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!